top of page
  • Yazarın fotoğrafıMira Marinovsky

Hazırlık Eğitimi Esnasında Barınma

Öğrenci konaklaması, enflasyonist bir ortamda artan yaşam maliyetleri nedeniyle giderek daha acil bir sorun haline gelen uluslararası öğrencilerin önünde büyük bir engel olmaya devam etmektedir. Avrupa’da eğitim almış ya da almayı düşünüp araştırma yapanlar bilirler ki en önemli sorunların başında maalesef barınma konusu gelir. Bu sorun özellikle hazırlık eğitimi almaya giden, daha önce yurtdışında bulunmamış, İngilizce dilinin yanında yerel dile de hakim olmayan hazırlık öğrencileri için en büyük sorundur. Fakat bu sorunun sağlıklı şekilde çözülebilmesi için, hazırlık eğitimi sunan üniversitelerin belli bir planının olduğu iddia edilemez. Bu konuda, biraz da herkes kendi başının çaresine baksın mahiyetinde bir yaklaşım mevcuttur, Bulgaristan Amerikan Üniversitesi hariç!

Kampüs Dışında Yaşamanın Dezavantajları

Avrupa’da hazırlık eğitimi alacak öğrencinin karşısına çıkan ve aşılması gereken engellerden başında eğitim alacağı yerin/binanın kampüs dışında olması; sunulan yurtların iyi yaşam standardı sağlamaması ve dolayısı daire kiralamak zorunda kalınmasıdır. Daire kiralama noktasında da karşısına çıkan sorunlar şunlarıdr:

1. Yüz Yüze Görüşme: Ev sahibinin genelde kiracısını fiziki olarak görmek ve tanışmak istemesidir. Düşünsenize, görselde ya da videoda beğendiğiniz ve kiralamayı düşündüğünüz her daire için Türkiye’den o ülkeye, şehre yolculuk yapacaksınız.:) Akıl karı değil.

2. Lokasyon: daire sahipleri, hazırlık eğitimi alınacak yere yakın olan daireleri yüksek bedel ile ilana çıkarlar. Kaldı ki bu dairelerin sizden önce başkaları tarafından kiralanmış olma ihtimali de yüksektir. Bu sefer, haklı olarak aday öğrenciler barınma sorunu yaşamamak ve yüksek kira bedeli ödememek adına eğitim yerine uzak semtlerde daireler kiralamak zorunda kalmaktadırlar.    

3. Aylık Giderler: Aylık kira bedeli, elektrik, su, internet, beslenme masrafının yanında kiralama esnasında ödenen acente komisyonu, depozitolar derken barınma sürecini olması gerekenden çok daha pahalı bir duruma getirmektedir.  

4. Muhtemel Sorun: Son yıllarda dünya genelindeki enflasyona istinaden artan kira bedelleri öğrenci 1+0 ya da 1+1 daire bile kiralamak istediğinde bu dairenin fiyatı kampüs konaklamasına istinaden çok pahalı olmaktadır. 2+1 daire kiralamak istendiğinde ise daireyi paylaşanlar bir iki ay sonra anlaşamayabilir, biri daireden çıkmaya karar verdiğinde bir yıllık sözleşmeden dolayı diğeri devam etmek zorunda kalabilir; ayrılan kişi üstüne düşen finansal ve yasal mesuliyeti yerine getirmediği için finansal ve hukuksal sorunlar vuku bulabilir.

Kampüste konaklayan öğrenci kiralık dairede kalana göre ne tür avantajlara sahiptir?

Hazırlık eğitimi alacak öğrencilerin her şeyden önce kampüs ortamında konaklaması gerekir demiyoruz, şarttır diyoruz. Bunun başlıca sebepleri de:

Üniversite Deneyimi

Daha hazırlık öğrencisi iken akademik bir ortamın her anlamda parçası olurlar. Edindikleri tecrübeler ile lisans eğitiminde çok daha başarılı olurlar.

Kampüs Etkinlikleri

Kampüste yaşamak, üst dönemdeki öğrenciler ile sürekli iletişimde olmalarını sağlar; her türlü eğitimsel, sportif ve kültürel çalışmalara katılma fırsatı bulurlar.

Zaman Kazanımı

Derslerden çıkıp 2 dakika sonra odanızda olabilmek; ders dışı her türlü aktiviteye zaman ayırabilmek en önemli avantajlardan biridir.

İngilizceyi Yaşamak

Oda arkadaşınızın da yabancı oluşu size eğitim hayatınızın her anında İngilizce konuşabilme imkânı sunar.

Güvenlik

Güvenli ve huzurlu bir ortamda, ailenizin de huzur içinde olmasını sağlayacak bir kampüste konaklıyor olacaksınız.

Maliyet

Bir daire kiraladığınızda aylık kira bedeli, elektrik, su, internet, ulaşım ve beslenme maliyeti aylık 1,000 EUR-1,500 EUR bandında olabilecek iken kampüste bu gideriniz her şey dahil 500-750 EUR arasında olur.

Beslenme Keyfi

Kampüsteki restoran ve kafeteryadan istifade edebilir ve zengin yemek seçeneklerinden makul ücretler ödeyerek yararlanabilirsiniz.

 

YURT ODALARINDAN GÖRÜNTÜLER


Σχόλια


Ο σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.
bottom of page