top of page
  • Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Çekya'da Tıp Okumak

“Avrupa’nın kalbinde, eski bir dünyada modern bir eğitim için Çekya’da tıp eğitimi.”

Sophia Academy

 

Çek Cumhuriyeti (Çekya) 2004 yılında AB üyesi oldu ve diğer eski sosyalist ülkelere kıyasla istikrarlı ülkelerden biri olarak kabul ediliyor. Çek Cumhuriyeti, uluslararası öğrenciler için çok çeşitli kültürel ve boş zamanları değerlendirme etkinlikleri sunmaktadır. Çekya başkenti Prag, Avrupa'nın en popüler turistik yerlerinden biridir ve ülkenin ekonomik merkezidir. Eğer yurtdışı tıp eğitiminde kalite ve prestij peşinde iseniz, Çekya'da tıp eğitimi tam da size göre. Dünyada saygın bir yere sahip Çekya tıp üniversiteleri yurtdışında tıp eğitimi almak için Çekya’yı seçenlere yanılmayacağımı biliyordum dedirteceklerdir.

Çekya'da Tıp Okumak İçin Kabul ve Başvuru Şartları

Türkiye’de yapılan üniversite yerleştirme sınavında başarılı olamadım. Yine de, Çekya’da tıp okuyabilir miyim?

Evet, okuyabilirsiniz. Çekya’da tıp fakültelerinden kabul alabilmek için fakültelerin yapmış olduğu giriş sınavlarında başarılı olmak şarttır.

Çekya Tıp Giriş Sınavları

Giriş sınavlarının içeriği nedir? Sınavlar online mı yapılır yoksa kampüslerde mi?

Giriş sınavları lise müfredatı biyoloji, kimya, (bazı üniversitelerde ek olarak fizik de sorulabilir) içerir. Ayriyeten genel İngilizce ve medikal İngilizce kısmının da başarıyla verilmesi gerekir. Bazı üniversiteler giriş sınavını kampüste yapar iken bazıları da online yapmaktadır. Hradec Kralove Tıp Fakültesi ise İstanbul'da da yüz yüze giriş sınavı düzenlemektedir.

Çekya'da Tıp Eğitimi YÖK Denkliği

Çekya’da tıp eğitimi aldıktan sonra YÖK denkliği alabilir miyim?

Her sene QS, Times Higher Education gibi itibarlı değerlendirme ajanslarınca yapılan sıralamalarda Çek tıp üniversiteleri dünyada ya ilk 500 ya da ilk 1000 üniversite arasındadır. Dolayısıyla, Çek tıp üniversiteleri dünya genelinde kabul görür ve YÖK tanınırlığı ve denkliği vardır.

Çekya'da Tıp Okumak İçin Ödenen Eğitim Ücretleri

Çekya'da tıp eğitimi sunan fakültelerin yıllık ücretleri 12,500 - 25,000 Euro arasındadır.

Prag’daki birinci fakülteyi hem yıllık 600.000 CZK (yaklaşık 25.000 Euro) ücretiyle, hem de yüksek rekabet dezavantajından ötürü ilk sıraya koymamız mümkün değil. İkinci fakülte yıllık 460.000 CZK (yaklaşık 19.000 Euro), üçüncü fakültesi ise yıllık 420.000 CZK (yaklaşık 17.500 Euro) olmakla beraber, bu iki fakülte kampüs olanakları açısından Hradec Kralove’nin bir hayli gerisinde kalmaktadır.

Neden Çekya’da Tıp Eğitimi Bu Kadar Gözde?

Son yılların gözdesi, gerçi başka milletlerin yurtdışında tıp eğitimi adayları Çekya’da tıp eğitimini çoktan keşfettiler, 2004 yılında AB tam üyesi olan, sağlam ekonomisi ve kaliteli tıp eğitimi ile dikkat çeken Çekya’nın tıp üniversiteleridir.

