Dr. Bilyana Mileva, Sofya Tıp Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp ve Deontoloji Bölümü'nün en genç öğretim üyeleri arasındadır. Sofya Tıp Üniversitesinde İngilizce eğitim alan yabancı öğrencilerin derslerine de giren Dr. Mileva üniversiteden sadece üç yıl önce 2015'te mezun oldu ve 2018'den beri bölümde asistanlık yapıyor.
- Neden doktor olmaya karar verdiniz?
Gerçek şu ki, doktor olmam gerektiğini ne zaman fark ettiğimi ve buna bağlı olarak neden bu kararı verdiğimi tam olarak hatırlamıyorum. Kulağa ne kadar sıradan gelse de, insanlara her zaman elimden geldiğince yardım etmek, acılarını azaltmak ve bir şekilde faydalı olmak isterdim. Başka bir şey yapmayı hayal bile edemezdim. Bu muhtemelen benim mesleki çağrımdır. Elbette şu an yaşadığımız zor zamanlar ve imtihanlar göz önüne alındığında gerekirse başka bir yerde çalışırdım ama tıp ve özellikle uzmanlık alanım bana neşe, heyecan ve heyecan getiriyor.
– Uzmanlığınız adli tıp. Peki, ona nasıl karar verdiniz?
Her zaman ilk görüşte aşk diye şaka yapmışımdır... Muhtemelen biliyorsunuzdur ki dördüncü yıldan altıncı yıla kadar Tıp Üniversitesi-Sofya'daki çalışmalar döngüseldir. "Adli tıp ve deontoloji" döngüsündeydik ve yakaladığım bir kıvılcım vesilesi ile bu işi yapmak istediğimden kesinlikle emindim.
Adli Tıp Kliniğine adım attığım ilk andan itibaren, mezun olduktan sonra izleyeceğim yol konusunda hiçbir şüphem kalmamıştı. Tüm çalışmalarımda adli tıp kadar heyecan, ilgi ve çekicilik duyduğum başka bir disiplin yoktu.
Öğrenim yıllarım boyunca diğer disiplinlerde de harika öğretmenlerim olduğunu unutamam - onlara gösterdikleri ilgi, çaba ve paylaştıkları bilgiler için kalbimin derinliklerinden teşekkür ederim. Tıp Üniversitesi-Sofya'daki eğitim son derece yüksek bir seviyededir ve her yıl akıllı, hırslı ve sorumlu harika genç doktorlar mezun oluyor!
- Çok zor ve sorumlu bir uzmanlık değil mi?
Tıpta kolay uzmanlık diye bir şey yoktur. Her tıp disiplini zordur ve sorumluluk gerektirir. Bu yüzden de kişinin tüm kalbi ve ruhuyla kendini ona adamasını icap eder. Tutkusu ve ilgisi olmayan bir uzmanlığa başlanması, belki de genç bir doktorun yapabileceği en büyük hatadır.
Ne yazık ki, bazen istediği disiplinde uzmanlık ve gelişim fırsatları için yer eksikliği nedeniyle bunu yapmak zorunda kalanlar da oluyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi tıp öyle bir meslektir ki, tıpla uyanır, tıpla yatar kalkarsınız. Bu gerçeği kabullenirseniz, öğrenmenin sonunun olmadığını, her zaman bir final sınavının olduğunu, asla mezun olamayacağınızı görürsünüz! Bir doktorlar her gün öğreniyoruz ve her gün bir öncekinden daha iyi olmaya ve çevremizdeki insanlara faydalı olmaya çalışıyoruz.
- İnsanlar arasındaki saldırganlık sizi korkutuyor mu? Bunu nasıl açıklıyorsunuz?
İnsanlar genelde, adli tıbbı öncelikle çeşitli şüpheli koşullar altında ölen kişilere otopsi yapmakla ilişkilendirir. Bununla birlikte faaliyetimizin büyük bir kısmı çeşitli kazalarda yaralanan canlıların muayenesi ile ilgilidir. Her gün işyerimizde bırakmaya çalıştığımız ama bazen imkânsız olan farklı insan kaderleri ve trajedileriyle karşı karşıya kalıyoruz.
Saldırganlık her yanımızda mevcut, zor zamanlarda yaşıyoruz ve insanlar zihinsel ve duygusal olarak kararsız, en sıradan durumda bile kolayca "tükeniyorlar". İnsanlar işyerlerinde, sokakta, evlerinde kavga ediyor… Bunu normal karşılayamıyorum ve korkmuyorum.
– Uzmanlığınız süresince aldığınız eğitimden memnun musunuz? Adli tıp kaç yıl sürer?
Adli tıp ve deontoloji uzmanlığı 3 yıl sürmektedir. Aldığım ve her gün almaya devam ettiğim eğitimden fazlasıyla memnunum. Bana yakın duran, beni izleyen, beni düzelten, benimle tartışan, bana tavsiyelerde bulunan ama en önemlisi - bana öğreten ve bugün de yapmaya devam eden bölüm ve klinikteki tüm meslektaşlarıma teşekkür ederim.
- Her yıl yeni mezun doktorların Bulgaristan'dan ayrıldığını görüyoruz. Sizin de bu yönde bir düşünceniz oldu mu?
Gerçek şu ki, Bulgaristan'dan ayrılmak isteyenlerden biriydim. Hatta bunun olacağına inandım ve hayatımın bu yeni aşamasını bekleyemedim. İngilizceye ek olarak Fransızca da konuşuyorum ve Fransa benim büyük bir zaafım. Gelişimime orada devam etmek istedim ama şartlar öyle bir araya geldi ki Bulgaristan'da kaldım ve şu anda pişman değilim.
Zamanla ne olacağını garanti edemem ama bu aşamada yapmak istediğimi, yapmak istediğim yerde yapıyorum ve mutluyum! Dahası, son zamanlarda düşünüyorum da dışarıda daha iyi bir yere koşmak zorunda değiliz, sadece şimdiyi kendimiz, çevremizdekiler ve bizden sonrakiler için daha iyi bir yer haline getirmek için çalışabiliriz.
– Burada kariyer gelişimi için fırsatlar görüyor musunuz?
Bu benim için zaten bir gerçek artık, mesleki ve akademik gelişimimin yolunu tuttum. 2 yıldır "Adli Tıp ve Etik" Anabilim Dalı'nda asistanlık yapmakta ve Tıp Fakültesi ve Sofya Tıp Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerine Bulgarca ve İngilizce dillerinde ders vermekteyim.
- Çalıştığınız koşullardan - ekipman, işyerinde rahatlık- memnun musunuz?
Sofya'da Bulgaristan'ın en büyük ve en donanımlı adli tıp biriminde çalışacak kadar şanslı olduğum için işyerinde ekipman ve konfor açısından şikayet edemem. Bölümümüzün histolojik, izolojik, kimyasal, DNA, serolojik ve fiziksel kanıtlar için
kendi laboratuvarları vardır.
Sofya Tıp Üniversitesi QS alan Sıralamasında dünyada 501-550 arasındadır.
Comments