top of page
  • Yazarın fotoğrafıYağız Keskingöz

Smartversity, Hayallerimin Anahtarı.

"Üniversite, benim için network. Hayat da..."

Seni kısaca tanıyabilir miyiz?

Adım Onur Yamanel. İzmirliyim. Makine mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi iken artık son yıllarda çoğu gencin hayali olan yurtdışında eğitime karar verdim.

Antalya’da makine mühendisliği okurken vazgeçip yurtdışına yönelme sebebin nedir?

İnsanın hayallerinin peşinde koşması diye bir kavram var, bilirsiniz. Ben de çoğunluğun yaptığı gibi sevmediğim bir bölümde sırf üniversite okuyor olmak için okuyordum. Ve bir gün, yurtdışına çıkmalıyım, İngilizce öğrenmeliyim (mümkünse ikinci bir batı dili daha) ve moda bir tabirle kendimi keşfedip sevdiğim bir bölüm okumalıyım diye kararımı verdim. Çünkü erteledikçe hayatımı da ertelediğimi fark ettim. Bu kararımı ailem de destekledi. Araştırmalar neticesinde Smartversity International Pathways programlarına ulaştık. Bu tarz programları araştırma sebebimiz de yurtdışında iyi bir eğitim almak için gerekli olan iyi derecede İngilizceye, akademik özgüvene ve yurtdışında yaşama tecrübesine sahip olmayışımdı. Smartversity Kampüsü bu bahsettiklerimi ve fazlasını Avrupa’da aynı anda sağlayan, Avrupa kültürünü klasik Amerikan eğitimi ile harmanlayan nadir yerlerden biri. İlk etapta ailem bu konuya dair Sophia Academy ile yoğun görüşmeler yaptı. Özellikle annem çok titizdir ve annem bir konuda karar kılıyorsa ona mutlaka güvenmelisiniz:) Sonra Sophia Academy danışmanları ile ben de görüştüm. Yapılan analizler, değerlendirmeler neticesinde tarafıma sunulan çözümler arasında en makul ve doğru olanın, annemin de karar kıldığı Smartversity Pathways eğitimleri olduğuna kanaat getirdim.

Basit bir mantıkla bakarsak, aslında sen bir üniversiteden başka bir üniversiteye geçtin. Seni buna iten nedir? Senin için üniversite nedir?

Cevabı tek kelime aslında. Network! Çünkü sadece üniversite değil, bence hayatın kendisi bir network. O yüzden daha üniversitede iken bu network denilen meseleyi belli ölçüde halletmem gerektiğine inanırım. Bunu da onlarca ülkeden gelen uluslararası öğrencilerin bulunduğu bir üniversitede yapabilirsiniz. İtalya’ya gitmeden İtalya ile aşina olursunuz; Almanya ie tanışmış olursunuz; Amerika için artık gerçekçi izlenimleriniz vardır. Mısır veya Lübnan halkı gerçekte nasıldır diye merak etmezsiniz, artık bilirsiniz. Eğitimler sonrasında gitmeye karar verdiğiniz ülkelerde birer kapınız olduğunu bilir; ileride iş yapmaya karar verdiğinizde bu ülkelerde güvenilir partnerlerinizin olduğunu hatırlarsınız. Bu bağlamda, Smartversity Kampüsü tam bir fırsat havuzu.

Smartversity Kampüsünün seni etkileyen yanları nelerdir? Sana, hakikaten doğru yerde karar kılmışım dedirten nedir?

Smartversity Pathways eğitimlerinin en güzel yanlarından biri daha hazırlık eğitimleri esnasında Kampüs hayatının bir parçası olmanız, üst sınıflar ile aynı ortamı soluklamanız, tüm aktivitelere katılabilmenizdir. Akademisyen ve eğitmenlerin yakın ilgi ve alakası, arkadaşça tutumları, gereksiz unvanlara takılmadan özgüvenle bizimle iletişimde olmaları da takdire şayan. İngilizce eğitiminin yanında alana yönelik dersler, ders dışı yoğun aktiviteler gerçekten sizi yurtdışında hedefiniz olan her üniversiteye hazırlamakta. Kaldı ki ben 2 yıl Türkiye’de üniversite tecrübesi olan birisi olarak çok daha net kıyaslamalar yapabiliyor ve buradan ne almam gerektiğini biliyorum. Samimi bir itirafta bulunayım, 21 yıllık hayatımın en mutlu günlerini yaşıyorum. Çünkü hayalim bu tarz bir atmosferde hazırlık eğitimi almak ve kariyer planlaması yapmaktı. Çünkü bir evin inşasına çatıdan başlayamazsınız. Hazırlık ve üniversite geçiş eğitimini farklı ülkelerden gelen arkadaşlar ile almam, 7/24 İngilizce konuşulan bir ortamda bulunmam kendime olan güveni artırdı ve hedeflerime ulaşacağım kanaatimi tamimiyle güçlendirdi.

Smartversity Pre-Engineering Pathway programı sonrası hedeflerin nelerdir?

Dürüst olmam gerekirse kaptanlık vardı aklımda buraya gelirken. Ama şu an bundan emin miyim, hayır:) Çünkü, Smarvers’ty Pathways sonrasi AUBG’nin sunduğu eğitim, yaşam ortamı ve uluslararası değişim fırsatları, her sene work and travel imkanı, Almanca, İtalyanca gibi ikinci dilleri öğrenme, biri AB diğeri ABD diplomaları, çift ana dal ve yan dal eğitimleri gibi fırsatlar Avrupa’da hedeflediğim kaptanlık okulları dahil çoğu yerde yok. O yüzden, burada kalacağım gibi gözüküyor. Hatta yavaş yavaş nasıl burs alarak kalırım diye çalışmalara başladım bile:) Smartversity Pathways sonrası doğrudan kabul alan AUBG mezunlarının hem kendi ülkelerinde hem de yurtdışında elde ettikleri başarıları da gördüğünüzde, AUBG'nin yurtdışında eğitim için doğru yer olduğuna ikna oldum diyebilirim.

Kampüste hayatın nasıl geçiyor?

Hayatta, kendinizi iyi hissetmek en önemlisidir. Aynı zamanda da değerli hissetmek. Ve bunun altını doldurabilmek. Burada öğrenci kulüpleri aracılığı ile düzenlenen sosyal, kültürel ve eğitimsel aktiviteler gerçekten kendiniz ile alakalı farklı özelliklere sahip olduğunuzu görmenize yardımcı oluyor. Kampüs inanılmaz spor tesisleri ile sağlıklı bir hayat sunuyor. Üst sınıflardan tecrübeli arkadaşlardan bana atanan mentor sayesinde kampüs ve arkadaş ortamlarına çok çabuk girebiliyorum, akademik adviser ile de belli aralıklarla yaptığımız görüşmeler neticesinde kariyerime giden yolda sağlam adımlarla ilerlemekteyim. Tek cümle ile harika bir yerdeyim. Buna vesile olan Sophia Academy danışmanlarıma ömür boyu minnettar kalacağımı belirtmek isterim.

Hazırlık eğitimi esnasındaki hissiyatını 4 kelime ile tarafsızca özetler misin?

Farklılık. Düzen. Huzur. Umut.

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page