top of page
  • Yazarın fotoğrafıKubilay Zer Göktürk

Macaristan'da Tıp Okumak

İmparatorlukların altın kemeri Tuna’nın boyunda,

Macaristan’da Tıp Eğitimi

Semmelweis Üniversitesi Macaristan'daki bir numaralı tıp üniversitesidir ve en iyisidir. Dünya çapında tıp alanında öncü araştırma çalışmaları ile tanınır. Peki Semmelweis'dan sonra hangisi gelir derseniz, Peç Üniversitesi Tıp Fakültesi deriz. Macaristan aynı zamanda, dünya sıralamalarında ilk binde yer alan, Orta Avrupa'nın tıp eğitiminde en iyilerinden olan Debrecen Tıp Okulu ve Szeged Tıp Okulu'na ev sahipliği yapar. Avrupa'da tıp eğitimi denildiğinde evet, Semmelweis en iyilerden biridir ama Charles'dan da mı iyidir diye merak ediyorsanız merakınızı buradan giderebilirsiniz:)

Macaristan’da Tıp Okumak

Bulgaristan’da tıp okumak için Smartversity Premed Pathway programında hazırlanan ve QS Dünya Üniversiteleri Sıralamasında ilk 600 arasında yer alan Sofya Kliment Ohridski Üniversitesi Tıp Fakültesinde birinci ve ikinci sınıflarda öğrenim gören arkadaşlar ile Sofya ofisimizde sohbet ederken, Budapeşte'de de yerleşik bir kurum olduğumuzu ve en iyi Macar üniversitelerinin resmi temsilcisi olduğumuzu öğrendiler. Bunu fırsat bilen öğrencilerimizin bazıları Macaristan tıp üniversitelerinde Erasmus yapmak istidiklerini belirttiler.

Yazmam gereken ama uzun zamandır ertelediğim Macaristan'da tıp okumak adlı makaleyi de bu vesile ile tekrar hatırlatmış oldular ve ben de yazıp beğeninize sunmaya karar verdim:)

Eğer şiir ve tiyatro aşığı iseniz, Avrupa’nın bu köklü ve özgün ülkesi Macaristan’da tıp eğitimi tam da size göre olabilir. Müzeleri ve kafeleri ile insanın ruhunu tazeleyen bu eski dünyada, Macaristan’da modern tıp eğitiminizi YÖK denkliği olan, uluslararası geçerli Macar tıp üniversitelerinde alarak doktorluk hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Türkiye’de yapılan sınavda aldığınız puan yerleşmenize yetmediyse, üzülmeyin. Zaten Macaristan tıp üniversiteleri açısından bir ehemmiyeti yok o sınavın. Siz, oradaki giriş sınavlarına odaklanın ve hazırlanın, yeter.

Neden Macaristan’da Tıp Eğitimi?

Yurtdışında İngilizce tıp, diş hekimliği, veterinerlik, eczacılık veya hemşirelik eğitimi alma hayaliniz var. Macaristan'da tıp eğitimi veren-hem de %100 İngilizce-dört mükemmel üniversiteden birini seçmeye ne dersiniz? Bu kültürel açıdan zengin ülke, birçok uluslararası öğrenci tarafından tıbbi eğitimin yanında yeni ve heyecan verici unutulmaz yaşam deneyimleri kazanmak için tercih edilen ülkelerdendir. Dünyaca kabul gören

Macaristan’da tıp eğitimi yolculuğunuzda Budapeşte’de yerleşik ofisimizde görev yapan danışman arkadaşlarımız ile güvenli ve huzurlu bir üniversite hayatı yaşarsınız.

Şüphesiz yurtdışında tıp eğitimi denilince akla ilk gelen ülkelerden birisidir Macaristan. Çarpıcı mimari manzaraları, canlı halk sanatı, Roma kalıntıları ve ortaçağ şehir evlerinden barok kiliselere, neoklasik kamu binalarından art nouveau hamamlarına ve okullarına kadar her şeyi içeren bir hazine olan Macaristan sizi kendine aşık edebilir. Budapeşte’de tıp eğitimi alırken hava karardıktan sonra Avrupa’nın en heyecan verici başkenti keşfedeceksiniz, Szeged’de tıp okurken veya Debrecen'de tıp eğitimi alırken her köşe başında bir mimari şaheser keşfedeceksiniz.

Macaristan'da tıp üniversitelerine başvuruda Türkiye’de yapılan üniversite sınavı sonucunda bir üniversiteye yerleşme şartı aranmaz. İngilizce ve tıp hazırlık eğitimi ihtiyacı olanlar Macar tıp üniversitelerinin ortak hazırlık programı Budapeşte McDaniel College pre-med eğitimine katılabilirler.

