top of page
Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Sırbistanda Tıp Eğitimi - Giriş Sınavı, Mülakat ve YÖK Denkliği

Sırbistan'da tıp okumak isteyenlerin aklındaki başvuru ve kabul şartları, giriş sınavları, mülakat ve Sırbistan'da tıp eğitiminin YÖK denkliği gibi konuları içeren detaylı yazı hazırladık. Merak ettiğiniz her soruyu, Sırbistan tıp üniversitelerinin yönetmeliklerini, Sırbistan MEB'nin yabancı öğrenciler ile alakalı mevzuatlarını ve YÖK yurtdışı yükseköğretim diplomaları tanıma ve denklik yönetmeliğini esas alarak cevapladık. Yazımızın sonuna geldiğinizde Sırbistan'da tıp, diş hekimliği, eczacılık eğitimi ile alakalı merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulamadıysanız lütfen bize yazınız.

Sırbistan'da Tıp Okumak Hiç Bu Kadar Öngörülebilir Olmamıştı!

●En doğru bilgilere ihtiyacım var!

●Giriş sınavı denemeleri yapmak istiyorum!

●Sırbistan'da en iyi tıp hazırlık okulunu bilmek istiyorum!

●Giriş sınavlarına hazırlık kaynaklarım olsa süper olur!

●Kazandım, bir de Sırbistan'a varış sonrası eğitimim boyunca yerel, bürokratik ve akademik destek hizmetleri verecek profesyonel bir kurum lazım diyorsanız Sophia Academy size yeter.

Sırbistan’da Tıp Eğitimi Nasıldır?

Çekya, Polonya, Romanya, Letonya, Slovakya, Litvanya, Sırbistan, Hırvatistan veya Macaristan gibi yurtdışı tıp eğitiminde tercih edilen ülkelerin tıp üniversiteleri ile Sırbistan tıp üniversitelerinin işleyişi ve eğitim müfredatları aynıdır. Bu bağlamda, Avrupa’da tıp üniversitesi seçerken müfredattan ziyade eğitim ücretleri belirleyici rol oynar. Sırbistan'da tıp eğitimi sunan üniversiteler kalite-fiyat dengesini iyi korur.

Sırbistan’da Tıp Eğitimi Kimler İçin Uygundur?

*IELTS en az 6.0 seviyesinde iseniz,

*Medikal İngilizceye hakim iseniz,

*Yıllık (eğitim+konaklama+beslenme) 15.500-17.000 EUR bütçeye sahip iseniz, 

Sırbistan'da tıp eğitimi almak sizin için uygundur.

Sırbistan’da Tıp Okumak İçin Başvuru Şartı Nedir?

Sırbistan'da tıp okumak için başvuru yapan bir adayın lise biyoloji ve kimya ortalamalarının yüksek olmasında fayda vardır. Bunun başlıca sebebi de bu notların kabulde %40 oranında etkili olmasıdır.

Sırbistan'da Tıp Eğitimi Kabul Şartı Nedir?

Giriş sınavında başarılı olmak ve başarı sırasına göre belirlenmiş kontenjan dilimine girmektir.

Açık Lise/açıköğretim lisesi/ Mezunları Da Başvuru Yapabilir Mi?

Mezun olunan lise türünden bağımsız olarak lise hayatında biyoloji ve kimya dersi almıs her öğrenci Sırbistan'da tıp eğitimi almak için başvuru yapabilir.

Giriş Sınavı İçin Ne Zaman Başvurmalıyım?

Eğitim almayı planladığınız üniversitenin giriş sınavı tarihinden en az 30-45 iş günü öncesinden başvuru sürecini başlatmalısınız. Aksi takdirde, giriş sınavına yetişmeniz zordur.

Sırbistan'da Tıp Okumak İçin Türkiye’de Yerleşmiş Olmak Şart Mı?

Hayır. Macaristan, Polonya, Romanya, Letonya, Çekya gibi diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Sırbistan tıp üniversiteleri adayların yeterliliklerini kendileri ölçer.

Başvuruda İngilizce Dil Yeterliliği Şartı Nedir?

Sırbistan tıp giriş sınavına katılacak adayların en az B2 (CEFR) seviyesinde İngilizce diline hakim olmaları gerekir.

Başvuru Evrakları Nelerdir?