14. yüzyıldan beri tıp eğitimi geleneğini bir kesintiye uğratmadan günümüze taşıyan Çek üniversiteleri artık yurtdışında tıp eğitimi almak için araştırmalar yapan Türk adaylarının da ilk 5 seçeneği arasındadır. Tarihi, doğası ve özgür yaşam tarzı ile eğitim almaya uygun olan Çekya’da, her sene 70’den fazla ülkeden öğrenci tıp eğitimi almaya gelir. Çek tıp üniversitelerine başvuruda Türkiye’de yapılan üniversite sınavının kazanmış olma şartının aranmaması ve diğer Batı üniversitelerine göre daha uygun olan eğitim ücretleri sebebiyle Çekya’da tıp eğitimi almaya giden Türk öğrenci sayısı artmaktadır. Öğrenciler Çekya’da tıp eğitimi alırken zengin bir kültürü de deneyimleyeceklerdir.

Çekya, yurtdışında tıp eğitimi destinasyonu olarak hızla popülerlik kazanıyor ve şu anda ülkede 50.000'den fazla uluslararası öğrenci eğitim görüyor. Charles Üniversitesi başta olmak üzere Çekya'da Oxford varsa o da Palacky'dir denilen Olomouc Palacky Üniversitesi, Masaryk Üniversitesi Çekya'da tıp okumak için tercih sebebidir. Çekya'da mezuniyet sonrası çalışma izni verilmesi ve Çekya'daki işsizlik oranının Avrupa'daki en düşük olduğu ve yine Avrupa'nın en güvenli ülkelerinden biri olduğu göz önünde bulundurulursa Çekya'da tıp okumak için yabancı öğrenci sayısının her sene artacağı aşikârdır. Ülke, tıp araştırma ve geliştirmelerinde lider olan Chrarles Üniversitesi gibi İngilizce eğitimleri Batı'ya istinaden daha düşük eğitim ve yaşam maliyetine sunan birinci sınıf tıp üniversitelerine sahiptir. Bırakın doğrudan YÖK denkliğini, Çekya tıp diplomaları dünyanın her yerinde geçerlidir. Çekya'nın tıp üniversiteleri dünyaca ünlüdür ve QS World Rankings, Times Higher Education, ARWU ve U.S.News & World Report gibi önde gelen sıralama ajansları tarafından en üstlerde derecelendirilir. Üniversiteler ayrıca Ulusal Tıp Konseyi (NMC) ve Dünya Tıp Okulları Rehberi (WDOMS) gibi dünya sağlık kuruluşlarından da tanınmaktadır.

Çekya Tıp Üniversiteleri

Çek Cumhuriyeti'nde, İngilizce tıp, diş hekimliği, eczacılık ve veterinerlik eğitimi sunan uluslararası üniversiteler vardır. Çekya'da alınan tıp diplomaları Avrupa, Amerika, Kanada, İngiltere, Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde tanınmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde doktor olabilmek için girilmesi zorunlu olan USMLE sınavına Charles Üniversitesi’nde mezun olanlar direk girebilir. Hatta Charles Üniversitesi sınava girebileceğiniz eğitim kurumlarından biridir, ayrıca sınava yönelik hazırlık eğitimi de sunmaktadır. Çekya’da İngilizce tıp doktorluğu, diş hekimliği, eczacılık, veterinerlik eğitimi veren üniversiteler:

Çekya'da tıp eğitimi, sadece Avrupa'nın en tarihi ve güzel ülkelerden birinde çalışma fırsatı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda dünyanın önde gelen tıp okullarından birinden tıp diploması alma şansını da sağlar.

 

1. Masaryk Üniversitesi

Masaryk Üniversitesi Brno, uluslararası öğrencilerin İngilizce tıp eğitimi alabilecekleri müthiş bir tıp okuludur. Üniversiteye ev sahipliği yapan Moravya'nın başkenti Brno ise, Çek Cumhuriyeti'nin ikinci büyük şehridir. Tarihi bir şehir ve on binlerce öğrencisi olan Brno, Prag'a bile rakip olan canlı bir atmosfer sunar.

Tıp Doktorluğu: € 16,000

●Diş Hekimliği: € 16,500

Eczacılık: € 7,000

 

2. Charles Üniversitesi Hradec Kralove Tıp Fakültesi

Hradec Králové'deki Charles Üniversitesi Tıp Fakültesi uluslararası öğrencilere Çekya’da İngilizce tıp eğitimi sunan, mükemmel uluslararası itibara sahip bir kurumdur. Tarih öncesi çağlara dayanan tarihiyle Hradec Králové zengin bir kültüre sahiptir. Yaz ve sonbahar aylarında birçok açık hava festivaline ev sahipliği yapar.

