Çekya, yurtdışında İngilizce tıp eğitimi almak isteyenler için popüler bir destinasyondur. Çekya’nın İngilizce tıp eğitimi macerası 1993 yılında başlar. Tıp diplomasını İngilizce olarak veren 3 üniversite bulunur: Olomouc şehrindeki Palacký Üniversitesi, Brno'daki Masaryk Üniversitesi ve Charles Üniversitesi (toplam 5 “fakülteye” sahiptir ve Prag'da 3 (LF1, LF2 ve LF3), Pilsen'de 1, Hradec Kralove'de 1.) Charles Üniversitesi'ni oluşturan bu 5 tıp fakültesinin aynı yönetim altında olduğunu, yani 5 fakültenin tamamı için tek bir Rektör bulunduğunu, her fakültenin kendi Dekanı olduğunu ve fakültelerin rektörlüğe bağlı olduğunu belirtmekte fayda var. Prag'daki 3.cü fakülte biraz istisnai bir duruma sahiptir, kendi müfredatı vardır ve diğer 4 fakülteden farklı olarak “modül bazlı müfredat” sunar, yani öğretim yöntemleri vücut sistemi bloklarından oluşur, örneğin dolaşım sistemi çalışırken verilen vücut sistemiyle ilgili anatomi, fizyoloji, histoloji vb. konuları bir arada incelerler.
Çekya'da Tıp Okumak İçin Bilinmesi Gerekenler - Kabul Süreci
●Tıp fakültelerinin her birinin lise biyoloji, kimya veya fizik ya da matematik soruları içeren kendi giriş sınavları vardır.
●Adayların lise notlarının iyi olmasında fayda olmakla beraber notlar genellikle dikkate alınmaz. Lise mezunu olmak yeterlidir çünkü kabulü belirlemede yalnızca giriş sınavı önemlidir.
Giriş sınavına başvurmanın iki yolu vardır:
1. Hedeflediğiniz fakülteye bireysel olarak başvuru yapabilirsiniz ve giriş sınavına girebilirsiniz.
2. Yetkili acenteler aracılığı ile başvuru yapabilirsiniz.
Giriş sınavına bireysel olarak başvuranların kabul edilme oranı çok düşüktür; toplam başvuranların %10'undan azıdır, hatta bazen %5'in bile altındadır. Acente aracılığı ile başvuru yapacak olanlara iki "tip" acente olduğunu belirtmek isteriz:
A. Çek Cumhuriyeti'nde sınava girmeniz için aracılık eden acente,
B. Kendi ülkenizde giriş sınavı düzenleyen ve resmi yetkiye sahip acente. Mesela Sophia Academy Charles Üniversitesi Hradec Kralove Tıp Fakültesinin ve Semmelweis Üniversitesinin giriş sınavlarını Türkiye’de düzenlemektedir.
Çekya'da Tıp Okumak İçin Bilinmesi Gerekenler - Giriş Sınavına Hazırlanmak
Çekya'da tıp okumak için bilinmesi gerekenler kısmının önemli parçası Çekya Tıp Fakültelerinin sınav sırasında karşılaşabileceğiniz konuları içeren müfredat bilgisini sitelerinde yayınlamalarıdır. Çoktan seçmeli soruların yanında mülakat kısmı da mevcuttur. Bu mülakattaki soruların türü, eğitiminiz sırasında karşılaşabileceğiniz sınavların türünü mükemmel bir şekilde yansıtır: sizden bir tür "sunum" yapmanız talep edilebilir ve temelde bildikleriniz hakkında konuşmanız gereken konulardan sorular gelir. Konular oldukça geniş olabilir ve büyük olasılıkla konu sunumunuz sırasında size sorular sorulacaktır. Bu tür sorulara hazırlanmanın mükemmel bir yolu yoktur, çünkü bunlar büyük ölçüde size sorulan konuya ve aynı zamanda sınava girecek olan sınav görevlisine bağlıdır. Alanında uzman Sophia Academy size bu konuda ciddi destekler sağlar.
Mülakatlar esnasında sorulabilecek standart sorulardan olan,
1) Neden tıp okumak istiyorsunuz?
2) Neden Çek Cumhuriyeti'nde?
3) Neden bu fakültede?
