top of page
  • Yazarın fotoğrafıKubilay Zer Göktürk

Yurtdışı Eğitimde Fasa Fisolar

İngilizler faso fiso deyimi için more cry than wool ifadesini kullanırlar. Yani fasarya, yani kuru gürültü demek istiyorlar.

Yunanlılar ise fasa fiso dediklerinde seni terk ediyorum demek istiyorlarmış.

Biz ise fasa fiso dediğimizde TDK'ya göre hiçbir önemi ve değeri olmayan, beş para etmez, üzerinde durmaya değmez, boş (şey ya da söz) demek istiyormuşuz.

Faso fiso ifadesini bu üç dilin hangisinde kullanırsak kullanalım bu makale için işimizi gören bir söylem aslında bu fasa fiso:) Birazdan değineceğimiz bu fasa fiso konularını biz seçmedik bu arada. Bizi arayıp danışmanlık talebinde bulunanların cümlelerinden cımbızladık. Onlar da web ortamında ya da başka firmalar ile yaptıkları görüşmeler neticesinde bu fasa fisoları doğru zannederek bizleri aramaktalar:) 


FASA FİSO 1

Tıp Eğitiminde Üniversitenin İlk Binde Olması YÖK Denkliği İçin Yeterlidir

Eskiden yani Mart 2024'e kadar öyleydi. Mart 15-2024 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Yurtdışı Yükseköğrenim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğine ve akabinde yapılan düzenlemelere göre YÖK denkliği olan yurtdışı tıp fakülteleri tercihinde dikkat edilmesi gerekenler var. Bu düzenlemelere istinaden Türkiye'de denkliği olan tıp fakülteleri yeniden kategorize edilmiş oldu. Türkiye'de yapılan YKS'de tıp eğitimi için gerekli puanı almadan (veya bu sınava hiç girmeden) YÖK'ün kabul ettiği dört derecelendirme kuruluşlarının  (Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking) en az ikisinin sıralamasında ilk bin üniversite arasında olan bir üniversiteden kabul alıp mezun olunduğunda Türkiye dönüşü YÖK denklik başvurusu yapabilirsiniz!

 

FASA FİSO 2

İlk Bindeki Bir Üniversiteden Türkiye’ye Yatay Geçiş

Pandemi döneminde mümkün idi. Pandemi sonrası bu karar hükmünü yitirmiştir.


FASA FİSO 3

Şehirleri Kıyaslayarak Üniversiteye Karar Verme

*Budapeşte’de daha çok mimari var, hem de Tuna Nehri'nin kenarında. O yüzden Peç ya da Debrecen şehrine gitmem ben. Bak sen, hayırdır parlamento binasında mı yaşayacaksın? Ya da her akşam Tuna Nehri'nin kıyısında ziyafet mi çekeceksin:)?

*Hradec Kralove Tıp Fakültesi kalite açısından diğer Charles Üniversitesi Tıp Faküllerinin asla altında değil, hem ücreti de en makul ama Prag’ın dışında ya. Merak etme, Prag’da yaşasan da Prag’ın dışında olacaksın zaten. İstanbul’da Sultangazi’de ikamet eden birisi ne kadar gerçek İstanbul’un içinde ise sen de o kadar gerçek Prag’ın içinde olacaksın:)  


FASA FİSO 4

A2-B1 İngilizce ile Yurtdışında İngilizce Öğrenim Görme

Mümkün değil. Mümkün olduğunu iddia edenler ve size kabul garantisi verenler ki bazı ülkelerde ve bu ülkelerin bazı üniversitelerinde bu durumu mümkün kılabilirler ama sonrasında eziyeti çekecek olan sizlersiniz. Derslerde başarısızlık, sosyal çevre yaratamamanın oluşturduğu manevi çöküş okulu bırakmanıza ya da atılmanıza vesile olacaktır. Bu arada, çocukların bir an önce yurtdışında bir üniversiteye adım atma telaşından dolayı bu hatayı yapmalarını anlayabiliyoruz desek de velilerin bu durumu desteklemelerini anlamış değiliz:) İnsan, bile bile çocuğuna yazık eder mi?


FASA FİSO 5

Yerel Dili Öğrenmene Gerek Yok

Her ne kadar gittiğin Arvupa ülkesinde İngilizce öğrenim görecek olsan da her anlamda hayata akabilmek adına belli bir seviyeye kadar yerel dili öğrenmen gerekir. Kaldı ki halktan herkes İngilizce bilmiyor olabilir, bilse de konuşmayabilir. Unutma, ama onlar da İngilizce bilsin ya, konuşsun dediğin insanın ülkesinde belli yıllar kalacaksın. Ve senin mutlu, huzurlu olmanın yolu onların İngilizce bilmesinden ziyade senin onların dilini biraz öğrenmenden geçer!