Yurtdışında tıp okumak için Macaristan'da tıp eğitimi almak iyi fikir diyenlerden iseniz görüşebiliriz.:) Çünkü, Macaristan'da eğitim iyi fikirdir, fikrinizde biz varsak eğer! İstanbul ve Budapeşte merkez ofislerimiz merak ettiğiniz her konuda sizleri bilgilendirecek ve gerekli eğitim danışmanlık desteklerini de profesyonelce sağlayacaklardır.

Macaristan’da Tıp Fakültelerinde Eğitim Alabilme Şartları

Her ne kadar Türkiye’de yapılan üniversite giriş sınavında başarılı olma şartı aranmasa da Avrupa tıp fakültelerinde olduğu gibi Macaristan tıp fakültelerinin kendi giriş sınavları vardır. Macaristan’da tıp eğitimi almak için kendini hazır hisseden her aday bu sene, 2022'de online yapılacak olan giriş sınavlarına direk girebilirler. Macaristan tıp fakültelerinin giriş sınavları için bizimle irtibata geçebilir ve aynı zamanda sayfamızdan da güncel tarih bilgilerini takip edebilirsiniz.

Macaristan’da tıp, diş hekimliği ve eczacılık okumak için girilmesi gereken Macaristan tıp giriş sınavının içeriği biyoloji, kimya, İngilizce ve medikal İngilizce bilgilerini içermektedir.

Macaristan’da fizyoterapi, diyetetik ve hemşirelik gibi sağlık bilimleri bölümlerinde eğitim almayı planlayan adaylar ise sadece biyoloji ve İngilizce içerikli bir sınava girerler.

Macaristan tıp giriş sınavı yazılı ve sözlü bir formata sahiptir. Yazılı sınav ; genel İngilizce(40), tıp İngilizcesi (20) ,biyoloji (20) ,kimya (20) ya da fizik sınavlarından oluşur. Sınav süresi 2,5 saattir. Sözlü sınavda ise tıp, diş hekimliği ,eczacılık ve veterinerlik fakültelerine giriş yeterliliğini ölçmek için üniversite profesörü ile mülakat yapılır. Üniversite profesörü size 2 biyoloji , 2 kimya sorusu verecektir. Macaristan’da tıp eğitimi almak isteyen fakat kendinden emin olmak veya eksik bilgilerini tamamlamak isteyen adaylar ise pre-med denilen Macaristan tıp hazırlık programlarına katılabilirler. Macaristan’da tıp hazırlık eğitimi sunan programların dersleri biyoloji, kimya, fizik, matematik (seçmeli),temel Macarca genel İngilizce ve tıp İngilizcesidir. Tıp hazırlık sonrasında adayların Macaristan’da eğitim alabileceği bölümler ise tıp, diş hekimliği, eczacılık, veterinerlik, hemşirelik, fizyoterapi, diyetisyenlik, optometri.

Macaristan Tıp Eğitiminin YÖK Denkliği

YÖK'ün kabul ettiği değerlendirme kuruluşlarınca Macar tıp üniversiteleri dünyaki en iyi ilk 1000 üniversite arasındadırlar. YÖK’ün kabul ettiği uluslararası derecelendirme kuruluşları; Times Higher Education, QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities, University Ranking by Academic Performance ve CWTS Leiden Rankingsdir. Mevcut YÖK denklik yönetmeliğine istinaden Macaristan'da tıp eğitimi alarak mezun olan her öğrencinin diploması doğrudan kabul görür.

Macaristan'da tıp, diş hekimliği, eczacılık eğitimi sunan ve dünya sıralamasında ilk 1000 arasında yer alan dört üniversite vardır. Mezunlar YÖK denkliğini rahatlıkla alırlar.

1. SEMMELWEIS ÜNİVERSİTESİ

Budapeşte’de tıp okumak. Semmelweis Üniversitesi dünya üniversiteleri sıralamasında ilk 400 arasında olan bir Macar üniversitesidir. 230 yıldır Semmelweis Tıp Üniversitesi kaliteli eğitimi ve tecrübesi ile dünyadaki saygın yerini korumaya devam eder. Semmelweis Üniversitesi mezunları USMLE için ABD tarafından, MCCEE ve MCCQE sınavları için de Kanada tarafından akredite edilmişlerdir. Orta Avrupa’nın Küçük Paris’i Budapeşte’de bulunan Semmelweis Üniversitesi Macaristan’da tıp eğitimi için ideal bir okuldur.

Tıp Doktorluğu: 18,200 $
Diş Hekimliği: 18,200 $
Eczacılık: 12,000 $
●Fizyoterapi: 6,800 $
Hemşirelik: 6,600 Euro
Diyetisyenlik: 6,400 Euro
 

2. PEÇ (PECS) ÜNİVERSİTESİ

Peç Üniversitesi (University of Pecs) geniş araştırma ve eğitim aktiviteleri ile Macaristan’ın en değerli yüksek öğretim kurumlarından biridir. Üniversite 35.000 öğrenciye, 2.000 öğretim üyesi ile 10 fakültede eğitim vermektedir. Peç Üniversitesi Tıp Fakültesi WHO listelerinde yer alan tam akrediteli dünya sıralaması üst düzeyde olan bir fakültedir.