şeklindeki sorulara klişe cevaplar vermekten kaçının. Mesela "insanlara yardım etmek istediğiniz" için tıp fakültesine gitmek istediğinizi söylemeyin. İtfaiyeci olup da insanlara yardım edebilirsiniz. Ya da insanlara ekmek sağlayarak yardım eden bir fırıncı olabilirsiniz. Cevaplardaki tek kural, kendiniz olmanızdır. Tıbba olan tutkunuzu tutarlı bir şekilde ifade edin. Çek Cumhuriyeti'nin tarihini okuyun, ülkede eğitim almanın avantajı olarak adlandırabileceğiniz şeyleri bulun. Üniversitenin tarihi ve bulunduğu şehir hakkında bilgi edinin. Belirli bir Çek üniversitesinde eğitim almış ve bilimin gelişimine katkıda bulunan önde gelen kişileri bulun. Mesela, Gregor Mendel'den ve genetik özellik mirasının temellerini öğrenmek için yeşil bezelye ile yaptığı deneylerden bahsedin. Bunu duymayı çok seveceklerdir.:)
Çalışma Kuralları
Hedeflediğiniz tıp fakültesinin giriş sınavını başarıyla verdiniz ve öğreniminize başlamak üzeresiniz. Bu konuda bilmeniz gereken en önemli madde ise Çekya Tıp Fakültelerinin yabancı öğrencilere sağladıkları tıp diplomaları konusunda tüm Avrupa'da en katı eğitim kurallarından bazılarına sahip olduklarıdır. Çok dikkat etmeniz gereken bir konudur çünkü siz 1.ci sınıfa gelmeden size bu “kuralları” kimse anlatmayacaktır. Çoğu öğrenci bu düzenlemeleri eğer varsa üst sınıftaki arkadaşları aracılığıyla veya beklenmedik bir şey olduğunda, sürpriz bir şekilde öğrenir. Ve bu kuralları fakültelerin web sitelerinde de bulamazsınız. Paylaşmak üzere olduğumuz bilgiler, her ne kadar Charles Üniversitesi'nin kurallarına dayansa da, emin olun, diğer Çek tıp fakültelerinde de geçerlidir.
Kural 1.
Muhtemelen tüm fakültelerin en zor kuralı: eğer aynı dersi 2 yıl üst üste geçemezseniz, sizi “atacaklar”, yani bir sonraki yıla kaydınızı yapmayacaklar ve önünüzde iki seçeneğiniz olacak:
A. Bir yıl bekleyip, giriş sınavına girerek, tekrar kabul almak ve kaldığınız yerden devam etmek.
B. Veya eğitiminize devam etmek için başka bir üniversiteye transfer olmak.
Kural 2.
Bir sınavı geçmek için toplam 6 hakkınız vardır; bir yıl içinde 3 deneme ve bir sonraki yıl içinde 3 deneme hakkınız olmak üzere 6 kere sınavı alma hakkınız vardır. İlk 2 deneme “normal” denemelerdir, 3. denemede sınavınızı 2, 3 veya daha fazla profesörün oluşturduğu bir kurul önünde yapmanızı gerektirir. Mantıksal olarak bu 3. deneme, ilk 2 denemeden çok daha zordur. Bazı sınavlar, özellikle ileri yıllarda, 6 deneme sayılmaz. Mesela bazı sınavlarda, Cerrahi diyelim, ilk yıl sadece 2 kez sınava girseniz ama bir şekilde vazgeçip gelecek yıl yapmaya karar verirseniz, geriye sadece 1 deneme hakkınız kalır. Bu nedenle, sınava her zaman izin verilen 3 denemede girmeniz önerilir, aksi takdirde sayım sıfırlanmayacak ve gelecek yıl fazladan 3 deneme hakkınız olmayacaktır.
Kural 3.