FASA FİSO 6

250-300 EUR ile Geçinebilmek

Ne hikmetse bu rakam son 10 yıldır değişmiyor:) Dünyada enflasyon almış başını gitmiş ama bizim öğrencilerin Avrupa’da geçinebilme tutarı nedense hep 10 yıl öncesindeki rakam. Arkadaşlar, ayda 250-300 EUR geçinemezsiniz. Buna Avrupa’nın en uygun yaşam maliyeti sunan ülkelerinden olan Bulgaristan ve Romanya dahil. Haftada bir kere bu ülkelerin ünlü caddelerinde kahve içeyim, bir kere de yemek yiyeyim ve geri kalan zamanlarda yemeğimi evde yaparım, kahvemi de evde içerim deseniz bile size aylık minimum 550-650 EUR lazım olacak. Hatta rakamın üstü olabilir ama asla altı olmaz.  


FASA FİSO 7

Üniversiteye Karar Verirken Sadece Okul Ücretini Esas Almak

İngilizce Psikoloji yıllık 3,000 EUR. Çok iyi ya! Okuruz burada:) Acele etme, anne babanı da hemen gaza getirme çünkü onlar için maliyet bu 3,000 EUR’dan ibaret değil! Konaklaman var (ki genelde yurt değil de kiralık daire olur bu konaklamalar), ulaşım, elektrik ve su, aidat, telefon faturası, yılda en az 2 kere vatana geliş gidiş, beslenme masrafın derken (Schengen Bölgesinde iken başka birkaç AB ülke ziyaretlerini saymıyorum bile şu an) oldu mu sana yıllık 12,000-15,000 EUR toplam maliyet. Ama Türkiye’deki özel okullar da o kadar hatta çoğu fazla bile. Doğru diyorsun, sana katılıyoruz! Ama senin gerekçen yıllık 3,000 EUR'ya okuruzdu. Biz, bunun maliyet açısından bir faso fiso olduğunu belirtmek istedik sadece:)  


FASA FİSO 8

Fen Bilimlerinde Başarısız Ama Tıp Okuma Hayali Kurmak

Bu hakikaten akıl alacak bir şey değil ya:) Tıp eğitiminin olmazsa olmazı olan lisedeki biyoloji ve kimya dersleri (bazı ülkelerin giriş sınavlarında fizik ya da matematik de önemli) almamış ya da aldıysa bile notları yerlerde sürünen bazı adaylar yürek yutmuşçasına yurtdışında tıp okuyacağız diyorlar:) Arkadaşlar, tamam iyi bir jokey olmak için illa da önce at olmaya gerek yok. Sizinle aynı firikirdeyiz ama bu kural yurtdışında tıp eğitimi için geçerli değil maalesef. Ama Ukrayna'da arkadaşım bu durumdayken kabul aldı. Sonra?! Sonra ne oldu? Öğrendiğinizde bizimle paylaşırsanız mesut ve bahtiyar oluruz:) 

Yapmayın arkadaşlar, gerçekçi olun! İnanın kendinize yapacağınız en büyük iyilik budur! Evet, herkesi kandırabilirsiniz. Anne babanızı bile. Fakat, kendinizi asla kandıramazsınız. O yüzden, hayatınızda en uzun ilişkiyi yaşayacağınız kendinize dürüst olun ki hayatınız olması gerektiği gibi olsun.


FASA FİSO 9

Matematik Bilimlerinde Başarısız Ama Mühendislik Okuma

Üstteki Faso Fiso 8 burası için de geçerli. Ama bilmem hangi okul sınavsız sadece diploma notu ve İngilizce dili ile alıyormuş. Doğru, alıyor. Ama senin lise geçmişin, o okul seni dediğin şartlarda seni alsa bile, başarılı olamayacağını, bir şekilde mezun olsan da iyi bir mühendis olamayacağını söylüyor! Olsun, ben bir diploma alayım da bana yeter. Ha, tamam. Anladım!:) 


FASA FİSO 10

İngilizcede B1 (Ana Dilinde Kitap Okumayan) Ama Psikoloji Okumak

"Yurtdışında eğitim adaylarını oluşturabilecek iki sınıflandırma olabilir. Ağırbaşlılıkla hareket eden enerjik öğrenciler ve nasıl davranacağını bilmeyen zayıf iradeliler.

Birinciler, nerede olurlarsa olsunlar çok az imkânla harikalar yaratabilirler ve enerjilerini genellikle önce imkânları yaratmak için kullanırlar. 

