top of page
  • Yazarın fotoğrafıYağız Keskingöz

Hedefi, Sofya Kliment Tıp Fakültesiydi. Başardı!

Sevgili Uğur sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Merhabalar, Sofya’ya tıp okumak için İzmir’den geldim. İzmir Özel Çakabey Okullarından mezunum.

Tıp eğitimi dediğimizde aslında ömür boyu devam eden bir eğitimden bahsediyoruz. Bu mesleğe sahip olmanız gerektiğine ne zaman ve nasıl karar verdiniz? Aslında bu karar çocukluğumdan beri bende olan bir fikirdi ve insanlar üstüne her zaman farkında olmadan bir merak sahibi olmuşumdur. Bundan dolayı zaten içgüdüsel olarak bu mesleği seçmiş bulunmaktayım.

Avrupa’da İngilizce tıp eğitimi veren ve genelde tercih edilen 12-13 ülke vardır. Bu ülkelerden biri olan Bulgaristan’da tıp okumaya nasıl karar verdiniz? Beni Bulgaristan’da tıp eğitimi seçmeye en çok ikna eden etken Bulgaristanın Türkiye’ye yakın olması ve eğitim aldığım üniversitenin uluslararası prestije sahip olması, çok uluslu bir öğrenci atmosferinin var olması.

Sofya Kliment Ohridski Tıp Fakültesi giriş sınavı zor muydu? Yeni adaylara giriş sınavı hakkında neler tavsiye edersiniz? Zorluk veya kolaylık derecesi adayın lise kimya ve biyoloji bilgisi ile alakalı bir konu aslında. Sınavın konu içeriği Türkiye’deki ders müfredatı ile aynı denilebilir. Kimya ve biyoloji derslerinden İngilizce olarak sınava giriyorsunuz. Sınavı geçmek için yeterli seviyede İngilizce diline, biyoloji ve kimya konularına hakim olmanız gerekir.

Herhangi bir hazırlık eğitimi ya da giriş sınavlarına yönelik akademik destekler aldınız mı? İngilizce ve Bölüm Hazırlık eğitimine ihtiyaç duyan adaylar tıp hazırlık eğitimi alacakları okulu seçerler iken nelere dikkat etmelidirler sizce? Sophia Academy’nin benimle alakalı yapmış olduğu STS’larında var olan İngilizce seviyem ile giriş sınavı şansımı denememi önerdiler. Fakat giriş sınavlarına yönelik Smartversity International Pre-Med Pathways’in çalışma kaynaklarını sağlamışlardı. Sınava 2 ay kala bu kaynaklardan çalışarak giriş sınavında hedeflediğim Sofya Kliment Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandım. İngilizce ve alan hazırlık eğitimine gelince, dil seviyesi ve alan bilgisi yetersiz olanların mutlaka alması gerektiği kanaatindeyim. Özellikle İngilizce seviyesinin güzel bir üniversite hayatı geçirmek, sosyal ve aktif bir yaşamın parçası olabilmek için mutlaka iyi olması gerekir.

Şu an Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski Tıp Fakültesi 1.ci sınıf tıp öğrencisisiniz. Tecrübelerinizi ve gözlemlerinizi esas alarak Bulgaristan’da tıp eğitimi almak isteyenlerin yararına olacağına inandığınız neleri paylaşmak isterdiniz? Genel olarak derslerime giren profesörlerle birebir iletişimde bulunuyor olmam büyük bir şans benim için. Her anlamda size yardımcı olmak ve size bir şeyler katmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Yabancı öğrenciler açısından da kesinlikle büyük bir anlayış içindeler ve birliktelikte güzel eğitim yılı geçirdiğimizi söyleyebilirim. Okulumuzun kampüsünde muhteşem bir koru sizi karşılamakta ve ders aralarında temiz havayla iç içe olmak çok büyük bir şans.

Sizce Bulgaristan’da tıp okumak zor mu? Uzmanlığınızı hangi alanda ve ülkede düşünüyorsunuz? Erasmus+ programına ya da uluslararası stajlara katılmayı planlıyor musunuz? Her halükarda tıp fakültesi okuyorsunuz ve tabiki belli başlı zorlukları var. Gerek dersler olsun gerek quizler olsun zorluklar var. Düzenli ders takibi yaptıktan sonra yapılamayacak bir şey olduğunu düşünmüyorum.

Ben şahsen uzmanlık yapmayı düşünmüyorum ama burdan mezun olacak olan doktor adayı arkadaşların farklı AB ülkelerinde uzmanlık yapma şansları olduğunu biliyorum. Erasmus öğrenci değişim programlarına katılmak derslerimin elverdiği ve zaman ayırabildiğim sürece yapmak istediğim, aklımda olan bir plan.

Sizce Bulgaristan güvenli bir ülke mi? Bir Türk genci olarak Bulgaristan’daki öğrenci hayatınızı nasıl tanımlarsınız? Bulgaristan, Avrupa ülkelerinin içinde gözünüz kapalı gelebileceğiniz güvenli ülkelerden bir tanesidir. Halk genel çerçevede hoşgörülü ve asla bir ırkçı davranış ile muhatap olmazsınız. Yurtdışında tıp eğitimi planlayan arkadaşların özellikle komşu ülkemiz olan AB üyesi Bulgaristan'ı değerlendirmelerini tavsiye ederim. Unutmadan, Bulgaristan'da tıp eğitimi danışmanlığını doğru bir kurumdan almanız, başarılı bir süreç yaşamanız açısından olmazsa olmazdır.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page