top of page
  • Yazarın fotoğrafıEfe Sütçü

Yurtdışında Psikoloji Okumak ve Yurtdışı Psikoloji Üniversiteleri

Yurtdışında bilgece eğitim ve yaşam düsturu ile 20 yıldır yüzlerce öğrencinin akademik ve mesleki uğraşlarını seçmelerine, hayallerindeki bölümleri hedeflerindeki ülkelerde okumalarına yardımcı olduk. Bu süreçte de en büyük mutluluğumuz, yardım ettiklerimizin mezuniyet sonrası önce kendilerine, sonra da ailelerine ve dünya toplumlarına faydalı birer dünya vatandaşı olarak hayatta yerlerini aldıklarını görebilmemizdir. Bu gördüklerimiz, ”eğitim danışmanlığı hayatlara dokunabilme sanatıdır” bakış açımızın ne kadar doğru olduğunun da bir ispatıdır.

Zihinsel süreçlerin ve davranışların bilimsel çalışması olarak ifade edilen yurtdışında psikoloji eğitimi, tarihi kökenini kadim Mısır, Mezopotamya, Helen, Çin ve Hindistan kültürlerinin kişilerin düşünme yetileri ve davranışsal kalıplarına yönelik ortaya çıkan felsefi ilgi ve alakaya dayandırmaktadır. Avrupa’da her ülkenin elbette ki psikolojinin bir bilim olarak gelişimine katkısı olmuştur fakat bu konuda, yurtdışında psikoloji okumak, Almanya başı çekmektedir. Yurtdışında psikoloji, Almanya'da bağımsız bir bilimsel disiplin olarak geliştiği 1860'lara kadar felsefe alanının bir dalıdır. Deneysel bir çalışma alanı olarak psikoloji, 1854 yılında, Leipzig Almanya'da, Gustav Fechner'ın duyusal deneyimler hakkında yargıların nasıl yapıldığı ve bunlar üzerinde nasıl deney yapılacağına dair ilk teoriyi yaratmasıyla başladı. Fechner'in bugün Sinyal Tespit Teorisi olarak tanınan teorisi, karşılaştırmalı yargılama istatistiksel teorilerinin ve onun fikirlerine dayanan binlerce deneyin gelişiminin habercisi olmuştur. Daha sonra, 1879'da Wilhelm Wundt, Almanya'da yalnızca psikolojik araştırmalara adanmış ilk psikoloji laboratuvarı olan Leipzig, Almanya'da kuruldu. Wundt aynı zamanda kendisini psikolog olarak nitelendiren ilk kişiydi (Wundt'un önemli bir öncüsü, kendisini 1783'te Ampirik Psikoloji ve Mantık Profesörü olarak atayan ve Münster Eski Üniversitesi'nde ampirik psikoloji üzerine dersler veren Ferdinand Ueberwasser idi. Alana erken katkıda bulunan diğer önemli kişiler arasında Hermann Ebbinghaus (bellek çalışmalarında bir öncü), William James (pragmatizmin Amerikalı babası) ve Ivan Pavlov (klasik koşullandırma ile ilgili prosedürleri geliştiren) bulunmaktadır.

Yurtdışında psikoloji okumak isteyenler 20. yüzyılda, Edward Titchener'ın Wundt'un ampirizmine yönelik eleştirisine bir tepki bulunduğunu bilirler. Haliyle bu durum, Skinner tarafından popüler hale getirilen John B. Watson tarafından davranışçılık formülasyonuna katkıda bulundu. Yurtdışında psikoloji eğitimi veren üniversitelere göre davranışçılık, kolayca ölçülebilirdi. İlk davranışçılar, üretken bilimsel çalışma için "zihin" çalışmasının çok belirsiz olduğunu düşünüyorlardı. Bununla birlikte, Skinner ve meslektaşları, açık davranışla aynı ilkeleri uygulayabilecekleri bir örtülü davranış biçimi olarak düşünme üzerinde çalıştılar. 20. yüzyılın son on yılları, insan zihnini incelemeye disiplinler arası bir yaklaşım olan bilişsel bilimin yükselişine tanık oldu. Bilişsel bilim, evrimsel psikoloji, dilbilim, bilgisayar bilimi, felsefe, davranışçılık ve nörobiyoloji araçlarını kullanarak "zihni" bir araştırma konusu olarak yeniden ele alır. Bu araştırma biçimi, insan zihninin geniş bir şekilde anlaşılmasının mümkün olduğunu ve böyle bir anlayışın yapay zekâ gibi diğer araştırma alanlarına da uygulanabileceğini öne sürdü. Yurtdışında psikolojinin bir bilim olarak daha ileriye gitmesinde katkım olsun diyorsanız işte size psikolog olmanızı ve bir psikoloji alanında uzmanlaşmanızı sağlayacak ideal yurtdışı piskoloji üniversiteleri ve ülkeleri.

Yurtdışında Psikoloji Okumak İçin Hangi Avrupa Ülkesini Seçmeliyim?

Yurtdışında psikoloji okumak için son yıllarda Türk psikolog adaylarının tercih ettiği ülkelerin başında Macaristan, Bulgaristan, Polonya ve Çekya gelmektedir. Elbette bu bahsedilen ülkelerde İngilizce sunulan psikoloji programları ön plandadır fakat yurtdışı psikoloji eğitimini Almanca almak isteyenler için en doğru ülke elbette ki Freud’un ülkesi, Avusturya’dır.

