top of page
  • Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Bulgaristan’da Psikoloji Okumak İçin Sorulanlar

Yurtdışında İngilizce psikoloji eğitimi planlayanların hedef ülkelerinden biri de Bulgaristan’da psikoloji eğitimi sunan Bulgar üniversiteleridir. Bu bağlamda, adayların meraklarını gidermeyi amaçladığımız Bulgaristan'da psikoloji okumak için soru-cevap şeklinde bir yazı hazırladık. Umarız merak ettiğiniz her sorunun cevabını bulursunuz. Bulamadıysanız da bizimle irtibata geçerek sorularınıza yanıt alabilirsiniz.

Neden Sophia Academy ile yola çıkmalıyım?

Çünkü Bulgaristan'da psikoloji eğitimine dair güncel ve doğru bilgilerden istifade ederek:

●Bulgaristan'da üniversite okumak,

●Kabul garantili başvuru yapmak,

●Bulgaristan'da rehberlik hizmetleri almak,

●Profesyonellere güvenmek istiyorsanız size Sophia Academy gerek.

Bulgaristan’da psikoloji okumak için ne zaman başvurmalıyım?

Bu sorunun cevabı başvuru esnasındaki İngilizce seviyenize, hangi dönemde eğitime başlamak istediğinize bağlı olarak değişmekle beraber genel çerçevede Ekim’de eğitime başlamak isteyen adaylar en geç 10 Ağustos, Şubat’ta eğitime başlamak isteyen adayların ise en geç 30 Ekim tarihinde başvuru yapmaları gerekir.

Bulgaristan’da psikoloji okumak için başvuru şartı nedir?

Bulgaristan’da psikoloji bölümlerine başvuru yapmak isteyen adayın lise diploma notunun iyi olmasında fayda vardır. Birinci sınıftan başlamak isteyenlerin İngilzce seviyelerinin en az B2 olması gerekir.

Bulgaristan'da psikoloji eğitimi başvurum ne kadar zamanda sonuçlanır?

Bu, kabulü hangi üniversiteden almak istediğinizle alakalı bir durumdur. Bazı üniversiteler bürokratik engellere takılmadan daha hızlı çalışır iken diğerleri ise bürokratik teamüllere aşırı uyarak başvuruyu sonuçlandırma işlemini gereksiz yere uzatmaktadırlar. Yine de, bir başvuru sürecinin evrakların tarafımıza teslim edildikten sonra genel olarak nasıl işlediğine bakalım.

Evraklarınız tarafımızdan teslim alındıktan sonra Sofya ofisimize iletilir. Evraklarınızın tercümesi, legalizasyonu yapıldıktan sonra üniversiteye başvurunuz yapılır. Evraklarınızın ve uygunluğunuzun incelemesi sonrasında şartlı kabul veren üniversite kabulünüzün onaylanması için dosyanızı Bulgaristan Milli Eğitim Bakanlığı'na yollar. Bakanlıktaki yetkili birimin gerekli incelemeleri yapması neticesinde aday bu bölümde okuyabilir onayı çıkar. Aynı zamanda, adayın D öğrenci vizesi alarak Bulgaristan’a gelmesini sağlayacak evrak da Bakanlık tarafından düzenlenir. Bu şekilde başvuru süreciniz sonuçlanmış olur. Bu süreç 25-35 gün arasında değişebilmektedir.

Başvuru için Türkiye’de üniversiteyi kazanmış olma şartı var mı?

Hayır. Bulgaristan’da psikoloji eğitimi alabilmek için Türkiye’de yapılan üniversite sınavında başarılı olma şartı aranmaz.

Bulgaristan’da psikoloji eğitimi almak için başvuru esnasında İngilizce bilmek şart mı?

Eğer hedefiniz birinci sınıftan eğitime başlamak ise, evet. Eğer hedefiniz önce hazırlık eğitimi almak ise hayır, başvuru esnasında İngilizce bilmek zorunda değilsiniz.

Eğitim yılı ne zaman başlar?