Sırbistan tıp üniversitelerine başvuruda istenen ve Sırbistan'da tercüme ve legalize edilmesi gereken evraklar şunlardır:

1.     Lise Diploması ve Transkripti

2.     Lise Denklik Belgesi (Sırbistan'da alınır)

3.     İngilizce Dil Belgesi (varsa)

*Dil sertifikası ibraz edemeyenler İngilizce muafiyet mülakatına girerler.

4.     Nüfus Kayıt Örneği

5.     Adli Sicil Belgesi

6.     Pasaport ve T. C Kimlik Kartı Fotokopisi

7.     Başvuru Formu

Lise Denklik Belgesi Nereden Alınır?

Sırbistan tıp üniversitelerine başvuruda talep edilen lise denklik belgesi Sırbistan MEB'den alınır. Belgenin hazırlanma süresi ortalama 3-7 haftadır.

Sırbistan’da Tıp Eğitimi İçin Başvuru Tarihlerini Kaçırırsam Bir Sene Beklemek Zorunda Mıyım?

Kabul sınavına girerek birinci sınıftan eğitime başlamayı planlıyorsanız, evet bir sene beklemek zorundasınız. Ara dönemde kabul yoktur.

Sırbistan Tıp Giriş Sınavının İçeriği Nedir?

Sırbistan’da tıp giriş sınavları biyoloji, kimya ve İngilizce içeriklidir. Adayın lise kimya ve biyoloji bilgisini ölçen sınav yazılı formattadır ve sınav sonrası diğer Avrupa tıp üniversitelerinde olduğu gibi kısa bir mülakat vardır. Giriş sınavının final notunu %60 giriş sınavı puanı, %40 lise biyoloji ve kimya dersleri notları belirler. Gerekli durumlarda Dekanlıklar mülakat kısmındaki performansı da değerlendirmeye dahil edebilirler.  

Sırbistan’da Tıp Giriş Sınavlarına Yönelik Çalışma Kaynakları Sağlıyor Musunuz?

Kesinlikle evet. Başvuru desteği dahil giriş sınavlarına yönelik çalışma kaynakları sağlamanın yanında onlarca giriş sınavı denemesi ve daha önceki yıllarda çıkmış sınav sorularını da tarafınıza iletiyoruz.

Sırbistan Tıp Giriş Sınavları Ne Zaman Yapılır?

Üniversitelerin giriş sınavları tarihlerini görmek için Sırbistan Tıp Giriş Sınavları 

Tarihleri linkine tıklayabilirsiniz.

Giriş Sınavları Merkezi Bir Yerde Mi Yapılır?

Hayır. Sırbistan’da tıp üniversiteleri sınavlarını kendileri organize ederler. Belgrad Üniversitesi giriş sınavını yüz yüze yaparken Novi Sad Üniversitesi giriş sınavını online yapar.

Her İki Üniversitenin De Giriş Sınavına Girebilir Miyim?

Elbette girebilirsiniz. Bunda herhangi bir engel yoktur.

Sırbistan Tıp Üniversitelerine Başvuruda TOEFL, IELTS tarzı dil belgesi istenir mi?

Evet, istenir. Fakat bu tarz sertifika ibraz edemeyenler üniversitenin İngilizce mülakatına katılarak dil yeterliliklerini ispatlayabilirler.

Kabul Edilen Uluslararası İngilizce Dil Sertifikaları Nelerdir?

IELTS 6.0 ve üstü

TELC (The European Language Certificates, veya TELC - language tests) - FCE A 180 – 190) ve üstü

TOEFL iBT (computer-based test) – 90 ve üstü

TOEFL PBT (paper-based test) – en az 577 ve yazma 12–13 ve üstü

PTE Academic - 65 ve üstü

ECL – Level B2 ve üstü

Hazırlık Eğitimini Nerede Alabilirim?

Yeterli İngilizce seviyesi olmayan, biyoloji ve kimya derslerinde takviye ihtiyacı duyan her aday bu eksikliklerini en mükemmel şekilde Belgrad Üniversitesi ve Novi Sad Üniversitesi tarafından akredite Smartversity Premed Pathway programında giderebilir. Smartversity Tıp Hazırlık Programı Sertifikası Belgrad Üniversitesi ve Novi Sad Üniversitesi tarafından doğrudan kabul edilir. Belgrad Üniversitesi İngilizce tıp hazırlık programı sunmaz.

