top of page
  • Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski Eczacılık Fakültesi

Sofya Kliment Ohridski Üniversitesi Eczacılık Fakültesine dair doğru bilgilere ulaşmak ve profesyonellere güvenmek isteyenler bize ulaşabilirler.

Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski veya daha çok bilinen adıyla Sofya Üniversitesi Bulgaristan'ın en eski yükseköğrenim kurumudur ve 1 Ekim 1888'de kurulmuştur. Üniversitede 16 fakülte vardır ve 21.000'den fazla öğrencinin eğitim almaktadır. Sofya Üniversitesi, ulusal ve uluslararası sıralamaya göre sürekli olarak Bulgaristan'ın en iyi üniversitesi olarak sıralanmıştır. 2024 QS Dünya Üniversiteleri Sıralamasına göre 741-750 arasında yerini korumaya devam etmektedir.

Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski Eczacılık Fakültesi

Bulgaristan’da eczacılık eğitimi veren üç fakülteden biri olan Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski Eczacılık Fakültesi 1942 yılında kuruldu. Sofya Eczacılık Fakültesi'nde sunulan eczacılık eğitimi Avrupa Birliği direktifleri ve standartlarına uygun şekilde verilir. Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski Eczacılık Fakültesi üçü eczacılık odaklı temel konuları öğreten (inorganik, analitik ve organik kimya, fiziksel kimya, botanik ve matematik) altı bölüme sahiptir. Sofya Kliment Ohridski Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden öğrenciler yüksek lisans derecesi ile mezun olurlar. Eğitim süresi 5 yıl ve yıllık ücreti 6,000 EUR.

Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski Akreditasyonları

Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski Bulgaristan Bilim, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından akredite bir Avrupa üniversitesidir. Bulgaristan Ulusal Değerlendirme ve Akreditasyon Kurumu, Avrupa Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Derneği (ENQA) ve Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvence Kaydı (EQAR) tam üyesidir.

Sofya Kliment Ohridski Üniversitesi mezunlarının diplomaları tüm Avrupa Birliğinde, Amerika, Kanada, İngiltere ve dünyadaki birçok ülkede geçerlidir. Üniversite Bologna Sürecine tabidir ve Avrupa Kredi Transfer Sistemini uygular. Avrupa Üniversiteler Birliği üyesi olan üniversite mavi diploma diye bilinen Avrupa Diploma Eki de verir.

Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski YÖK Denkliği

Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski YÖK tarafından tanınan üniversiteler arasındadır fakat Mart 2024 YÖK Yurtdışı Diplomaları ve Tanıma Yönetmeliğindeki düzenlemelere göre Sofya Tıp Üniversitesi mezunlarına YÖK denklik hakkı tanınabilmesi için Sofya Kliment Ohridski Üniversitesi'nde eğitime başladıkları yıl YKS'de Türkiye'de eczacılık okumalarına imkan tanıyan puanı almış olmaları gerekir. Aksi takdirde YÖK denklik başvurusu yapamazlar.

Haliyle, Sofya Kliment Ohridski Üniversitesi eczacılık fakültesi adayları şu iki seçenekten birini değerlendirerek yurtdışında eczacılık eğitimlerine devam edebilirler.

  1. Mezuniyet sonrası YÖK denkliği almayı düşünmüyorum çünkü Avrupa'da bir yaşam planlıyorum.

  2. YÖK denkliği benim için önemli. O yüzden, YÖK Denkliği olan diğer Avrupa Eczacılık Fakültelerinde eğitim alacağım.

Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski Avrupa Birliği Denkliği

Sofya Kliment Ohirdski Üniversitesi mezunlarının diplomaları Avrupa Birliği ülkeleri tarafından direk tanınır. Almanya veya Avusturya gibi ülkelerde doktorluk lisansı alabilmek ya da uzmanlık başvurusu yapabilmek için sadece dil yeterliliğini ispatlamak yeterlidir.

Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski Eczacılık Eğitim Ücreti

Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski Eczacılık Fakültesi ücreti yıllık 6,000 €. Eğitim dili İngilizcedir.

Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski Başvuru Şartı

Bulgaristan’da eczacılık eğitimi almak isteyen ve bu kararını Sofya Kliment Ohridski Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde eğitim almaktan yana kullanmak isteyen bir adayın başvuru yapabilmesi için lise biyoloji ve kimya ders notlarının ortalaması her yıl için 100 üzerinden en az 62,00 olmalıdır.

Hesabı şu şekilde yapmalısınız. Biyoloji ve kimya eğitimi aldığınız yıldaki biyoloji ve kimya dersleri ortalamasını toplayıp ikiye böldüğünüzde çıkan sonuç en az 62,00 olmalıdır. Mesela dokuzuncu sınıftaki biyoloji notunuz 84, kimya notunuz ise 68. İkisinin toplamı 152 eder. İkiye böldüğünüzde sonuç 76 çıkar. Bu sene için şartı sağlıyorsunuz. Bu yöntemi biyoloji ve kimya dersi aldığınız her sene için uygulayabilirsiniz.

Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski Başvuru Evrakları

Başvuruda istenen evrakları buradan görebilirsiniz.

Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski Eczacılık Kabul Şartı

Bulgaristan'da eczacılık okumak için düzenlenen giriş sınavında başarılı olma zorunluluğu vardır. Sofya Kliment Ohridski Eczacılık Giriş Sınavında başarılı olan öğrenci fakülteye kaydını yaptırır ve birinci sınıftan eğitimine başlar.

Sınavın İçeriği Nedir? Ne Zaman Yapılır?

En az B2 seviyesinde İngilizce diline hakim olan adaylar biyoloji ve kimya içerikli yazılı sınavı başarıyla vererek ilk 30 arasında girdikleri takdirde üniversitenin birinci sınıfından eğitimlerine devam edebilirler. Giriş sınavı 25 kimya, 25 biyoloji olmak üzere 50 sorudan oluşur. Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski Eczacılık Fakültesi giriş sınavında mülakat yapılmaz. Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski Eczacılık Fakültesi giriş sınavı Eylül ayının ikinci ya da üçüncü haftasında yapılır. Sınava girmek isteyen adayların sınav tarihinden en az 45 iş günü öncesinde başvuru yapmaları gerekir.

Giriş Sınavı Sonucunun Açıklanması

Sofya Kliment Ohridski Üniversitesinde eczacılık eğitimi almak için giriş sınavına giren adayların elde ettiği sonuçlar sınavdan birkaç gün içinde Üniversitenin resmi sitesinde yayınlanır.

Peki sınavda başarılı olmam Fakülteye kabulüm mu demektir? Hayır. Üniversite sonuçların açıklanmasından sonra bir de resmi olarak ( başarı sırası esas alınarak kontenjana istinaden yapılan sıralama) Fakülteye kabul edilenleri ilan eder. Kazanamayanlar premedikal eğitim alarak tekrar giriş sınavlarına girebilirler.

İngilizce ve Bölüm Hazırlık Eğitimi

Bulgaristan'da eczacılık okumak isteyen adaylar ihtiyaç halinde hazırlık programlarına katılabilirler. Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski dahil Bulgaristan'da premed eğitimi hangi üniversitede alınmalıdır sorusuna cevap arayanlara Bulgaristan'da Tıp Hazırlık Programlarının Kalite, İçerik ve Maliyet Kıyaslaması başlıklı makaleyi incelemelerini öneririz.

Bilgi & Başvuru Danışmanlığı

Profesyonellere güvenmek, Türkiye ve Bulgaristan'da yerleşik bir kurumdan danışmanlık almanın keyfini ve güvenini yaşamak isteyenler bize ulaşabilirler.

05368372834 (WhatsApp)
 

Akademik Danışmanlık ve Destek Ücreti

Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski eczacılık sınavına girmeyi planlayan adaylara sunulan akademik danışmanlık ve başvuru hizmetlerinin içeriği ve ücreti.

STUDY SMART. 🕺LIVE WISE.❤️GO WITH SOPHIA ACADEMY.

 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page