top of page
  • Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Bulgaristan Tıp Giriş Sınavları

2004 yılında tam AB üyesi olan ve Mart 2024 itibariyle Schengen Bölgesi ülkesi olan Bulgaristan’da tıp eğitimi alacak adayların giriş sınavına girmeleri gerekir. Bulgaristan’da tıp, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik ve veterinerlik eğitimi almak isteyen adaylar 2024'de Bulgaristan tıp giriş sınavlarına Nisan ayı dahil Eylül ayına kadar girebilirler. 2023 Bulgaristan MEB verilerine göre tıp, diş hekimliği, eczacılık alanlarındaki yabancı öğrencilerin payı bakımından Bulgaristan tıp üniversiteleri tüm Avrupa Birliği'nde lider konumdadır. Bulgaristanda tıp okuyanların %58,5'i yabancı öğrencilerdir.

Bulgaristan Tıp Giriş Sınavı İçeriği Nedir?

Bulgaristan’da tıp giriş sınavları biyoloji, kimya ve İngilizce içeriklidir. Adayın lise kimya ve biyoloji bilgisini ölçen sınav yazılı formattadır ve sınav sonrası diğer Avrupa tıp üniversitelerinde olduğu gibi herhangi bir mülakat yapılmaz. Giriş sınavlarının final notunu %40 kimya, %40 biyoloji ve %20 İngilizce etkenleri belirler. Lise biyoloji ve kimya notlarının yüksek olması sıralamada bir avantajdır.

Bulgaristan Tıp Giriş Sınavları Başvuru Şartı Nedir?

Adayın lise eğitimi esnasında almış olduğu biyoloji ve kimya derslerinin her yıl için ortalaması 100 üzerinden en az 62,00 olmalıdır.

Hesabı şu şekilde yapmalısınız. Biyoloji ve kimya eğitimi aldığınız yıldaki biyoloji ve kimya dersleri ortalamasını toplayıp ikiye böldüğünüzde çıkan sonuç en az 62,00 olmalıdır. Mesela dokuzuncu sınıftaki biyoloji notunuz 84, kimya notunuz ise 68. İkisinin toplamı 152 eder. İkiye böldüğünüzde sonuç 76 çıkar. Bu sene için şartı sağlıyorsunuz. Bu yöntemi biyoloji ve kimya dersi aldığınız her sene için uygulayabilirsiniz.

Başvuru Evrakları Nelerdir?

Bulgaristan'da üniversite eğitimi almak için başvuruda talep edilen evrakları buradan görebilirsiniz.

Bulgaristan Tıp Giriş Sınavına Katılma Şartı Nedir?

Adayın sınava katılabilmesi için önce Bulgaristan'da lise denklik belgesini alması, sonra hedef üniversiteye başvuru yapıp şartlı kabul ve akabinde Bulgaristan Milli Eğitim Bakanlığı onayı alması gerekir. Aksi takdirde, sınava giremez.

Başvuruda TOEFL / IELTS İstenir Mi?

Evet, istenir. Fakat bu konuda her üniversite farklı yaklaşım sergiler.

Mesela Sofya Kliment Ohridski Üniversitesi tıp giriş sınavında bu tarz bir sertifika istemesi gerekir iken yıllardır yapılan giriş sınavlarında adaylardan böyle bir talepte bulunduğu görülmemiştir. Üniversitenin yaklaşımı, eğer adaylar giriş sınavında biyoloji ve kimya sorularını anlayıp çözebiliyorlarsa ve ilk 50 arasına da girebiliyorlarsa demek ki İngilizceleri yeterli şeklindedir.

Sofya Tıp Üniversitesi, Plovdiv Tıp Üniversitesi ya da Varna Tıp Üniversitesi giriş sınavlarına başvuruda uluslararası geçerli İngilizce dil sertifikası talep eder. Eğer, aday bu tarz bir sertifika ibraz edemiyor ama dil seviyesine güveniyorsa giriş sınavı bileşenlerinden biri olan İngilizce sorularında yeterliliğini ispatlaması istenir.

Kaç Üniversitenin Giriş Sınavına Girebilirm?

Her üniversitenin giriş sınavına girebilirsiniz. Herhangi bir kısıtlama söz konusu değil. Fakat giriş sınavına gireceğiniz her üniversiteden şartlı kabul almanız ve bakanlık onayınızın olması gerekir. Bir üniversiteden aldığınız kabul ile diğer üniversitelerin giriş sınavlarına giremezsiniz.

Sonuçlar Ne Zaman Açıklanır?