Amerikan Üniversitesi (AUBG) İngilizce psikoloji eğitimi Eylülün ilk haftası başlar iken Yeni Bulgar Üniversitesi İngilizce psikoloji eğitimi Ekimin ilk haftası başlar.

Şubat başlangıçlı psikoloji eğitimi var mı?

Evet. Bulgaristan’da İngilizce psikoloji eğitimi veren Bulgaristan Amerikan Üniversitesi'nin Şubat başlangıçlı eğitimleri de mevcuttur.

Bulgaristan’da psikoloji eğitimi almak için giriş sınavı var mı?

Hayır. Bulgaristan psikoloji bölümü kabulünde herhangi bir sınav yapılmaz.

Hem AUBG hem de NBU psikoloji bölümlerine başvuru yapabilir miyim? Sizce hangisi daha iyidir?

Elbette başvuru yapabilirsiniz. Hangisinin daha iyi olduğunu anlayabilmek adına Bulgaristan'da Psikoloji Eğitimi başlıklı yazımızda yer alan kıyaslamayı incelemenizi öneririz.

Bulgaristan’da İngilizce psikoloji hazırlık eğitimi var mı?

Bulgaristanda psikoloji eğitimi almayı planlayan adaylar fakat İngilizce ve Akademik Beceriler eğitimine ihtiyaç duyan adaylar ♦Smartversity Psychology Pathway programına kayıt olabilir ve program sonrası psikoloji fakültelerine birinci sınıftan başlarlar.

İngilizce muafiyet sınavı var mı?

Bulgaristan’da psikoloji eğitimi sunan üniversitelerin İngilizce muafiyet sınavı vardır.

Kabul edilen İngilizce uluslararası dil sertifikaları hangileridir?

IELTS, TOEFL, Cambridge, Pearson, Dualingo.

Hazırlık eğitimi öğrenim görülecek üniversitede mi alınmak zorunda?

Sorunun iki cevabı var çünkü bazı üniversitelerin İngilizce hazırlığı diğer üniversiteler tarafından da kabul görürken bazılarının eğitimi ise kabul görmüyor ve hazırlık sonrası adayı tekrar İngilizce sınavına alabiliyor. Hangi hazırlık eğitimini nerede almalıyım sorusunun cevabını ararken esas almanız gereken bazı kriterler şunlardır:

-Gerçekten İngilizce öğrenecek miyim?

-Uluslararası bir kampüs ortamı var mı?

-Hangi program daha teferruatlı ve fazla eğitim veriyor?

-Hazırlık eğitiminde psikoloji fakültesinin derslerine girebilecek miyim?

-Hangi programın akademisyenleri yabancı veya yerli?

-Aldığım eğitim ile IELTS, TOEFL gibi sınavlara girsem başarılı olur muyum?

Bulgaristan'da psikoloji eğitimi almak için ne tür pathwayler’den yararlanabilirim?

1. Bulgaristan’da İngilizce ve Psikoloji Akademik Hazırlık eğitimi sunan programlar varsa, onları incelerim.

2. Avrupa’da İngilizce ve Psikoloji Akademik Hazırlık eğitimi sunan okulları incelerim.

3. İngiltere, Amerika, Kanada, İrlanda gibi ülkelerde sunulan pathway programlarını incelerim.

Cebimdeki paraya ve pathway programının psikoloji eğitimime başlama dönemime uygunluğuna, sunduklarına ve kalitelerine bakarak kendime en uygun olan programı seçerdim. Bu konuda da danışmanlarımızdan destek alabilirsiniz.

Bulgaristan'da psikoloji programların kalite güvencesi nedir?

