top of page
  • Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Charles Üniversitesi Tıp Fakülteleri

Doğu Avrupa’nın Roma’sında, Prag’da Tıp Eğitimi Almak

Çekya’da tıp eğitimi düşünenler bilirler ki Prag sadece bir şehrin adı değildir. Prag, şehirlerin kraliçesi, yüz kulenin kenti ve tüm şehirlerin anasıdır. Charles Üniversitesi Tıp Fakülteleri ev sahipliği yapan ve modern Avrupa'nın tam merkezinde olmasına rağmen, Prag bir şekilde tüm ortaçağ ve romantik cazibelerini, sırlarını ve isimlerini korumayı başardı. Şiar Roma'yı görmek ve ölmekse, Prag için bunun tam tersidir: Onu bir kez gördükten sonra, taşınmak ve onu yaşamak isteyeceksiniz.

Prag, Çek Cumhuriyeti'nin başkentidir. Gördüğünüz en yeşil ve en kompakt başkentlerden biridir ve diğerlerine göre çok daha uygun fiyatlı bir çeşittir. Avrupa'nın kültürel göbeğidir Prag. Tıpkı San Francisco'nun özgür bir kültür ve sanatçılar şehri olması gibi Prag da kısmen açık öğrenci ve gurbetçi nüfusu nedeniyle aynı açık ruha sahiptir. Tiyatrolar, sinemalar, müzik salonları ve kulüplerin (Bill Clinton'un ünlü saksafon performanslarından birini verdiği ünlü Reduta Caz Kulübü dahil), sergi salonları ve akla gelebilecek herhangi bir temanın festivalleri ile sizi kendine hayran bırakacaktır. Muazzam kültürünün yanı sıra, Prag aynı zamanda bir bilim ve araştırma şehridir. Kralların ve imparatorların merkezi olan Prag'da Charles Üniversitesinin Birinci, İkinci ve Üçüncü olmak üzere üç tıp fakültesi vardır.

Prag sadece ziyaret edilecek bir yer değildir. Kucaklaşmak, deneyimlemek ve aşık olmak için bir yerdir. İnanmıyorsan, gel ve kendin gör. Dünyadaki en iyi 5.ci hayvanat bahçesi ,dünyanın en iyi ulusal sanat galerinden biri Prag'dadır. Şehrin büyüleyici mimarisini ve tarihi keşfederken bu yerlere de uğrayın. Prag kültürel hayatıyla ünlüdür. Wolfgang Amadeus Mozart orada yaşadı ve Prag Senfonisi ve Don Giovanni ilk kez bu şehirde yapıldı.

Ayrıca, büyük Çek besteciler Bedřich Smetana, Antonín Dvořák ve Leoš Janáček'in lirik müziği her yıl bir bahar müzik festivalinde anılır. Hem yerel halk hem de turistler arasında hâlâ popüler olan U kalicha (“Kadehte”) bira salonu, yazar Jaroslav Hašek tarafından The Good Soldier Schweik'te ölümsüzleştirilen Schweik'in mizahi otoriter karşıtı faaliyetleri için bir ortam sağladı. Modern hayatın açmazları üzerinde farklı bir şekilde duran Franz Kafka'nın yazıları da bu şehirdeki yaşamla bağlantılıdır.

PRAG TIP FAKÜLTELERİNDE EĞİTİM ALMAK

Prag’da tıp okumak için Çekya’ya gidenler Prag'ın heyecan verici tarih ve kültür karışımını deneyimleme fırsatı yakalar. Charles Üniversitesi Prag tıp fakültelerinde eğitim alırken modern olanaklarının, popüler sanat ortamının ve Avrupa cazibesinin tadını çıkarırken Prag'ın zengin tarihine ve eşsiz kültürüne dalabilirsiniz. Ve Orta Doğu Avrupa'daki konumu nedeniyle Prag, Avrupa'da eğitim görmek ve seyahat etmek için ideal bir yerdir.

Prag, zengin tarihi, eşsiz kültürü, canlı şehir ve gece hayatı, lezzetli mutfağı ve Avrupa ve Avrasya çevresindeki diğer yerlere ideal bir ulaşım merkezi olarak hizmet etmesi nedeniyle Avrupa'nın en popüler turistik yerlerinden biridir. Kiliseler ve müzelerden sanat galerilerine ve mükemmel alışverişe kadar Prag herkes için bir şeyler sunar.

CHARLES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTELERİ

Dünyada en iyi ilk 250 üniversite arasında yer alan Charles Üniversitesi üçü Prag'da, biri Pilsen'de, diğeri Hradec Cralove'de olmak üzere Çekya'da tıp, diş hekimliği okumak isteyenlere toplam beş tıp fakültesinde eğitim imkanı sunar. Charles Üniversitesi tıp fakülteleri özerk bir yapıya sahip olup, yıllık eğitim ücretlerini, giriş sınavlarının tarihlerini ve yapılış şeklini (online veya kampüste yüz yüze), giriş sınavının içeriğini kendileri belirler. Hangi Charles Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olursanız olun, kaliteli bir tıp eğitimi almış ve dünyanın her yerinde geçerli bir diploma sahibi olmuş olursunuz. Fakültelere istinaden Charles Üniversitesi tıp eğitimi yıllık ücret 16,000-25,000 EUR arasında değişmektedir.