Bulgaristan tıp üniversitelerinin giriş sınavlarının sonuçlarının açıklanmasından sonra kontenjana istinaden başarı sırasına göre öğrenciler kabul alırlar ve fakülte eğitimlerine birinci sınıftan başlarlar. Sınav sonuçları sınav tarihinden sonraki 2-3 gün içinde üniversitenin web sitesinde açıklanır.

Kazanamadım. Hazırlık Alabilir Miyim?

Bulgaristan üniversitelerinin tıp giriş sınavlarında fakülteye yerleşmelerini sağlayacak yeterli puanı alamayan adaylar, sınavdaki performanslarına istinaden bir veya iki dönemlik tıp hazırlık eğitimi alabilirler. Bulgaristan'da tıp hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar Bulgaristan tıp üniversiteleri giriş sınavlarına tekrar girebilirler. Bulgaristan'da İngilizce ve Bölüm Hazırlık (premed) eğitimi hangi üniversitede alınmalıdır sorusuna cevap arayanlara Bulgaristan'da Tıp Hazırlık Programlarının Kalite, İçerik ve Maliyet Kıyaslaması başlıklı makaleyi incelemelerini öneririz.

Mezun Olunca YÖK'den Denklik Alabilir Miyim?

Her ne kadar Bulgaristan Tıp Üniversiteleri YÖK tarafından tanınan üniversiteler arasında olsalar da Mart 2024 YÖK Yurtdışı Diplomaları ve Tanıma Yönetmeliğindeki düzenlemelere göre Bulgaristan tıp mezunlarına YÖK denklik hakkı tanınabilmesi için Bulgaristan'da tıp eğitimine başladıkları yıl YKS'de Türkiye'de tıp okumalarına imkan tanıyan puanı almış olmaları gerekir. Aksi takdirde YÖK denklik başvurusu yapamazlar.

Haliyle, Bulgaristan tıp fakülteleri adayları şu iki seçenekten birini değerlendirerek yurtdışında tıp eğitimlerine devam edebilirler.

  1. Mezuniyet sonrası YÖK denkliği almayı düşünmüyorum çünkü Avrupa'da bir yaşam planlıyorum.

  2. YÖK denkliği benim için önemli. O yüzden, YÖK Denkliği olan diğer Avrupa Tıp Fakültelerinde eğitim alacağım.

BULGARİSTAN TIP GİRİŞ SINAVLARI 2024

2024 senesinde Bulgaristan’da tıp, diş hekimliği, eczacılık ve veterinerlik sınavlarına katılacak adayların üniversiteden şartlı kabul ve bakanlıktan onay almış olmaları gerekir. Bunun için de adayların sınav tarihinden en az 45-60 gün önce (iş günü) başvuru yapmış olmaları gerekir. Üniversite hakkında detaylı bilgi için üniversite adına tıklayabilirsiniz.

17 Eylül 2024. Sınav online yapılır. Sınav ücreti 200 EUR.

13 Nisan 2024●16 Mayıs 2024●15 Haziran 2024Sınav online yapılır. Ücreti 200 EUR.

16 Nisan 2024●21 Mayıs 2024●18 Haziran 2024●16 Temmuz 2024●27 Ağustos 2024. Sınav online yapılır. Sınav ücreti 200 EUR.

Henüz açıklanmadı. Muhtemeln Eylül'ün birinci ve ikinci haftası olur. Sınav ücreti 35 EUR. Sınav kampüste yapılır.

08-09 Haziran 2024●27-28 Temmuz 2024●26-27 Ağustos 2024. Sınav online yapılır. Ücreti 70 EUR.

Henüz açıklanmadı. Başvuru ve sınav ücreti 230 EUR.

Henüz açıklanmadı. Muhtemeln Eylül'ün ikinci haftasi ve Ekim'in birinci haftasında olur.

Örnek Sorular-Deneme Sınavı

Var olan bilgilerim sınavda başarılı olmam için yeterli mi yoksa hazırlık eğitimi almam mı gerekir diye merak ediyorsanız teste göz atabilirsiniz. Sonuçlarınızı merak ediyorsanız testi çözdükten sonra tarayarak bize gönderebilirsiniz.

Bilgi & Başvuru Danışmanlığı

Türkiye ve Bulgaristan'da yerleşik, profesyonel bir kurumdan danışmanlık almanın güvenini ve keyfini yaşamak isteyenler bize ulaşabilirler.

05368372834 (WhatsApp)

Akademik Danışmanlık ve Destek Ücreti

Bulgaristan tıp üniversitelerinin kabul sınavlarına girmeyi planlayan adaylara sunulan akademik danışmanlık ve başvuru hizmetlerinin içeriği ve ücreti.

STUDY SMART. 🕺LIVE WISE.❤️GO WITH SOPHIA ACADEMY.

 

Kommentarer


Kommentering har blitt slått av.
bottom of page