Sırbistan Tıp Üniversitelerinin Akreditasyonları Nelerdir?

Sırbistan Tıp Üniversiteleri Sırbistan Bilim, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından akredite üniversiteleridir. Sırbistan Ulusal Değerlendirme ve Akreditasyon Kurumu, Avrupa Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Derneği (ENQA) ve Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvence Kaydı (EQAR) tam üyesidir. Belgrad ve Novi Sad Üniversiteleri Avrupa Üniversiteler Birliği üyesidirler.

Sırbistan’da tıp üniversiteleri NEAQA tarafından akredite edilir. NEAQA (Sırbistan Yükseköğrenim Ulusal Akreditasyon ve Kalite Güvence Kuruluşu), Dünya Tıp Eğitimi Federasyonu (WFME) tarafından akredite edilmiştir.

Sırbistan tıp eğitiminin WFME akreditasyonu, Sırbistan'da tıp eğitiminin tamamlayan doktorlara yeni kapılar açar (WFME akreditasyonu olmayan ülkelerden alınan tıp diplomaları, akreditasyon için ulusal kurumlar tarafından onaylanmadıkça ABD'de tanınmayacaktır). Bu, Sırbistan tıp mezunlarına Yabancı Tıp Mezunları Eğitim Komisyonu'na (ECFMG) başvuru yapma ve yurtdışında ileri eğitim ve kariyer için yeni fırsatlara erişim olanağı sağlar.

NEAQA (Sırbistan Yükseköğrenim Ulusal Akreditasyon ve Kalite Güvence Kuruluşu), Yükseköğretimde Kalite Güvence Ajansları Uluslararası Ağı'na (INQAAHE) ve CEENQA'nın (Orta ve Doğu Avrupa Yüksek Kalite Güvence Ajansı Ağının) da tam üyesidir.

Sırbistan'dan alacağınız bir derece size dünya çapında tıp kurullarında tanınırlık kazandıracak.

Sırbistan tıp üniversiteleri Mavi Diploma diye bilinen Avrupa Diploma Eki de verir.

Belgrad Üniversitesi ve Novi Sad Üniversitesi? Hangisini Tercih Etmeli?

Kısa ve net cümleler ile sorunuzu cevaplayalım.

TIP EĞİTİMİ: Eğer sakin ve huzurlu bir şehirde yaşamak, gerçekten tıp eğitimi almak istiyorsanız tartışmasız Novi Sad Üniversitesi.

DİŞ HEKİMLİĞİ: Her iki üniversitenin de diş hekimliği eğitimleri kalitelidir fakat Belgrad Diş Hekimliği Fakültesi yapmış olduğu yatırımlardan dolayı şimdilik Novi Sad Diş Hekimliği Fakültesinin önünde. 2026 itibariyle Novi Sad Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinin yeni binası tamamlandığında şartlar eşitlenmiş olur:)

Sırbistanda Tıp Eğitim Ücretini Diğer AB Ülkeleri İle Kıyaslayabilir Miyiz?

Elbette. Dünya sıralamalarında ve dolayısı ile eğitim kalitesinde asla geri kalmayan, Avrupa kıtasında Türk adaylar tarafından tercih edilen diğer bazı ülkelerin eğitim ücretlerini Sırbistan ile kıyaslaması şu şekildedir:

ÜLKE

TIP

DİŞ HEKİMLİĞİ

ECZACILIK

MACARİSTAN

16-18,000 EUR

17-18,500 EUR

8-10,000 EUR

ÇEKYA

16-25,000 EUR

16-25,000 EUR

8,000 EUR

SLOVAKYA

11,000 EUR

12,500 EUR

7,500 EUR

YUNANİSTAN

12-13,000 EUR

YOK

YOK

POLONYA

15-16,000 EUR

15-18,500 EUR

9,200 EUR

HIRVATİSTAN

12,000 EUR

10,000 EUR

9,000 EUR

LİTVANYA

13,000 EUR

14,000 EUR

YOK

SIRBİSTAN

8,000 EUR

7,000 EUR

5,000 EUR

Sırbistan Tıp Üniversitelerinin Avrupa'da Denkliği Var Mı?

