top of page
  • Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Sırbistan'da Tıp Eğitimi

YÖK tanınırlığı ve denkliği olan, uluslararası geçerli Sırbistan'da tıp eğitimi alarak doktorluk hayallerinizi gerçekleştirin.

  • Türkiye’de yapılan üniversite yerleştirme sınavında başarılı olamadım. Yine de, Sırbistan’da tıp eğitimi alabilir miyim?

  • Sırbistan'da tıp, dişçilik veya eczacılık eğitimi hangi üniversitelerde verilir?

  • Sırbistan’da tıp eğitimi diğer Avrupa ülkeleri ile aynı mı? Sırbistan’da tıp eğitimi aldıktan sonra YÖK denkliği alabilir miyim?

Hareketli bir şehirde, uygun eğitim ücretleri ile Sırbistan’da tıp eğitimi alın; Birleşik Krallık, Almanya dahil Avrupa ve Amerika’da tanınan bir diploma ile mezun olun.

Son yıllarda uluslararası öğrenciler modern tutumu, düşük yaşam maliyeti ve eşsiz kültürel deneyimi nedeniyle Sırbistan'da tıp eğitimi almayı tercih ediyor.

Mart 2024 YÖK denklik yönetmeliğine göre Sırbistan’da tıp eğitimi almak için YKS şartı yoktur. Dünya üniversiteleri genel sıralamalarında her zaman ilk bin arasında yer alan ve Sırbistan'da tıp eğitimi sunan fakültelerin bulunduğu üniversiteler ilk 1000 arasında birçok uluslararası öğrenci tarafından tercih edilmektedir.

Sırbistan'da Tıp Eğitimi-Avrupa Kıtasında Ekonomik Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık

Farklı, hoş ve çok eğlenceli - Sırbistan hakkında duyduklarınız değil, hiç duymadığınız her şey doğrudur. Hepsinden iyisi, Balkanlar'ın göbeğindeki bu karayla çevrili ülke, Avusturya-Macaristan mirası art nouveau kasabası Subotica ve bohem Nis Sırbistan’da tıp eğitimi alanları kendilerine hayran bırakacak yerlerden sadece birkaçı.

Özellikle ülke üniversitelerinin Bologna Sürecine tabi olmasının ardından Sırbistan'da tıp eğitimi veren üniversitelerinde başlayan düzenlemeler ve getirilen standartlar meyvelerini vermeye başlamıştır. Son yıllarda Sırbistan tıp fakültesinde yurtdışında tıp okumak isteyen uluslararası öğrenci sayısında ciddi bir artış gözlenmiştir. Sırbistan tıp fakültesi mezunlarının 15 Mart 2024 tarihli YÖK Yurtdışı Yükseköğrenim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre YÖK denkliğine haiz olmaları ve ortak tarihi geçmişten kaynaklanan kültürel benzerlikler Türk adaylar için bu ülkeyi cazip kılabilir. Sırbistan tıp üniversitelerinin giriş sınavları biyoloji, kimya ve İngilizce içeriklidir.

Belgrad Üniversitesi Tıp Fakültesi

Belgrad Üniversitesi Tıp Fakültesi, 100 yılı aşkın bir süredir sağlam bir tıp eğitimine ve yenilik tarihine sahiptir. 2024 dünya üniversiteleri sıralamasında ilk 1000 arasında olan Belgrad Üniversitesi, Sırbistan’da tıp eğitimi almak isteyenler için ideal bir okuldur. İngilizce tıp eğitimi yıllık ücreti 8,000 €. Belgrad Üniversitesi diş hekimliği eğitimi yıllık ücreti 7,000 USD. Belgrad Üniversitesi eczacılık eğitimi yıllık ücreti ise 5,500 €. Belgrad Üniversitesi dünya sıralamaları şu şekildedir:

Novi Sad Üniversitesi Tıp Fakültesi

Güzel Tuna nehrinin stratejik bir kıvrımında yer alan ve bir üniversite şehri olan Novi Sad, Neo-Rönesans ve Bauhaus tarzı güzel binalarla doludur. Belgrad’ın gölgesinde kalan ama keşfedilmesi gereken bu zarif ve rahat şehir, Sırbistan'ın ikinci en güzel şehridir. Sırbistan'da tıp eğitimi için tercih edilen Novi Sad Üniversitesi Shanghai Ranking's-The Academic Ranking of World Universities (ARWU) göre Novi Sad Üniversitesi 901-1000 üniversite arasındadır. Aynı zamanda, CWTS Leiden Rankings göre de 687.ci ise sıradadır. Novi Sad Üniversitesi tıp eğitimi yıllık ücreti 7,000 €. Diş hekimliği eğitimi yıllık ücreti 7,000 EUR. Diş hekimliği eğitimi yıllık ücreti 5,000 EUR.

Sırbistan Tıp Eğitiminin Dünya Geçerliliği

Sırbistan’da tıp eğitimi ulusal ve uluslararası akreditasyonlara sahiptir. Sırbistan’da tıp üniversiteleri NEAQA tarafından akredite edilir. NEAQA (Sırbistan Yükseköğrenim Ulusal Akreditasyon ve Kalite Güvence Kuruluşu), Dünya Tıp Eğitimi Federasyonu (WFME) tarafından akredite edilmiştir.

Sırbistan tıp eğitiminin WFME akreditasyonu, Sırbistan'da tıp eğitiminin tamamlayan doktorlara yeni kapılar açar (WFME akreditasyonu olmayan ülkelerden alınan tıp diplomaları, akreditasyon için ulusal kurumlar tarafından onaylanmadıkça ABD'de tanınmayacaktır). Bu, Sırbistan tıp mezunlarına Yabancı Tıp Mezunları Eğitim Komisyonu'na (ECFMG) başvuru yapma ve yurtdışında ileri eğitim ve kariyer için yeni fırsatlara erişim olanağı sağlar.

NEAQA (Sırbistan Yükseköğrenim Ulusal Akreditasyon ve Kalite Güvence Kuruluşu), Yükseköğretimde Kalite Güvence Ajansları Uluslararası Ağı'na (INQAAHE) ve CEENQA'nın (Orta ve Doğu Avrupa Yüksek Kalite Güvence Ajansı Ağının) da tam üyesidir.

Sırbistan'dan alacağınız bir derece size dünya çapında tıp kurullarında tanınırlık kazandıracak.

Sırbistan’da Tıp Eğitimi Avrupa Birliği Denkliği

Sırbistan tıp fakültelerinden mezun olan öğrencilerin diplomaları diğer Avrupa Birliği üye ülkeleri tarafından direk tanınmaktadır. Almanya veya Avusturya gibi ülkelerde doktorluk lisansı alabilmek için sadece dil yeterliliğini ispatlamak yeterlidir.

Sırbistan’da Tıp Eğitimi YÖK Denkliği

Sırbistan'da tıp eğitimi veren üniversiteler YÖK tanınan ve denklik verilen üniversiteler arasındadır. YÖK’ün kabul ettiği sıralama kuruluşları Times Higher Education, QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities ve CWTS Leiden Rankings göre Belgrad Üniversitesi ve Novi Sad Üniversitesi bu kuruluşların en az ikisinde ilk bin üniversite arasındadır.

Application & Entrance Exams

Sırbistan Tıp Eğitimi Başvuru Evrakları

Başvuru ücreti 140 EUR. Sırbistan'da üniversite eğitimi almak için başvuruda gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:

1. Lise diploması (noter onaylı suret ve kaymakamlık/valilik apostilli)

2. Akademik transkript-mezun olunan lisede alınan her yıl derslerini ve notlarını gösteren not çizelgesi (noter onaylı ve kaymakamlık/valilik apostilli)

3. İngilizce Yeterlilik Belgesi (IELTS, TOEFL ...) / ibraz edemeyenler giriş sınavındaki İngilizce kısmını da yaparlar.

