top of page
  • Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Yurtdışında Psikoloji Okusam YÖK Denklik Verir Mi?

Yurtdışında psikoloji eğitiminin YÖK denkliği var mıdır?

Yurtdışında psikoloji eğitimi alıp mesleklerini Türkiye'de icra edeceklerin merak ettiği önemli konulardan biri de yurtdışı psikoloji eğitiminin YÖK denkliğinin olup olmadığıdır. Bu soruyu güncel denklik yönetmeliğini, uygulamaları esas alarak cevaplamak gerekirse:

Yurtdışında psikoloji okumak için gidip eğitim aldığınız ve mezun olduğunuz üniversite YÖK tanınan üniversiteler listesinde ise (ki değil ise bile okulunuz kendi ülkesinde akredite bir okul olduğu müddetçe YÖK’e başvuru yaparak her zaman tanınma listesinde girebilir) denklik almak için YÖK’e başvuru yapabilirsiniz.

Peki, yurtdışı psikoloji mezunu biri nasıl denklik alacaktır?

Yurtdışında psikoloji eğitimini kendi ülkesinde akredite bir üniversitede alarak mezun olan bir kişi YÖK’e denklik başvurusunda bulunduğunda, denklik aşamasında aşağıdaki kriterler (bazen biri bazen birkaçı bazen de hepsi esas alınabilir-bu daha çok mezun olunan okulun kalitesi ile alakalı bir husustur) esas alınacaktır.

●Yurtdışında psikoloji okumak için gidilen ve mezun olunan üniversitenin kendi ülkesinde akredite olup olmaması;

●Yurtdışında psikoloji mezunu olunan bölümün kazanımları ile Türkiye’deki psikoloji programları kazanımlarına muadiliyeti ve müfredat uygunluğu;

●Mezun olunan üniversiteyi akredite eden ulusal ajansın ERIC-NARIC’te yer alıp almadığı ve ENQA üyesi olup olmadığı;

●Eğitim alınan ülkenin Bologna Sürecine tabi olup olmadığı ve AKTS uygulayıp uygulamadığı;

●Mezun olunan yurt dışı psikoloji programının uluslararası kalitesi ispatlanmış ve standartları belirleyen BPS, APA gibi kuruluşlarca akredite olup olmadığı;

●Mezun öğrencinin eğitim esnasında ülkede/üniversitede olup olmadığı;

●Mezuniyet şartlarından olan stajların yapılıp yapılmadığı gibi kriterler denklik aşamasında esas alınır.

Türkiye’de üniversiteyi kazanarak yurtdışında psikoloji eğitimi sonrasında YÖK denkliği almak ile Türkiye’de üniversiteyi kazanmadan yurtdışında psikoloji mezunu olarak YÖK denkliği almak arasında nasıl bir fark vardır?

Şimdilik ikisi arasında herhangi bir fark yoktur:)

İlk bindeki bir üniversitede yurtdışında psikoloji eğitimi alınca direk denklik alınır mı?

Evet, şu anki YÖK denklik yönetmeliğine göre öyle. Fakat ilk binde okumayan öğrenci de herhangi bir STS tabi olmadan direk denklik almaktadır. Haliyle, ilk bin esprisi o kadar da cezbedici değil.

Dünya sıralamasında ilk 400 arasında olan bir üniversitede yurtdışında psikoloji eğitimi alırsam Türkiye üniversitelerine yatay geçiş yapabileceğim söylenmekte. Bu ne kadar doğru?

En son YÖK tarafından bu konuya dair alınan karara göre %100 doğru:)

İlk 400 arasında olmayan bir üniversitede yurtdışında psikoloji okursam Türkiye’ye yatay geçiş yapamaz mıyım?

Elbette ki yaparsınız. Birincisi, yatay geçiş yapacağınız sene Türkiye’de yapılan üniversite sınavına girmek ve psikoloji okumak için gerekli puanı almak. İkincisi de, YÖK’ün de kabul ettiği uluslararası sınavlardan minimum puanı almak. Bu ikisi dışında şimdilik bu konuda başka çözüm gözükmüyor:)

İyi bir üniversitede, güzel bir ülkede yurtdışında psikoloji eğitimi alın. Diller öğrenin, Erasmus yapın, öğrenci kulüplerinde aktif olun, stajlarınızı aksatmayın, kitap okuyun ve bol bol da spor yapın. Denklik öyle ya da böyle alınıyor. Ama üniversite yıllarınızda kendinize yapmanız gereken yatırımları yapmazsanız bırakın denkliği bu hayattan hiçbir şey alamazsınız. Hayat, verdiğiniz kadarını iade eder. Fazlası, o günkü bonkörlüğüdür sadece:)

 

Hayalleri Gerçek Olanları Dinlemek İster Misiniz?

“Lise yıllarımda kitap yazmaya başladım. İnsanlara, hayata dair gözlemlerim olurdu. Psikoloji okumaya karar verdim. Ama yurtdışında! Önce yetkin danışmanlar lazımdı bana, sonra da uluslararası bir İngilizce ve psikoloji hazırlık programı. Her ikisini de Smartversity’de buldum. Şu an ikinci psikoloji ikinci sınıftayım ve çift ana dal da yapmaktayım. An itibariyle 25den fazla ülkeden arkadaşlarım var. Ve bu networku ömür boyu genişletmeye devam edeceğim. Lisans sonrası yüksek ve doktora hayallerim var. Başaracağımı biliyorum! Çünkü istemeyi ve başarmayı Smartversity’de öğrendim! Ve Smartversity Kampüsünde her zaman yapacak bir şey var.” Sude Atmaca

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page