●Tıp: 16,750 $
Diş Hekimliği: 17,350 $
Eczacılık: 9,900 $
●Hemşirelik: 5,000 $
Fizyoterapi: 5,000 $
 

3. SZEGED ÜNİVERSİTESİ

Szeged Üniversitesi, Macaristan'ın önde gelen ve uluslararası sıralamada yükseköğretim kurumlarından biridir. Szeged Üniversitesi (SZTE), canlı, kentsel yaşam tarzı ve renkli festivalleri nedeniyle binlerce genç insanın ilgisini çeken en güneşli Macaristan şehrinde bulunmaktadır. Macaristan, Avrupa Yükseköğretim Alanı'nın (EHEA) bir üyesi olduğundan, Avrupa Birliği akreditasyonuna da sahiptir. Dünyanın en iyi 1000 üniversitesi içerisinde yer alan Szeged Üniversitesi, İngilizce ve Almanca bölümleriyle dünyanın birçok ülkesinden öğrencilere ev sahipliği yapmaktadır.

Tıp Doktorluğu: 16,600 $
Diş Hekimliği: 17,000 $
Eczacılık: 10,000 $
●Hemşirelik: 6,200 $
Fizyoterapi: 6,200 $
 

4. DEBRECEN ÜNİVERSİTESİ

Debrecen Üniversitesi, Macaristan'da 1538'den beri sürekli çalışan en eski yüksek öğrenim kurumudur. Tıp Fakültesi'nin çeşitli alanlarda uzmanlaşmış 25 klinik bölümü vardır. Debrecen Tıp Okulu'ndaki eğitim, Dünya Sağlık Örgütü, Devlet Eğitim Dairesi (NY, ABD), Kaliforniya Sağlık Kurulu, Genel Tıp Konseyi (İngiltere), İsrail, İrlanda, İran ve Norveç Tıp Konseyleri tarafından akreditedir. Debrecen Üniversitesi, kaliteli eğitim sunma konusunda haklı bir üne sahiptir ve tesislerinin kalitesi için evrensel övgü alır.

Tıp Doktorluğu: 16,900 $
●Diş Hekimliği: 16,000 $
Eczacılık: 8,000 $
Moleküler Biyoloji, Msc: 8,500 $
Fizyoterapi: 6,000 $
 

Uluslararası Akreditasyon

Macaristan bir Avrupa Birliği ülkesidir. Birliğin yükseköğrenimde yapmış olduğu ortak çalışmalar ve mevzuatlar neticesinde Macaristan’da tıp eğitimi alan bir kişinin diploması Avrupa Birliği ülkelerinde direk tanınmaktadır. Eğer İngilizce konuşulan bir Avrupa ülkesinde mesleğinizi icra edecekseniz sizden herhangi ekstra bir talep olmaz fakat farz edelim ki Almanya’da doktor olarak çalışacaksınız. Doktorluk lisansınızı almanız için B2 seviyesinde Almanca bildiğinizi ispatlamanız yeterli olacaktır.

Amerika’da veya Kanada’da Doktor Olarak Çalışmak

Macaristan tıp üniversitelerinin Amerika’da denkliği var mı? Macaristan’da tıp eğitimi sonrasında aldığım diplomam Amerika’da da geçerli olacak mı? USMLE nedir?

Amerika’da lisanslı doktor olabilmek için başarıyla verilmesi gereken ve USMLE akreditasyonu olan üniversitelerden mezun olan öğrencilerin girebildiği bir sınavdır. Semmelweis Üniversitesi, Szeged Üniversitesi, Peç Üniversitesi ve Debrecen Üniversitesi USMLE akreditasyonu olan Macar üniversiteleridir ve mezunları bu sınava direk girebilirler. (USMLE sınavına Macaristan’da da girilebilmektedir.) Bahsi geçen dört üniversite Kanada’da lisanslı doktor olarak çalışılabilmesine olanak tanıyan ve bu sebeple de başarıyla verilmesi gereken MCCEE ve MCCQE sınavları için gerekli akreditasyonlara sahiptirler.

Peki, Birleşik Krallıkta Doktor Olarak Çalışmak Mümkün Mü?