CHARLES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTELERİ GİRİŞ SINAVLARI

Çekya’da tıp, diş hekimliği, eczacılık ve veterinerlik eğitimi almak isteyen öğrenciler 2024 senesinde Charles Üniversitesi tıp giriş sınavlarına Nisan, Mayıs, Temmuz ve Haziran aylarında girebilirler. Adaylardan YKS'de başarılı olmaları beklenmez.

PRAG'DA YAŞAM

Prag, Çek Cumhuriyeti'nin (Çek Cumhuriyeti) başkenti ve en büyük şehridir. Yüzyıllar boyunca bir dizi tepe üzerine inşa edilmiş, muhteşem manzaralara, büyüleyici bir tarihi mirasa ve deneyimlenecek eşsiz bir kültüre sahiptir! Prag, Avrupa'da merkezi bir konuma sahiptir ve öğrencilerin birçok Avrupa destinasyonuna kolayca seyahat etmelerini sağlar!

Prag şehri ilçelerde yapılandırılmıştır. Bunu bilmek, konaklama seçeneklerinizi araştırırken sizlere faydalı olacaktır ve böylece ihtiyaçlarınıza, yaşam tarzınıza istinaden en uygun konaklamayı seçebilirsiniz.

Prag 1: Şehrin merkezine hoş geldiniz! Hem tarihi hem de ticari olarak burası Prag'ın kalbidir. Eski şehir meydanını, Wenceslas Meydanı'nı, Charles Köprüsü'nü, Prag Kalesi'ni ve isteyebileceğiniz tüm dükkânları bulacaksınız.

Prag 2: Vinohrady, Prag'ın harika restoranlar ve kafeler, şarap barları, organik gıda mağazaları, Amerikalı göçmenler ve güzel parklarla dolu üst düzey semtidir. Kira açısından sadece Letna yakınlarındaki daha pahalı Bubeneč tarafından geride bırakılabilir. Ancak, Vinohrady'nin birçok tanınmış sakini olmasına rağmen, sandığımız kadar pahalı değil.

Prag 3: Žižkov'un renkli ve çalkantılı bir yaşamı var. Aslında hiçbirine benzemese de Prag'ın Londra'daki Shoreditch'i ya da New York'taki Brooklyn'i diye lanse edilir.

Prag 4: Vršovice, Prag sosyetesinin mahallesi diye bilinir. En büyük şöhret iddiası, New York Times makalesinde “12 Avrupa Şehrinin Favori Sokakları” olarak adlandırılan Krymská caddesidir (Vinohrady sınırında). Žižkov'daki (veya Shoreditch'teki Brick Lane) Bořivojova caddesine kıyasla, Krymská yenilikçi girişimler, kafeler, barlar, entelektüel alanlar ve birkaç sürprizle dolu. Mayıs ayındaki Krymská sokak partisi kaçırılmamalıdır.

Prag 5: Smichov, Prag 1'in ticari alternatifidir. Popüler lounge barlar, kulüpler ve alışveriş merkezleri ile Prag'ın ofis sınıfının takıldığı yerdir. Koşuşturmacasına rağmen, burada çok fazla yabancı bulamazsınız.

Prag 6: Dejvická, Çek Teknik Üniversitesi dahil olmak üzere birçok okul bulunduğundan, Prag'daki en büyük öğrenci yoğunluğuna sahiptir. Prag'ın kuzey çevresine yakındır, bu nedenle yeşillik ve kırsal alan çok uzakta değildir. Divoká Šárka ya da halka açık Džbán gölü, yaz aylarında şehirden harika bir kaçış yeridir.

Prag 7: Holešovice, birçok bar, çay dükkânı, sanat galerisi ve ünlü Bio Oko sineması ile Prag'ın Prag 3'e cevabıdır. En büyük varlığı parkları olsa da Letenské sady ve Stromovka; birincisi şehrin muhteşem manzarasına sahip ve ikincisi muhtemelen Prag'ın en büyük ve en iyi parkı olarak kabul ediliyor. Futbolu seviyorsanız, Sparta Prag'ın stadyumu da çok yakındır.

Prag 8: Karlín'de iş kültürünün yanı sıra mükemmel kafeler, sanat stüdyoları, küçük bir park ve Prag'daki belki de en iyi yeni canlı müzik mekanı olan Karlín Forum bulunmaktadır.

YAŞAM MALİYETİ

Değişse de, ortalama olarak yemek, eğlence, temel ulaşım ve barınmayı karşılamak için Prag'da ayda yaklaşık 650$'ı hedeflemenizi öneririz. Bu tahmin, kişisel harcama alışkanlıklarına bağlı olarak değişebilir. Kiralama maliyetleri de büyük ölçüde değişir ve şehrin hangi bölümünde yaşadığınıza ve kaç tane ev arkadaşınız (oda arkadaşınız) olduğuna bağlıdır.