Sınavı ilk denemenizde geçememe meselesinde, sınavdan sorumlu birimin size sınav dönemleri dışında ekstra bir “sınav tarihi” vereceğine dair hiçbir garanti vermez. İlki Ocak ayından Şubat ortasına kadar ve diğeri Mayıs-Haziran aylarında olmak üzere 2 sınav dönemi vardır. Her biri 5 ila 6 haftadan oluşur. Bu 2 sınav döneminde, sınava ne zaman gireceğinizi seçmek için birden fazla tarihiniz olacak ve hangi sınavı ilk önce yapacağınız seçimi tamamen size kalmıştır. Sorun, her sınavın sınav tarihlerinin diğer sınav tarihlerinden bağımsız olarak diğer bölümlerden rezerve edilmesidir. Bu, farklı sınavlar için örtüşen veya birbirine çok yakın bir şekilde paketlenmiş sınav tarihlerinin bulunmasının çok yaygın olduğu anlamına gelir. Resmi sınav döneminde her sınavı geçmek istiyorsanız bu, seçenek aralığını büyük ölçüde azaltır. "Sınavlarınızı istediğiniz zaman yapın" fikri bir yanılsamadır; bölümler arasında meydana gelen tüm bu koordinasyonsuz karışıklık nedeniyle çoğu zaman en uygun olmayan tarihleri seçmek zorunda kalırsınız. Sınav döneminde herkese yetecek kadar kontenjan bulunmaktadır ancak diğer bölümlerle yapılan sınav tarihlerinin çakışması normal sınav döneminde tüm sınavları geçmenizi zorlaştırabilir. Tek bir sınavda yanlış giderseniz ve başarısız olursanız, bu gerçekten affedilmez bir durumdur. Kalan tarihlerin dolması nedeniyle sınava kayıt olamama veya tarihlerin diğer sınavlarla çakışması gibi bir tavşan deliğine düşebilir ve sizi bir sınav veya diğeri arasında seçim yapmak zorunda bırakabilir.
Kural 4.
Departmanlardan bahsetmişken, her bir departman kendi kurallarına, kendi gereksinimlerine ve kendi “esnekliğine” istinaden “bağımsız bir birim” gibi çalışır. Örneğin, Çek Cumhuriyeti'nde dersler zorunlu değildir ancak uygulamalı dersler aslında zorunludur. Bazı bölümler mazeretsiz olarak 1 veya 2 pratik dersi kaçırmanıza izin verirken, bazıları devamsızlığa izin vermez ve devamsızlık durumunda doktorunuzdan hasta olduğunuzu belirten bir gerekçeye ihtiyacınız olacaktır. Bazı bölümler, öngörülemeyen bir nedenden dolayı bir dersi kaçırırsanız aynı hafta içinde diğer gruplardan uygulamalı derslere katılmanıza izin verir, ancak diğer bölümler bunu yapmaz ve sizden bir “ikame dersi” istemenizi talep eder. Bu ikame sınıfı size 60-120 Euro bir maliyete mal olabilir. Diğer bazı bölümler basitçe "kaybol, derse planlandığı saatte katılmalıydın" der ve size devamsızlığınızı düzeltmenin bir yolunu sunmaz. Bu büyük olasılıkla bir sonraki noktada ortaya çıkacak büyük bir soruna yol açar.
Kural 5.
Uygulamalı derslerde gerekli minimum mevcudiyete sahip olmak, dönem sonunda “krediyi” imzalatmanın nihai ön şartıdır. Temel olarak, sizi hiç umursamayan bazı bölümlerde, eğer bir dersi kaçırırsanız ve onu "değiştiremezseniz", temelde tüm yıl boyunca başarısız olursunuz. Evet, iyi okudunuz. Mazeretsiz ve "ikamesiz" bir devamsızlık, söz konusu yılın mevcudiyeti için tüm kredilere sahip olmamanız nedeniyle tüm yıl boyunca başarısız olmanıza yol açabilir.
Kural 6.
Yine bölümlerin “bağımsızlığı” (birbirleriyle koordinasyondaki eksiklik ya da dikkatsizlik olarak da okuyablirsiniz) hakkında, bunun sadece devam/devamsızlıklar üzerinde değil aynı zamanda sınavın yapılış şekli veya derslerin verilme şekli üzerinde de etkileri vardır. Bazılarının pratik laboratuvar alıştırmaları vardır, bazıları sizden ödev teslim etmenizi ister, bazıları sadece powerpoint okur. Bu aynı zamanda kendi sınavları için de geçerlidir, tüm bölümlerin notunuzu tek başına belirleyen sözlü sınavları vardır ancak varyasyonlar aynı zamanda belirli bir sınavın konu sayısını, uygulamalı sınavın olup olmadığını, bilgisayar MCQ testinin olup olmadığını da içerir. Temel olarak bölümler arasında homojenlik yoktur. Sanki her biri denizin ortasında izole bir adadaymış gibidir ve her birinin arasında akıntıya karşı yüzmeyi başarmanız gerekiyormuş gibi gelir insana. Sınavlar ve öğretim yöntemleriyle ilgili bir sonraki bölümde daha fazla bilgi bulacaksınız.