Avrupa Birliği vatandaşı değilsiniz, Macaristan'da tıp okumak hayalinizi de gerçekleştirdiniz ve şimdi de İngiltere'de lisanslı doktor olarak çalışmak istiyorsunuz. Macaristan’da tıp eğitimi alarak mezun oldunuz, PLAN B sınavını da verdiniz! Artık İngiltere'de yasal şekilde doktor olarak çalışabilirsiniz. Bu sınava girebilmek için Macaristan tıp eğitiminizi Semmelweis Üniversitesi, Pecs Üniversitesi, Szeged Üniversitesi veya Debrecen Üniversitesinde tamamlamanız size PLAN B sınavına direk girme hakkı verecektir. USMLE, MCCEE, MCCQE ve PLAN B sınavlarına girerek hayalinizdeki ülkede doktorluk mesleğini icra edebilmeniz için Macaristan'da tıp eğitimi alarak mezun olduğunuz üniversitenin gerekli akreditasyonlara sahip olmasına dikkat ediniz. Bu akreditasyona sahip olmayan bir Macar tıp üniversitesinden mezun olmanız sınavlara direk girme hakkı vermez.

Macaristan'da Tıp Hazırlık Eğitimi

Macaristanda tıbbi bilimlerde eğitim alacaksınız fakat hazırlık eğitimine ihtiyacınız var! Macaristan’da tıp hazırlık eğitimi sunan bir Amerikan Koleji size yardımcı olabilir! 1990'dan beri McDaniel College-Budapeşte, Macaristan tıp üniversitelerinin ortak hazırlık programı olarak hareket eder ve eğitimler sonrasında da Macar tıp üniversitelerine yönelik ortak bir giriş sınavı düzenler. Macaristan’da tıp okumak isteyen yabancı öğrencilere yönelik tıp hazırlık programları oluşturmada ve sunmada 30 yıllık deneyime sahip McDaniel Koleji tıp hazırlık sonrasında öğrencilerin neredeyse %90'ı hedeflerindeki Macar tıp üniversitelerinden kabul ediliyor.

Sorun, Merakınızı Giderin

Her şeyin başı merak derler. Doğru derler. Fakat merakı doğru şekilde gidermek daha da doğrudur. Yoksa merak güzel, tecessüs harika lakin doğru giderilmezler ise de başa bela. Bizce öyle, ya sizce?:) Macaristan’da tıp eğitimi ile alakalı her konuda bize yazın ya da bizi arayın. Sophia Academy, kendisine ait Macaristan ve Türkiye ofisleri sayesinde (asla aracı kullanmayız) Macaristan’da eğitim alacaklara yılların tecrübesi ile birlikte birinci elden ve yerinden bilgiler sağlar.

Macaristan Tıp Başvuru

*Macaristan’da tıp okumak için ne zaman başvurmalıyım?

*Macaristan’da tıp üniversitelerinin başvuru şartları nelerdir?

*Başvurum ne kadar zamanda sonuçlanır?

*Başvuru için Türkiye’de üniversiteyi kazanmış olma şartı var mı?

*Macaristan'da tıp eğitimi için başvuru esnasında İngilizce bilmek şart mı?

Macaristan Tıp Kabul

*Macaristan'da tıp üniversitelerine kabul şartı nedir?

*Macaristan’da tıp eğitimi almak için giriş sınavı var mı?

*Macaristan'da tıp hazırlık eğitimi alınmadan direk giriş sınavlarına girilebilir mi?

*Birden fazla Macar tıp üniversitelerinin giriş sınavlarına girilebilir mi?

Macaristan Tıp Hazırlık (Pre-Med)

*Macaristan’da İngilizce tıp hazırlık eğitimi var mı?

*Macaristan’da İngilizce tıp hazırlık programlarına kabul şartı nedir?

*Kabul edilen İngilizce uluslararası dil sertifikaları hangileridir?

*Tıp hazırlık eğitimini başka bir ülkede alabilir miyim?

*Macaristan'da tıp eğitimi almak için ne tür pathwaylerden yararlanabilirim?

*Sadece Macar tıp üniversiteleri giriş sınavlarına yönelik hazırlık kursu alınabilir mi?

Macaristan'da Tıp Okumak Hiç Bu Kadar Öngörülebilir Olmamıştı!

●En doğru bilgilere ihtiyacım var!

●İngilizce STS ve Medikal İngilizce testlerini denemek istiyorum!

●Mülakat simülasyonlarına katılarak tecrübe edinmek istiyorum!

●Macar tıp giriş sınavlarına hazırlık kaynaklarım olsa süper olurdu!

●Kazandım, bir de Macaristan'a varış sonrası eğitimim boyunca yerel, bürokratik ve akademik destek hizmetleri verecek profesyonel bir kurum lazım! diyorsanız Sophia Academy size yeter.

Bilgi danışmanlığı için aşağıdaki iletişim kanallarından birini tercih edebilirsiniz.

05368372834 (whatsaap)
 

Avrupa’da tıp eğitimi sunan diğer ülkeleri ve üniversitelerini merak ediyorsanız Yurtdışında Tıp Eğitimi köşesine göz atabilirsiniz.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page