TARİHİ SİTELER VE MÜZELER

Prag'ın ikonik bir dünya başkenti olduğu bir sır değil. İkinci Dünya Savaşı'ndaki bombalamalardan neredeyse hiç etkilenmemiş olan barok ve gotik mimarisi, türünün Avrupa'daki en iyi korunmuş örneklerinden biri olmaya devam ediyor. İşte en ünlü yerlerinden bazılarının küçük bir seçkisi:

Prag Kalesi (Pražský hrad) – Prag'ın antik silüetine hakim olan simge yapı.

• Charles Köprüsü (Karlův Most) – IV. Charles tarafından inşa edilmiş ve 15. yüzyılda tamamlanmış, muhtemelen Prag'ın en ünlü simgesidir.

• Vyšehrad – 1000 yıldan uzun bir süre önce ilk Prag yerleşiminin görüldüğü Vyšehrad, Prag'ın merkezinin güney ucunda yer alır. Nehrin güzel manzarasına sahiptir ve yaz aylarında dinlenmek için harika bir yerdir.

• Eski Şehir Meydanı (Staroměstské náměstí) – Orada çok sayıda güzel bina bulunduğundan, burası turistlerin gözdesidir.

• Wenceslas Meydanı (Václavské náměstí) – Prag'ın New York Times Meydanı'na eşdeğeridir.

KAFE KÜLTÜRÜ

Prag, 20. yüzyılın başlarından veya Çekoslovakya'nın dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğu Altın Çağ'dan beri saygın yazarlar, filozoflar, ressamlar ve bilim adamları yetiştiren muhteşem bir kafe seçkisine sahiptir. Kafelerin çoğu orijinal hallerinde tutulmuştur ve mükemmel yiyecek, içecek ve hizmet sunmaktadır.

ÇEKYA

Çek Cumhuriyeti Orta Avrupa'da bulunur ve Almanya, Avusturya, Slovakya ve Polonya ile komşu olan bir Schengen ülkesidir. Coğrafi konumu nedeniyle Viyana, Berlin, Varşova veya Budapeşte gibi Orta Avrupa'nın çoğu büyük şehrin tam anlamıyla dibindedir.

Ve Çek Cumhuriyeti'nde eğitim almak sizi Avrupa'nın tam kalbine yerleştirir ve normal şartlarda ziyaret etme şansı bulamayacağınız müthiş Avrupa ülkelerini keşfetmenizi sağlar! Seyahat etmek ve kırsal bölgeyi görmek isteyen herkes için Prag mükemmel bir başlangıç noktasıdır, çünkü şehir her şeyin merkezindedir. Büyük tarihi birikimi nedeniyle Çek Cumhuriyeti masallarına çok düşkündür. Český Krumlov, Kutná Hora, Tábor veya Kroměříž gibi kasabalara adım attığınız zaman sanki bir masallar dünyasındasınız. Ve Çek Cumhuriyeti, Dünya Barış Endeksi'ne göre dünyanın en güvenli altıncı ülkesidir.

Charles Üniversitesi Tıp Fakülteleri'nde Okumak İçin Önce Premed Diyenler

Charles Üniversitesi Tıp Fakültelerinde tıp ya da diş hekimliği okumak isteyen fakat akademik İngilizcesini kabul için gerekli seviyeye taşımak isteyen; bölüm derslerinde takviye ihtiyacı duyan her aday sunduğumuz premed opsiyonlarını değerlendirebilir.

Avrupa'da premed eğitimi adayın İngilizce seviyesine ve lise bölüm dersleri bilgisine istinaden bir ya da iki dönem olabilmektedir.

Avrupa ülkelerinde hangi premed okulunun (adayın mevcut akademik durumu esas alınarak ve gerekçelendirilerek) en iyi olduğunu hem tecrübeye hem de verilere dayanarak; hangi premed okulunun sizi başarılı bir şekilde hazırlayacağını ve hedefinizdeki Charles Üniversitesi Tıp Fakültelerine kabulünüzü sağlayacağını bilmekteyiz.

Biz, Sophia Academy olarak adayların hedef üniversite ve İngilizce + Bölüm bilgilerine istinaden genelde şu üç premed okulunu önermekteyiz.

Bu üç okulun birinde hazırlık eğitimi alan adayın hedef üniversitesinin giriş sınavını başarıyla vermesinin akabinde transfer ve kayıt işlemlerini, gidilen ülkedeki/şehirdeki yerel rehberlik hizmetlerini sağlamaktayız.

Bu üç ülke de AB üyesi ve Schengen Bölgesi ülkesi olduklarından hazırlık öğrencileri hem hazırlık eğitimleri esnasında hedef üniversitelerini ziyaret edebilecekler; hem de kabul sonrası hedeflenen ülkeye herhangi bir viza ihtiyacı duymadan rahatlıkla yolculuk edebileceklerdir.    

Çekya'da Tıp Eğitimi Danışmanlığı

Çekya'da tıp okumak için profesyonellerden destek alarak planlama yapmak ve başvuru sürecini başlatmak isteyenler bize ulaşabilirler.

►05368372834 (WhatsApp)

STUDY SMART. 🕺LIVE WISE.❤️GO WITH SOPHIA ACADEMY.

 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page