top of page
  • Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Bulgaristan Üniversiteleri Son Başvuru Tarihleri

2004 yılında tam AB üyesi, 2024 Mart ayı itibariyle de Schengen Bölgesi ülkesi olan Bulgaristan'ın üniversitelerine son başvuru tarihleri adayın D öğrenci vizesi ile Bulgaristan’a gelip gelmeyeceği ile alakalı bir konudur.

D öğrenci vizesi alarak Bulgaristan’da üniversite eğitimine/hazırlık eğitimine gelecek adayların, eğitim-öğretim dönemine geç kalmak istemiyorlar ise eğitim almayı planladıkları üniversitenin son başvuru tarihinden en az 2 ay öncesinden başvuru yapmalarında fayda vardır.

Çünkü,

-Adayın başvuru evraklarının Bulgaristan'da tercüme ve legalize edilmesi,

-Lise denklik belgesinin Bulgaristan MEB'den alınması,

-Üniversiteye başvurunun yapılması ve şartlı kabulün alınması,

-Alınan şartlı kabule istinaden Bulgaristan MEB'den onayın alınması,

-Türkiye’de bulunan Bulgar Konsolosluğundan D vizesinin alınmasi ortalama süresi 2-2.5 ay sürebilmektedir.

Tedbirli olmak maksadıyla Eylül/Ekim başı Bulgaristan'da hazırlık veya fakülte eğitimine başlayacak adayların en geç 10 Temmuz tarihinde başvurmalarında fayda vardır. Ocak veya Şubat başlangıçlı programlara başvuru yapacak adayların da en geç Ekim ayı başına kadar başvurmaları gerekir.

Avrupa Birliği ülkesi vatandaşı olan, Avrupa Birliği ülkelerinin birinde oturumu olanların Bulgaristan üniversitelerinin son başvuru tarihlerine riayet etmelerine gerek yoktur. Bulgaristan’da akademik eğitimin başlamasına 2 hafta kala başvuru yapsalar bile kayıt işlemleri rahatlıkla tamamlanır.

Velisinin mesleki görevlerinden dolayı yeşil pasaporta sahip olan adaylar ( vizesiz Bulgaristan’da toplamda 90 gün kalabildiklerinden) normal başvuru tarihlerini takip edebilirler. D vizesi başvurusunda bulunan aday vize onayını beklerken yeşil pasaportu ile Bulgaristan’a gelerek eğitimine zamanında başlayabilir ve D vizesi çıktığında bir günlüğüne Türkiye’ye giderek D vizesini alıp Bulgaristan’a tekrar dönebilir.

YÖK Denkliği Olan Avrupa Tıp Üniversiteleri

STUDY SMART. 🕺LIVE WISE.❤️GO WITH SOPHIA ACADEMY.

 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page