Kural 7.
Özellikle ilk 3 yılda bazı konularda dönem boyunca “kredi sınavı” yapılır. Bu testler çoğunlukla son birkaç hafta içinde edindiğiniz bir bilgi bloğuyla ilgili bazı ÇSS oluşur. Her bir kredi testinin yapılıp geçilmesi, final sınavına girebilmeniz için "krediyi" imzalatmanın bir ön koşuludur. Bu kredi testlerinden herhangi birini geçememek, final sınavına kaydolmanıza izin verilmeyeceği anlamına gelecektir ve bu, bu kredi testlerini geçene kadar sizi 3. maddede bahsettiğimiz şeye geri döndürecektir.
Kural 8.
Teorik olarak, sınıfta kalmanıza gerek kalmadan 1 sınavı bir sonraki ders yılına bırakmanıza izin verilir, ancak bu iki değişiklikle birlikte gelir: birincisi, "engel yıllar" vardır, normalde 3'üncü yıldan 4'üncü yıla kadar her zaman bir engel yılıdır, yani 4.sınıfa girebilmeniz için 3.sınıf sonuna kadar tüm dersleri geçmeniz gerekiyor, yani 3.sınıf sınavlarının tamamını + 2.sınıftan itibaren geride bıraktığınız sınavları geçmek anlamına geliyor. Şimdi başka bir değişiklik daha var: Önceki yıla ait bazı sınavlar, gelecek yılın diğer derslerine kayıt için ön koşuldur. Örneğin Charles'ta 2. sınıfta fizyolojiyi geçmek 3. sınıfta patoloji ve patofizyoloji gibi derslere kayıt için ön koşuldur. Yani 2. sınıfta fizyolojiyi geçemezseniz 3. sınıfa geçmenize izin verilir ama patoloji ve patofizyolojiye giremezsiniz. Sonuç olarak, daha başlamadan 3. yılda başarısız olduğunuzu düşünebilirsiniz. 3. sınıfta patoloji ve patofizyolojiye giremezsiniz, dolayısıyla bariyer yılı geçmek için 3. sınıf konularının hepsini geçemezsiniz. Teknik olarak bu, çalışma kurallarında bu şekilde isimlendirilmese bile 2. yılı da bir engel yılı haline getiriyor. Fizyoloji ve biyokimya genellikle öğrencilerin 2. sınıfta en çok zorlandıkları ve geçemedikleri konulardır. Diğer, daha kolay dersleri 2. sınıftan 3. sınıfa bırakmak çok nadir oluyor çünkü bunlar daha kolay konular. 5. sınıftan 6. sınıfa geçerken de aynı durum yaşanıyor; 6. sınıftan itibaren dahiliye, cerrahi gibi derslere kayıt için enfeksiyon hastalıkları, anestezi, ortopedi gibi 5. dersler ön koşul oluyor. Yine, 5. yıl da teknik olarak bir bariyer yılıdır, yani toplamda sadece 1 bariyer yılı değil, 3 bariyer yılı vardır.
Çek Cumhuriyeti'nde tıp eğitimi ile alakalı kuralları sizinle paylaşırken unutmamanız gereken bir konu da herhangi bir eğitim kuralının yıldan yıla herhangi bir uyarı yapılmaksızın değiştirilebileceğidir. Dekan ve tıp eğitimi komisyonunun her yıl mayıs ayı civarında toplantı yapması oldukça yaygındır. Bu toplantılarda yılın genel değerlendirmesini yaparlar ve mevcut çalışma kurallarını yeniden değerlendirirler.
Sınavlar ve Öğretim Yöntemleri
Bu bölümde Çekya'daki tıp fakültelerinin sınavlarının nasıl işlediğini ve fakültelerdeki öğretim prosedürlerinin mekaniğini sizlerle paylaşacağız.