Tıp Doktorluğu: € 16,000

●Diş Hekimliği: € 16,500

 

3. Charles Üniversitesi Pilsen Tıp Fakültesi

Pilsen'deki Charles Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Pilsen Tıp Merkezi, beş teorik Enstitü ve yeni Biyomedikal Merkezi dahil olmak üzere yeni ve modern öğretim olanaklarına sahiptir. Charles Üniversitesi Pilsen Tıp Fakültesi araştırma ve geliştirmeye önem vermektedir. Pilsen'de şehir hayatı canlıdır. Muhteşem kırsal doğa ve spor severlere hitap edecek ve yakınlarda çok sayıda güzel yerel köy vardır.

Tıp Doktorluğu: € 16,000

●Diş Hekimliği: € 16,000

 

4. Charles Üniversitesi Prag Tıp Fakülteleri

Prag'daki Charles Üniversitesi, dünyanın en eski ve en saygın üniversitelerinden biridir. Üniversite uluslararası üniversite sıralamasında üst sıralarda yer alır. Modern ve dinamik bir üniversite olan Charles Üniversitesi, dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerin birinci sınıf bir eğitim almalarını sağlayan çeşitlilik ve itibar sunar.

Charles Üniversitesi'nin,

Birinci Tıp Fakültesi - 24,500 EUR

olmak üzere Prag'da eğitim sunan üç fakültesi vardır.

 

5. Palacky Üniversitesi Tıp Fakültesi

Çekya Olomouc'ta yer alan Palacky Üniversitesi, dünya genelinde ciddi bir sıralamaya sahiptir. Çekya'da İngilizce tıp veya dişçilik eğitimi için eğitim olanaklar sunan Palacky Üniversitesi, bireysel bir yaklaşımı vurgulayan ilerici bir kurumdur ve türünün en hızlı büyüyen okullarından biridir. Kasaba nüfusu en yüksek öğrenci yoğunluğuna sahip olduğundan, Olomouc'daki öğrenci hayatı önemlidir. Bu küçük ama enerjik kasabada sizi eğlendirmek için bolca kafeler ve barlar ile yoğun bir sokak hayatı vardır. Üniversitenin tüm Çek üniversiteleri gibi denkliği vardır.

Tıp Doktorluğu: € 12,500

●Diş Hekimliği: € 14,000

Fizyoterapi: € 8,000

Çekya’da tıp okumak isteyenlerin genelde merak ettiği sorular vardır. Bu sorularınıza en doğru cevapları bizimle irtibata geçerek öğrenebilirsiniz. Çekya’da üniversite eğitimi ile alakalı elde edeceğiniz güncel bilgiler yurtdışında tıp eğitimi sunan üniversiteleri kıyaslamada sizleri diğer adaylara nazaran bir adım öne geçirecektir. Çünkü bu çağdaki en değerli şey doğru bilgidir.

-Başvuru için Türkiye’de üniversiteyi kazanmış olma şartı var mı?

-Çek tıp fakültelerinin başvuru şartları nelerdir?

-Çekya’da tıp okumak için ne zaman başvurmalıyım?

-Kabul edilen İngilizce uluslararası dil sertifikaları hangileridir?

-Çekya’da tıp eğitimi almak için giriş sınavı var mı? Giriş sınavlarının içeriği nedir? Sınavlar online mı yapılır yoksa üniversite kampüsünde mi?

-Birden fazla Çek tıp fakültesinin giriş sınavına girilebilir mi?

-Premed eğitimini Çekya'da değil de başka bir AB ülkesinde alabilir miyim?

Çekya'da Tıp Eğitimi Danışmanlığı

Çekya'da tıp okumak için profesyonellerden destek alarak planlama yapmak ve başvuru sürecini başlatmak isteyen adaylar iletişim kanallarından birini tercih ederek bize ulaşabilirler.

►05368372834 (WhatsApp)
 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page