Sırbistan, EHEA (Avrupa Yükseköğrenim Alanı) üyesidir. Sırbistan tıp fakültelerinden mezun olan öğrencilerin diplomaları diğer Avrupa Birliği üye ülkeleri tarafından direk tanınır. Almanya veya Avusturya gibi ülkelerde doktorluk lisansı alabilmek ya da uzmanlık başvurusu yapabilmek için sadece dil yeterliliğini ispatlamak yeterlidir.

Sırbistan’da Tıp Eğitimi Amerika, İngiltere, Kanada, Avustralya'da Geçerli Midir?

USMLE-Step 3, PLAB-Part 2, AMC-Clinical examinations, MCCQE-Part2, MCCEE sınavları ilgili ülkede lisanslı doktor olabilmek için başarıyla geçilmesi gereken sınavlardır. Kendi ülkelerinde tıp eğitimi alanların da doktor olabilmek için verdiği sınavlardır aslında. Sırbistan tıp mezunları da bu sınavlara girebilir ve başarılı oldukları takdirde de doktorluk ruhsatlarını alırlar.

Sırbistan Tıp Üniversitelerinin Tanınırlığı ve YÖK Denkliği Var Mı?

Sırbistan'da tıp eğitimi veren üniversiteler YÖK tarafından tanınan üniversiteler arasındadırlar ve Mart 2024 YÖK Yurtdışı Diplomaları ve Tanıma Yönetmeliğindeki düzenlemelere göre Sırbistan Tıp Fakülteleri mezunlarına YÖK denklik hakkı tanınmaktadır. Sırbistan'da tıp eğitimine başlayacakların YKS'de Türkiye'de tıp okumalarına imkan tanıyan puanı almış olmaları gerekmez.

Sırbistanda tıp, diş hekimliği, eczacılık, veterinerlik eğitimi veren Belgrad Üniversitesi ve Novi Sad Üniversitesi YÖK'ün kabul ettiği derecelendirme kuruluşlarının en az ikisinde ilk bin arasındadır.

Türkiye Üniversitelerine Yatay Geçiş Yapabilir Miyim?

Konuya dair detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Eğitimim Sonrası Sırbistan’da Uzmanlığa Devam Edebilir Miyim?

Evet. Sırbistan dahil Avrupa’da dilediğiniz ülkede uzmanlığa devam edebilirsiniz.

Burs İmkanı Var Mı?

Hayır. Sırbistan tıp üniversiteleri burs vermez.

Neden Sophia Academy?

Sophia Academy, Belgrad Üniversitesi ve Novi Sad Üniversitesi tarafından akredite edilmilş, Belgrad’da yerleşik uluslararası resmi bir kurumdur. Edirne Genel Merkezi ile akademik danışmanlık ve Belgrad Merkez Ofisi ile varış sonrası rehberlik hizmetleri sunan Sophia Academy, Sırbistan’da tıp eğitimi ile alakalı her konuda güvenle danışabileceğiniz ve destek alabileceğiniz bir kurumdur.

Üniversiteler Hakkında Bilgi Alabilir Miyim?

Sophia Academy’nin Belgrad yerleşik ofisindeki ekibi ile danışmanlık ve mentörlük hizmetleri verdiği Sırbistan tıp üniversiteleri aşağıdaki gibidir. Üniversite ismine tıklayarak üniversite hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

·        Tıp: 8,000 EUR

·        Diş Hekimliği: 7,000 EUR

·        Eczacılık: 5,000 EUR

·        Veterinerlik: 5,000 EUR

·        İlk sınav yüz yüze Belgrad’da yapılır. İkinci sınav Eylül ayında İstanbul'da yapılır.

·        Tıp: 7,000 EUR

·        Diş Hekimliği: 7,000 EUR

·        İlk giriş sınavı online yapılır. İkinci sınav Eylül ayında İstanbul'da yapılır.

Bilgi & Başvuru Danışmanlığı

Türkiye ve Sırbistan'da yerleşik, profesyonel bir kurumdan danışmanlık almanın güvenini ve keyfini yaşamak isteyenler bize ulaşabilirler.

►05368372834 (WhatsApp)

STUDY SMART. 🕺LIVE WISE.❤️GO WITH SOPHIA ACADEMY.

 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page