Sınavlardan başlarsak, Çek Cumhuriyeti'nde sınavları geçmek olması gerekenden çok daha fazla şansa bağlıdır. Nedenlerini tek tek açıklamak gerekirse:
1. Her şey tam olarak nasıl sınav edildiğinize bağlıdır: normalde yaklaşık 100 konu uzunluğunda olan bir müfredatınız vardır, yani sınav konularının bir listesi vardır fakat patoloji, patofizyoloji, dahiliye, pediatri ve cerrahi gibi bazı büyük sınavlar 200 konu sayısının da ötesine geçer. Sınavınızın başında bu 100-200 konu arasından 3 veya 4 konuyu müfredattan rastgele "bir çantanın" içinden çekmeniz istenecektir. Asıl sorun da burada başlıyor: teknik olarak belirli bir sınava çalışmak için gereken toplam bilginin yalnızca %2-3'ü üzerinden değerlendiriliyorsunuz. Siz oldukça çalışkan ve çalışmaya istekli olsanız da 200 konuya ilişkin her şeyi tam olarak ezberlemeniz neredeyse imkânsızdır. Gerçekçi olmak gerekirse, konuların büyük bir çoğunluğuna oldukça iyi bir şekilde hakim olacaksınız, bazı konularda hafızanızda bazı boşluklar olacak ve diğer bazı konularda ise sınavı geçmek için gereken minimum yüzdeyi elde edecek kadar iyi bir şekilde hakim olamıyorsunuz ki bu genellikle %75'in gerekli olduğu bazı istisnalar dışında %66 ile %70 arasında değişir. Şanssız olmak ve hakim olmadığınız konulardan soruların gelmesi büyük olasılıkla sınavda başarısız olmanız ve daha önceki bölümlerde bahsettiğimiz kısır döngüye girmeniz anlamına gelecektir. Şans, hangi konularda sorular geleceği konusunda büyük bir rol oynar ancak şansa ihtiyaç duyulan tek faktör bu değildir. Yine daha önce belirttiğimiz “bölüm/departman bağımsızlığı”, farklı tarihlerde farklı profesörlerin sizi sınav edeceği anlamına gelecektir. Sınavın sözlü olması ve herhangi bir yönergeye veya homojen prosedüre dayanmaması nedeniyle, bazı profesörler her zaman diğerlerinden daha zorludur. Bu sizin bir gün şimdiye kadarki en zorlu sınava girmenize yol açabilirken, yarın arkadaşınızın şimdiye kadarki en kolay sınava girmesine neden olabilir. Farklılık çok büyük ve soruların kapsamı aynı bölümdeki farklı profesörler arasında olması gerekenden çok geniş. Maalesef belirli bir sınav tarihinde sizi kimin sınav edeceğini bilmenin bir yolu yoktur.
Muhtemelen fark ettiğiniz gibi, doğrudan sözlü sınavlara geçtik çünkü bunlar, sınavı geçip geçemeyeceğinizi ve ayrıca hangi notu alacağınızı belirleyen en önemli faktörlerdir. Çoğu sınav, sözlü sınava girmenize izin verilmeden önce bir MCQ sınavına girmenizi gerektirir, ancak bu MCQ testi aslında yalnızca sizi başarısızlığa uğratmak için vardır, bu sınavdan %100 puan almanız ya da almamanız önemli değildir. Profesörü sözlü olarak tatmin edemezseniz, sınavda başarısız olursunuz. Diğer bazı sınavlar, çoğunlukla anatominin yanı sıra bazı klinik konularda da kadavra üzerindeki yapıları belirtmeniz gereken pratik bir sınav yapmanızı gerektirir. Tekrar ediyoruz, ne kadar puan aldığınız önemli değil, sözlüde nasıl bir performans sergilediğiniz önemlidir. Bu MCQ ve pratik sınavları geçmek için gereken minimum not da %66 ile %75 arasında değişmektedir.
2. Çekya'daki tıp eğitimi esnasındaki sınavlar genelde büyük olma eğilimindedir; genellikle tek bir final sınavında tüm yıl boyunca verilen eğitimin tüm bilgisini içerir; Cerrahi ve Dahiliye gibi bazı sınavlar ise 3 yıllık bilginin bilgisini içerir. Anatomi tepeden tırnağa anatomidir, Cerrahi tüm alt dallardan cerrahidir ve Dahiliye de aynı şekilde. Hazırlanmanız aylar sürecek büyük sınavları bekleyin.