MACARİSTAN’DA PSİKOLOJİ EĞİTİMİ

Yurtdışında psikoloji okumak ve bunu da bir imparatorluk ülkesinde yapmak isterseniz sizin için en doğru karar mutlaka Macaristan’da psikoloji eğitimi almak olacaktır. İster bir yurt dışı psikoloji mezunu olarak Avrupa’da veya Amerika’da psikolog olarak çalışmak; ister yurtdışında psikoloji mezunu biri olarak YÖK denkliği alarak Türkiye Cumhuriyetinde psikolog kariyerini icra etmek olsun, Macaristan’da psikoloji okumak bir yurtdışı psikoloji üniversitesinden beklenen yüksek kalitede psikoloji eğitimini sizlere sunacaktır. Asırlık eğitim geleneklerinden gurur duyan Macaristan psikoloji üniversiteleri haklı olarak dünyanın entelektüel mirasına katkılar sağlıyor. Macar psikoloji üniversiteleri özenle korunmuş eğitim gelenekleri, uluslararası saygın ve Nobel ödüllü akademisyenleri ve yüksek seviyede üniversite eğitimi ile yabancı öğrencilerin yurtdışında psikoloji öğreniminde tercih ettiği Avrupa ülkelerinin başında gelmektedir.

BULGARİSTAN’DA PSİKOLOJİ EĞİTİMİ

Yurtdışında psikoloji okumak için karar verdiğinizde satın alınan aslında sadece üniversite programı değildir; üniversitenin bulunduğu ülkenin tarihi, kültürü ve vaat ettiği kariyer fırsatları da satın alınır. Uzun ve zengin bir tarihe sahip olan Bulgaristan, şu anda başka birçok ülkede konuşulan Slav dilinin mucididir. Son on yılda modern bir ülkeye dönüşen Bulgaristan günümüz bilimsel ve teknolojik ekonomisine sahiptir. Atina okullarının geleneğinden etkilenerek başlatmış olduğu yükseköğrenim reformu sayesinde ciddi deneyime sahip olan Bulgaristan'da psikoloji eğitimi sunan üniversiteler, yurtdışında psikoloji okumak isteyen uluslararası öğrencilere kaliteli yükseköğrenim fırsatları sunmaktadır. Bulgaristan'da Psikoloji eğitiminin İngilizce olması, programların BPS (British Psychology Society) standartlarına uygunluk arz etmesi ve uygun eğitim ücretleri ve yaşam giderleri sebebiyle son yıllarda, psikolog olmak isteyen yurtdışı psikoloji eğitimi adayları Bulgaristan’ı tercih etmeye başlamışlardır.

ÇEKYA’DA PSİKOLOJİ EĞİTİMİ

Eğer yurtdışı psikoloji eğitiminde kalite ve prestij peşinde iseniz, Çekya’da psikoloji eğitimi tam da size göre. Dünyada saygın bir yere sahip ve Çekya’da İngilizce psikoloji eğitimi veren Prag New York Üniversitesi yurtdışında psikoloji eğitimi almak için Çekya’yı seçenlere yanılmayacağımı biliyordum dedirteceklerdir.

POLONYA’DA PSİKOLOJİ EĞİTİMİ

Polonya’da 500’den fazla üniversite vardır ve bunlar arasında yurtdışı psikoloji eğitimi fırsatı sunan Polonya psikoloji üniversiteleri ise beş tanedir. Polonya’da İngilizce psikoloji eğitimi veren üniversiteleri merak edenler üniversitelere göz atabilirler.

AVRUPA'daki AMERİKAN ÜNİVERSİTELERİ

Yurtdışında psikoloji okumak istiyorum fakat hem Avrupa dışına çıkmak istemiyorum hem de Amerikan üniversitesinde psikoloji eğitimi almak istiyorum diyorsanız bu üniversiteler talebinizi karşılayacaktır. Yurtdışında psikoloji okumak için Avrupa'daki Amerikan üniversitelerini seçenler biri Amerikan diğeri Avrupa diploması olmak üzere çift diploma ile mezun olurlar.

Yurtdışında Psikoloji Okusam YÖK Denklik Verir Mi?

Yurtdışında psikoloji eğitiminin YÖK denkliği var mıdır? Yurtdışında psikoloji eğitimi alıp mesleklerini Türkiye'de icra edeceklerin merak ettiği önemli konulardan biri de yurtdışı psikoloji eğitiminin YÖK denkliğinin olup olmadığıdır. Bu soruya güncel denklik yönetmeliği ve uygulamaları esas alınarak verilen cevaba buradan ulaşabilirsiniz.

BİLGİ DANIŞMANLIĞI

Yazımızda bahsi geçen üniversitelerin birinden kabul alarak Avrupa'da psikoloji okumayı planlıyorsunuz! Başvuru ve kabul şartları, en iyi hazırlık okulları dahil detaylı bilgiye ihtiyacınız var.

Ücretsiz bilgi danışmanlığı için 0536 8372834 nolu telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.

Learn smart. Live wise. Study with Sophia Academy.

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page