Yurtdışında tıp eğitimi almak için özellikle Avrupa’nın belli ülkeleri son yıllarda ciddi rağbet görmektedir. Polonya, İtalya, Macaristan, Çekya gibi öne çıkan ülkelerin adaylar tarafından tercih edilme sebebi YÖK’ün de itibar ettiği QS ya da THE gibi dünya üniversitelerini değerlendirme kuruluşlarınca ilk 400 arasında gösterilen tıp üniversitelerinin olmasıdır. Elbette diğer neden de bu ülkelerde tıp eğitimi almak için Türkiye’de yerleşmiş olma şartının aranmamasıdır. Bu ülke üniversiteleri tıp öğrencilerini kabullerinde kendi giriş sınavlarını uygulamaktadırlar.
Bu ülkeleri tercih edenler elbette kaliteli eğitimden istifade ederek doktorluk kariyerine başlamayı hedeflemektedirler. Lakin az sayıda da olsa bu ülkelerde eğitime başlayıp Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerine yatay geçiş yapmak isteyenler de mevcut. Hatta bu ülkeleri tercih etmelerinin ana sebebi bazen de bu gerekçe olmaktadır.
Burada bir noktaya açıklık getirmekte fayda var. Yatay geçiş yapmayı planlayan adaylar genelde Türkiye’de yapılan sınavda yerleşmeyi kıl payı kaçırmış (hedefi her zaman ülkesinde tıp eğitimi almak) ve bir yıl daha kaybetmek istemeyen öğrencilerdir. Öyle bazılarının gürültü kopardığı gibi sınavda 1.200.000 olmuş da ülkeye yatay geçiş yapmış falan değiller:) Yoksa, birazdan bahsedeceğimiz tıp okullarının giriş sınavlarında bu adayların başarılı olması, bir-iki sene okuyabilmesi mümkün değildir.
Yurtdışından Türkiye’ye YÖK Yatay Geçiş Şartları
Yurtdışında tıp, diş hekimliği, eczacılık eğitimi alan; birinci sınıfını başarıyla tamamlamış her öğrenci 16 Haziran 2023 tarihine kadar eğitim aldığı üniversite THE, URAP ya da QS kuruluşlarına göre dünyada ilk 400 arasında ise Türkiye Cumhuriyeti tıp fakültelerine yatay geçiş başvurusunda bulunabiliyordu. Fakat YÖK 16 Haziran 2023 tarihinde resmi gazetede yayımladığı kararına göre bu konuda bir değişikliğe gitmiştir. Güncel karara göre Avrupa'da eğitim alınan üniversite Times HigherEducation (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking derecelendirme kuruluşlarından en az üçünde ilk dört yüzlük dilim içerisinde yer almalıdır. YÖK'ün konuya dair kararı.
Avrupa’da İlk 400'de Olan Tıp Üniversiteleri
YÖK'ün güncel yatay geçiş kararına istinaden yurtdışından Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerine yatay geçiş yapılmasına olanak sağlayan üniversiteler için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
AKADEMİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK DESTEĞİ
Bu üniversitelerin birinden kabul almak için akademik desteğe ve profesyonel rehberlik hizmetlerine ihtiyacınız varsa bize ulaşabilirsiniz.
Comments