3. Tekrar söylüyorum, muhtemelen "bölüm bağımsızlığı" konusunu duymaktan yorulmuşsunuzdur ama sabırlı olun, Çek Cumhuriyeti'nde işlerin nasıl yürüdüğünü anlamanız ve sonuçta bilinçli bir karar vermenize yardımcı olması açısından bu önemlidir. Peki, şimdi soruyorsunuz, bu departmanın bağımsızlığı, daha önce bahsedilenlerin dışında, sınavlarla ilgili şeyleri nasıl etkiliyor diye? Bölümler arasında uyum ve koordinasyon eksikliği, bazen temelde aynı bilgiyi farklı sınavlar için çalışmak zorunda kalmanıza, sonuçta bilgilerin tekrarlandığı her sınav için bilgi yükünün artmasına neden olur. Daha da kötüsü, farklı departmanlardan gelen bilgilerin çelişkili olması ve her departmanın belirli bir konu hakkında doğru olduğunu düşündüğü şeyin kendi görüşüne sahip olmasıdır. Basit bir örnek olarak, Pilsen'deki fizyoloji ve biyokimya bölüm başkanları kan şekeri düzeylerinin normal aralığının ne olduğu konusunda anlaşamadığında, biri fizyoloji ve diğeri biyokimya için olmak üzere temelde 2 aralık değerini ezberlemeniz gerekir. Klinik yıllarınız boyunca klinik konularda bilgilerin örtüşmesi oldukça normaldir, çünkü birçok uzmanlık alanı pek çok ortak noktaya sahiptir ve temel bilgi/prosedürleri paylaşır.
4. Şimdi hem klinik hem de klinik dışı yıllardaki öğretim yöntemlerine biraz değinelim. Çek Cumhuriyeti'ndeki ilk 3 yıl, birkaç eğlenceli diseksiyon deneyimi yaşayacağınız anatomi hariç, olabildiğince teori ağırlıklıdır, ancak bunlar istisnadır. Biyokimyanın da birkaç "laboratuvarı" vardır, ancak çoğu zaman olan şey, laboratuvardaki bir karatahta üzerinde teorilerin etrafa saçılmasıdır. Herkesin gerçekleştirmesi gereken ancak hastanedeki tıp uygulamaları açısından gerçekten önemli olan şeylerle ilgili olarak son derece yetersiz ve modası geçmiş birkaç pratik deney vardır. Genel anlamda, “pratik derslerde” gerçekte olan her şey ilk 3 yıl boyunca sadece bir derstir. Gerçekte beklemeniz gereken şey, sınırlı İngilizce becerisine sahip bir profesörün önünde oturup powerpoint'ten, bazen İngilizce olarak bile yazılamayan şeyler okumaktır. Çek Cumhuriyeti'nde ilk 3 yılın acı gerçeği bu. (Bu konuda Çekya yalnız değildir. Bu durum Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Polonya, Macaristan… ülkeleri için de geçerlidir. )
5. Şimdi klinik yıllara hızlı bir şekilde ilerleyelim: Çek Cumhuriyeti'nde hastane ortamında öğrenmeye çalışmak, bakış açısına bağlı olarak hem mükemmel hem de çok kötüdür. Mükemmel çünkü hastanede geçirdiğiniz 3,5 yıl boyunca yüzlerce hastayı "görebiliyorsunuz", yüzlerce olmasa da düzinelerce hastayı fiziksel olarak muayene edebiliyorsunuz ve ayrıca yüzlerce temel klinik geçmişi de toplayabiliyorsunuz. İlk 3 yıl boyunca alacağınız Çekçe dil dersleri sizi en iyi ihtimalle A2 seviyesine taşıyacağından her zaman dil engeli olacaktır. Uluslararası öğrenciler genellikle Çekçe bir dizi soru/cevap ve biraz da yaratıcılıkla gerekenleri ezberlerler; bu temel, çoğunlukla doğru bir klinik öykü/anamnez toplamak için yeterlidir. Cerrahi meraklıları için Çek Cumhuriyeti'nde eğitim görmenin büyük bir avantajı var; tıp öğrencilerinin kültürel olarak ameliyathanede bulunmaları ve istedikleri cerrahi alandan istedikleri kadar cerrahi işlemi izlemelerine izin verilmesi kültürel olarak bekleniyor. Tek yapmanız gereken bir zili çalmak ve hemşireler ameliyathanenin kapılarını sizin için memnuniyetle açacaktır.