İkinciler ise etrafları kütüphaneler ve laboratuvarlarla çevrili olsa da hiçbir şey yapmazlar, asla da yapmayacaklardır."


FASA FİSO 11

Hazırlık Eğitimini Öğrenim Görülecek Üniversitede Almak

Bu sektörde, dünyanın en büyük saçmalığı bu iddiadır arkadaşlar. Ve maalesef hala bu saçmalığa inanan adaylar mevcut. Arkadaşlar, hazırlık eğitimini dilediğiniz okulda, ülkede alabilirsiniz. İnanın, hiçbir üniversite sizlerin hazırlık eğitimini nerede aldığınız ile ilgilenmez. Üniversitelerin ilgilendiği üç konu vardır:

  1. Kabul şartlarını sağlıyor musunuz?

  2. Eğitim ücretini ödeyebiliyor musunuz?

  3. Derslerde başarılı olabiliy musunuz?

Dolayısı ile ingilizce hazırlık eğitiminizi, size dili öğrenirken kampüsten izole etmeyecek, uluslararası bir kampüste yaşamanıza ve sosyalleşmenize olanak tanıyacak, dolayısı ile sizi dile maruz bırakacak bir okulda alın. Çünkü insan bir şeyi ya meraktan öğrenir ya da maruz kaldığı için. Başka hiçbir gerekçe ile öğrenmez insanoğlu.


FASA FİSO 12

Çekçe Hazırlık Ve Çekya’da Ücresiz Tıp Okumak

:) Yapılabilir mi, evet. Yapanı duydunuz mu peki? Hayır. Neden bu tarz reklamlar gündemde o zaman? Adı üstünde, reklam. Dikkatinizi çekerek bir ürünü size pazarlayacaklar. Muhtemelen görüşme İngilizce eğitime ikna olarak kaydınızı yapmanızla sonuçlanır. Hayal ederken de gerçekçi olun. Yoksa hüsranlar kaçınılmazdır.


FASA FİSO 13

Sınavsız Tıp Eğitimini Çantada Keklik Sanmak

Yurtdışında sınavsız okuyun! Bu muallak cümlede kastedilen,

1. Türkiye’de yapılan üniversite sınavı mı?

Yoksa

2. Başvuru yapacağınız üniversitenin giriş sınavı uygulamaması mıdır?

Cümle her iki manaya da gelebilmektedir. Dolayısı ile bizim yurtdışında sınavsız eğitim alabilirsiniz derken altını çizdiğimiz anlam hedeflenen üniversitenin öğrencilerine kabulde herhangi bir giriş sınavı uygulamamasıdır.

E müthiş bişey işte. Hem Türkiye'de üniversite sınavına hem de hedefimdeki tıp fakültesinin giriş sınavına girmeden doğrudan birinci sınıftan başlayacağım. Doğru, başlama ihtimalin var. Bu imkanı sunan birkaç tıp ya da diş hekimliği fakültesi de var ama sahiden bu kadar kolay mı?

Değil galiba. Çünkü bu tarz fakültelerin kontenjanları çok kısıtlı. Yıllık kontenjan 15 bilemedin 30. Başvuru yapanların sayısı 500. Hem de dünyanın her yerinden. Amerika, İrlanda dahil. Yani, ana dili İngilizce olan ülkelerden rakipler var. Hadi diyelim özel okul notları şişirdi:) Hadi diyelim ders dışı aktiviteleri, stajları da uydurdun. Dil ne olacak?

Velhasılı, yağmurun altında yürürken damlaların arasından ıslanmadan geçmeye çalışmak biraz zor gibi sanki:)


Müsaade Edin Hayatınıza Dokunalım...

Arkadaşlar, bu fasa fisolar çoğalır gider. Biz de zaman zaman yeni başlıklar ekleriz elbet. Amacımız, fasa fisolara göre yurtdışı eğitim hayatınızı şekillendirmemenizdir. Yoksa, ticareten baktığınızda biz bir danışmanlık kurumuyuz. Söyleriz size duymak istediklerinizi, yaparız işlemlerinizi ve alırız paranızı. Genelde böyle yapılıyor ya:) Ama inanın böyle bir derdimiz yok. 23 yıldır da olmadı. Derdimiz, sizlerin hakkınızdaki gerçekleri esas alarak bize ulaşmanız ki bizler de sizin hayatınıza en doğru şekilde dokunabilelim. Çünkü bize göre yurtdışı eğitim danışmanlığı sizlerin hayatına dokunabilme sanatıdır.

Kalın sağlıcakla…

Kubilay Zer Göktürk   

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page