4. Lise diploması nostrifikasyonu (denkliği)

5. Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (apostilli)

6. Adli Sicil Evrakı (apostilli)

7. Taahhütname (apostilli)- kefil kişi masraflarınızı karşılayacağını beyan eder

8. Dört adet biyometrik fotoğraf

9. Pasaport Fotokopisi

*Evraklar, Sırbistan'da yeminli mütercimler tarafından Sırpçaya tercüme edilmelidir.

Sırbistan'da Tıp Eğitimi İçin Başvuru Şartları

Sırbistan’da tıp eğitimi alacaksınız. Sırbistan Tıp Fakültelerine başvuru şartlarını merak mı merak ediyorsunuz? Lisede biyoloji ve kimya eğitimi almış olmak ve iyi bir diploma genel notuna sahip olmak Sırbistan'da tıp fakültelerine başvuruda yeterlidir. Sırbistan’da tıp eğitimi için başvuru esnasında Türkiye’de yapılan üniversite sınavında başarılı olma veya barajı geçme şartı aranmaz.

Sırbistan'da Tıp Eğitimi Kabul Şartı

Sırbistan’da tıp eğitimi almak için giriş sınavında başarılı olma zorunluluğu vardır. Giriş sınavında başarılı olan öğrenci fakülteye kaydını yaptırır ve birinci sınıftan eğitimine başlar. Tıp ve Diş Hekimliği giriş sınavları lise müfredatını esas alan biyoloji ve kimya bilgisini ölçerken, eczacılık giriş sınavı ise adayın biyoloji ve kimya bilgisinin yanında kimya veya matematik bilgisini de ölçer.

Sırbistan'da Tıp Eğitimi Giriş Sınavı

Sırbistan'da tıp eğitimi almak için girilen sınavları merak ediyorsanız ve örnek sorular çözerek kendinizi denemek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Bilgi & Başvuru Danışmanlığı

Sırbistan'da yerleşik, profesyonel bir kurumdan danışmanlık almanın güvenini ve keyfini yaşamak isteyenler iletişim kanallarından birini tercih ederek bize ulaşabilirler.

05368372834 (WhatsApp)

Merak Edilenler

Sırbistan’da tıp eğitimi almak isteyenlerin genelde merak ettiği sorular vardır. Bu sorularınıza en doğru cevapları bizimle irtibata geçerek öğrenebilirsiniz. Sırbistan’da üniversite eğitimi ile alakalı elde edeceğiniz güncel bilgiler yurtdışında tıp eğitimi sunan üniversiteleri kıyaslamada sizleri diğer adaylara nazaran bir adım öne geçirecektir. Çünkü bu çağdaki en değerli şey doğru bilgidir. Bilgi sahibi olan, yapabilendir!

Sırbistan Tıp Başvuru

1. Sırbistan’da tıp eğitimi almak için YKS şartı var mı?

2. Sırbistan’da tıp eğitimi almak için ne zaman başvurmalıyım?

3. Başvurum ne kadar zamanda sonuçlanır?

Sırbistan Tıp Kabul

1. Sırbistan’da tıp üniversitelerine kabul şartı nedir?

2. Sırbistan’da tıp eğitimi almak için giriş sınavı var mı?

3. Sadece giriş sınavına yönelik hazırlık kursu alınabilir mi?

4. Sırbistan tıp üniversiteleri giriş sınavlarının içeriği nedir? Sınav online mı yoksa üniversite kampüsünde mi yapılır?

5. Birden fazla Sırbistan tıp üniversitelerinin giriş sınavlarına girilebilir mi?

STUDY SMART. 🕺LIVE WISE.❤️GO WITH SOPHIA ACADEMY.

 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page