top of page
  • Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Charles Üniversitesi (Charles University in Prague)

1348 yılında kurulan Charles Üniversitesi 600 yıllık bir eğitim geleneğine sahiptir., dünyanın en araştırma-yoğun ve uluslararası kurumlarından biri olarak kabul edilmektedir. Charles Üniversitesi, Çekya (Çek Cumhuriyeti'ndeki) en büyük ve en ünlü üniversitedir. Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında %1-2 arasında sıklıkla yer alan Charles Üniversitesi, geniş bir alanı kapsayan 17 fakülteden oluşmaktadır. Çalışma programları biyokimya, coğrafya, psikoloji, felsefe, bilişim, sosyal bilimler, tarih, uygulamalı ve genel fizik, tıp, pedagoji, dilbilim, matematik ve daha fazlasını içerir.

Çek Cumhuriyeti'ndeki Charles Üniversitesi en üretken bilimsel kurumlardan biridir. Prestijli eğitim ve bilim kurumlarıyla uluslararası işbirliğine büyük önem vermektedir. Çağdaş bakış açılarını, modern yöntemleri ve güncel verileri kullanan en büyük ve en eski Avrupa üniversitelerinden biridir. Yılda yaklaşık 50.000 öğrenci, 7.000'den fazla doktora öğrencisi ve Web of Science veri tabanında yaklaşık 4.000 yayın bulunan Charles Üniversitesi, Humboldt'un yüksek öğrenim idealini desteklemektedir.

Charles Üniversitesi Dünya Sıralaması

Charles Üniversitesi, çeşitli tanınmış kurumlarla (CERN, Mayo Clinic ve diğerleri) yakın işbirliği içinde olup, mezunları için deneyim kazanma fırsatlarını ve araştırma olanaklarını sürekli olarak genişletmektedir. ARWU, The Times Higher Education, CWTS, QS derecelendirme kuruluşlarınca Charles Üniversitesi dünyanın en iyi 400 üniversitesi arasındadır. Modern ve dünya çapındaki eğitimleri ve yüzlerce yıllık öğretim gelenekleri ile Charles Üniversitesi Avrupa'nın en iyi 100 üniversitesi arasındadır. Çekya'da tıp eğitiminde Charles Üniversitesi sonrasında Palacky Üniversitesi ve Masaryk Üniversitesi gelmektedir.

Charles Üniversitesi YÖK Denkliği

Çekya’daki üniversitelerin çok büyük bir kısmı YÖK tarafından tanınmaktadır ve denklik verilmektedir. Böylece Çekya’daki eğitiminizin ardından alacağınız diplomanızı, gerekli süreçlerden sonra Türkiye’de de kullanabileceksiniz. Charles Üniversitesi mezunları herhangi bir denklik sınavına tabi olmadan doğrudan/direk YÖK denkliği alırlar.

Charles Üniversitesi Bölümleri ve Ücretleri

Çekya üniversitelerinde lisans eğitimi 3 yıl, yüksek lisans eğitimi 2 yıl sürmektedir. Bu süre, bazı bölümlerde ve üniversitelerde değişiklik gösterebilir. Özellikle sağlık bölümlerindeki eğitim süresi daha uzundur. Tıp eğitimi 6 yıl, Eczacılık ve Diş Hekimliği bölümleri ise 5 yıldır.

● Tıp (1.Fakülte): 25,000 Euro.

Tıp (2.Fakülte): 20,840 Euro.

● Tıp (3.Fakülte): 17,500 Euro.

Tıp (Pilsen Fakültesi): 15,680 Euro

● Tıp (Hradec Kralove Fakültesi): 16,200 Euro

● Diş Hekimliği (Hradec Kralove): 16,500 Euro

Eczacılık: 7,600 Euro

● Fizyoterapi: 8,600 Euro

Bilgisayar Bilimleri: 5,500 Euro

● Ekonomi ve Finans: 6,000 Euro

Politika, Felsefe: 6,000 Euro

Charles Üniversitesi Giriş Şartları

Çekya üniversitelerinde eğitim almak için başvuru yapmak istiyorsanız, lise mezunu olmanız yeterlidir. Yani, Türkiye’deki üniversite sınavına girme zorunluluğunuz yoktur. Öğrenciler, lise diploma notu ile başvuru yapmaktadır. Ön başvuru yapan öğrenciler, tercih ettikleri bölüme göre bir mülakata tabi tutulurlar.