6. Her ülkede olduğu gibi Çek Cumhuriyeti'nde tıp eğitimi almak kendi başınıza öğrenmek anlamına gelir. Doktorlar/profesörler, planlanan yükümlülüklerinin dışına çıkan bir şeyi “öğretmek” için fazladan bir saniye daha harcamaya istekli değillerdir. Bir öğretmenle buluşup ona 10 veya 15 dakika bile olsa soru sormak şeklinde ekstra danışmanlık beklemeyin. Ayrıca bir öğretmene e-posta veya telefon görüşmesi yoluyla bir şey sorarsanız cevap vermeyi beklemeyin, onlar sizi basitçe reddedecek ve "bunu sınıfta öğrenmiş olmanız gerekirdi" diyeceklerdir. Her zaman bir üst sınıftaki arkadaşlarınıza belirli bir sınavı geçmek için gerekenleri nasıl yaptıklarını sorun; bu son derece önemlidir ve Çek Cumhuriyeti'nde başarılı olmak için yapabileceğiniz en iyi şey budur.
7. Araştırma deneyimlerinin/yayınlarının CV'niz üzerinde olumlu etki yaratabileceği bir ülkede ihtisas yapmayı planlıyorsanız, bunu Çek Cumhuriyeti'nde beklemeyi unutun. Tıp öğrencilerine yönelik kültürel görüşleri, size araştırmaya katılma fırsatı vermelerine izin vermiyor.
8. Yerleşmenize yardımcı olacak herhangi bir destek, zihinsel sağlık desteği veya bir Çek üniversitesinden maddi destek beklemeyin. Daha da iyisi, sınıflar ve hizmetler açısından size zaten sundukları dışında hiçbir destek beklemeyin. Size sunduklarını alın ve bundan fazlasını beklemeyin.
Kolay Değil. Ama Zor Da Değil!
Tıp okumak, hele de yurtdışında bir de İngilizce dilinde, klinik yıllarda yerel dile de hakim olarak kariyere uygulamalı adım atmak...gerçekten kolay değil! Ama her sefanın cefası vardır diyorsanız zor da değil. Son yıllarda Avrupa Birliği ülkeleri arasında tıp okumak için tercih edilen Sırbistan, Macaristan, Polonya, Slovakya gibi ülkelerde eğitim öncesi ve eğitim esnasında karşılaşabileceğiniz durumları Çekya tıp fakültelerini esas alarak yazdık. Amacımız, asla gözünüzü korkutmak değil. Sadece, sizi sürece dair peşinen hazırlamaktır. Kaldı ki ülkemizde de okusanız benzer süreçleri yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz:) Dünyadaki en iyi tıp fakültesinin de kendinizin olduğunu unutmayın!
Çekya'da Tıp Okumak İçin Önce Premed Diyenler
Çekya'da tıp okumak isteyen fakat akademik İngilizcesini kabul için gerekli seviyeye taşımak isteyen; bölüm derslerinde takviye ihtiyacı duyan her aday sunduğumuz premed opsiyonlarını değerlendirebilir.
Avrupa'da premed eğitimi adayın İngilizce seviyesine ve lise bölüm dersleri bilgisine istinaden bir ya da iki dönem olabilmektedir.
Avrupa ülkelerinde hangi premed okulunun (adayın mevcut akademik durumu esas alınarak ve gerekçelendirilerek) en iyi olduğunu hem tecrübeye hem de verilere dayanarak; hangi premed okulunun sizi başarılı bir şekilde hazırlayacağını ve hedefinizdeki Çekya Tıp Fakültesine kabulünüzü sağlayacağını bilmekteyiz.
Biz, Sophia Academy olarak adayların hedef üniversite ve İngilizce + Bölüm bilgilerine istinaden genelde şu üç premed okulunu önermekteyiz.
Bu üç okulun birinde hazırlık eğitimi alan adayın hedef üniversitesinin giriş sınavını başarıyla vermesinin akabinde transfer ve kayıt işlemlerini, gidilen ülkedeki/şehirdeki yerel rehberlik hizmetlerini sağlamaktayız.
Bu üç ülke de AB üyesi ve Schengen Bölgesi ülkesi olduklarından hazırlık öğrencileri hem hazırlık eğitimleri esnasında hedef üniversitelerini ziyaret edebilecekler; hem de kabul sonrası hedeflenen ülkeye herhangi bir viza ihtiyacı duymadan rahatlıkla yolculuk edebileceklerdir.
Çekya'da Tıp Eğitimi Danışmanlığı
Çekya'da tıp okumak için profesyonellerden destek alarak planlama yapmak ve başvuru sürecini başlatmak isteyenler bize ulaşabilirler.
Comments