Bu mülakatın ardından üniversiteler, başvuran öğrencileri bölüme özel olarak kendi sınavlarına tabi tutabilirler. Örneğin; Çekya’da Tıp eğitimi almak için başvuru yapan bir öğrenci, fen dersleri ağırlıklı (özellikle kimya ve biyoloji) olmak üzere bir sınava girer. Bu sınavda başarılı olursa, bölüme başlayabilir. Eğer başarısız olursa, sadece bölüme yönelik olan hazırlık eğitimine başlar. Charles’da tıp okuyabilmek için yapılan giriş sınavlarında çıkan sorular inorganik + organik kimya ve biyoloji ağırlıklıdır. Tabiri caizse bu alanları adınız gibi bilmelisiniz. Biraz immünoloji bilginiz de sınavdaki başarınızı artıracaktır. Sınavda İngilizce seviyeniz de ölçülecektir. İngilizceyi mümkün olan en yüksek seviyede öğrenmelisiniz. Ayrıca size akademik ve kişisel sorular soracakları bir mülakat da var, buna hazırlıklı olun. Kabul edilirseniz, fizik ve ona eşlik eden matematiği de bilmeniz beklenir. Bu, gelen öğrencilerin çoğu tarafından bilinmez ve giriş sınavı için fizik gerekli değildir diye düşünürler. Ancak, biyofizik konusu çok zorlu olduğundan ve fiziğin temel kavramları hakkında sağlam bir bilgiye sahip olduğunuzu varsaydığından fiziği bilmiyorsanız akademik eğitiminiz esnasında çok zorlanacaksınız.

Charles Üniversitesi Tıp ve Diş Hekimliği Eğitimi

1348’de kurulan. eski olmasının yanında modern, canlı, kozmopolit ve önde gelen bir yükseköğretim kurumu olarak bilinen Charles Üniversitesi, dünyadaki üniversitelerin en iyi %2'sinden biridir. İngilizce tıp ve diş hekimliği eğitim sunan Charles Üniversitesi ilk üç yılda teorik ve klinik öncesi dersleri verirken, kalan yıllarda klinik eğitimleri tamamlar. Diş Hekimliği eğitiminde ise müfredat yenilikçidir ve öğrencilerin beş yıllık eğitimleri boyunca daha pratik tedaviler yapmalarına ve aynı zamanda mükemmel genel tıp uzmanlığı standartlarını sürdürmelerine olanak tanıyan bir metodoloji ile tasarlanmış öğretim sistemi uygulanır.

Charles Üniversitesi tıp eğitimi Prag'da olan Birinci, İkinci ve Üçüncü Tıp Fakülteleri ile Hradec Kralove ve Pilsen’de bulunan toplamda 5 fakültede tıp öğretimi sunulmaktadır. Charles Üniversitesi yabancı öğrencileri daha çok Amerika, Kanada, İngiltere, Norveç, Almanya, İsrail, Malezya, Türkiye ve Orta Doğu kökenlidir.

Charles Üniversitesi Birinci Tıp Fakültesi, Orta Avrupa'nın en eski tıp fakültesi ve dünyanın en eski 11. tıp kurumudur. Fakülte, lisans ve yüksek lisans programları ve çeşitli doktora programları yürütür. Fakültedeki İngilizce Genel Tıp ve Diş Hekimliği öğretilir. Tıp programı 6 yıl, Diş Hekimliği 5 yıl sürmektedir. Fakülte, dünyadaki 17000 kurum arasında sürekli olarak en iyi 200 arasında yer almaktadır. Prag'ın ilk tıp fakültesi, dünya çapında tıp fakültelerinin ilk %1'inde düzenli olarak yer almaktadır.

Charles Üniversitesi Eğitim Danışmanlığı

Charles Üniversitesi'nde okumak için profesyonellerden destek alarak başvuru sürecini başlatmak isteyen adaylar iletişim kanallarından birini tercih ederek bize ulaşabilirler.

►05368372834 (WhatsApp)

STUDY SMART. 🕺LIVE WISE.❤️GO WITH SOPHIA ACADEMY.

 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page