Yeni Bulgar Üniversitesi İngilizce psikoloji lisans ve Bilişsel Bilimler yüksek lisans programlarının kalite güvencesi Avrupa Yükseköğretim Alanında Kalite Güvence hükümlerinin uygulanmasıdır. Programlar ulusal akreditasyona sahip olup Bologna Sürecine istinaden düzenlenmiştir. Aynı zamanda BPS (British Psychological Society), APA (American Psychology Association) standartları da esas alınmıştır. Üniversiteler aynı zamanda uluslararası prestijli kuruluşlara da üyedirler. Aynı şekilde, Bulgaristan Amerikan Üniversitesi psikoloji programının da kalite güvencesi Avrupa Yükseköğretim Alanında Kalite Güvence hükümlerinin uygulanmasıdır ve ayriyeten ABD akreditasyonuna sahip olmasıdır.

Mezuniyette mavi diploma verilir mi?

Bulgaristan psikoloji mezunları, Türkiye’de mavi diploma diye bilinen aslında European Diploma Supplement olan yani Avrupa Diploma Ekini almaya hak kazanırlar. Bu konuya dair gerçek bilgiler için Mavi Diploma Safsatası & Diploma Eki Gerçeği okuyabilirsiniz.

Bulgaristan psikoloji eğitiminin uluslararası geçerliliği var mı?

Evet. Bulgaristan'da psikoloji eğitimi alan bir öğrencinin diploması tüm Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Topluluğu, Amerika, Kanada, İngiltere dahil dünyanın hemen hemen her yerinde geçerlidir.

Bulgaristan psikoloji eğitiminin YÖK tanınırlığı ve denkliği var mı?

Evet. Bulgaristan psikoloji üniversitelerinin YÖK tanınırlığı vardır ve dolayısıyla da Bulgaristan psikoloji mezunlarına YÖK denkliği verilmektedir. Sadece Bulgaristan değil dünyanın neresinden mezun olursanız olun mezun olduğunuz üniversite kendi ülkesinde akredite olduğu müddetçe Yurtdışı Yükseköğrenim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğine istinaden denklik başvurusu yapabilir ve YÖK denkliği alabilirsiniz.

Bulgaristan’da psikoloji okumak için ne tür bir vizeye ihtiyacım var?

D tipi öğrenci vizesi almanız gerekiyor.

Bulgaristan öğrenci vizesi başvurusu için ne tür evraklara ihtiyacım olacak?

Bulgaristanda psikoloji okumak için gerekli başvuru evraklarına ve sonrasında D vizesi alabilmek için istenen evraklara buradan ulaşabilirsiniz.

Bulgaristan öğrenci vizesi başvuru ücreti ne kadar? Bu ücret nereye ödenir?

Vize başvuru ücreti 100 Euro. Bu ücret, yaşadığınız ile istinaden aşağıdaki dört Bulgar Konsolosluklarından birine yatırılır: Ankara - İstanbul – Bursa - İzmir - Edirne

Başvuru için Bulgaristan konsolosluğuna bizzat gitmeli miyim?

Bulgaristan Konsolosluklarından D vizesi almak isteyen öğrenciler herhangi bir randevu almadan gerekli evraklar ile direk Konsolosluğa giderler ve bizzat başvuru yaparlar.

Vizem ne kadar zamanda çıkar?

Bulgaristan öğrenci vizeleri 25-40 iş günü arasında çıkmaktadır. (mücbir veya yasal engeller olmadıkça)

Ailemden dolayı yeşil pasaport sahibiyim. Bu pasaportla eğitime başlasam ve 90 günlük süre zarfında D vizemi alsam olur mu?

Olur tabi ki, neden olmasın.

Bulgaristan'da İngilizce psikoloji lisans programları eğitim ücreti nedir?

  • Yeni Bulgar Üniversitesi İngilizce psikoloji lisans ve yüksek lisans programlarının yıllık ücreti 3,600 Euro.

  • Bulgaristan Amerikan Üniversitesi psikoloji lisans programının yıllık eğitim ücreti 12,900 EUR. Bu ücrete, Amerikan ve Avrupa diplomalarınız, psikoloji ve ikinci ana dal, bir yan dal eğitimleriniz dahildir. %40'a varan burs imkanı!

Bulgaristan’da eğitim ücretlerinin ödeme şekli nasıldır?

Eğitim ücretleri iki taksit şeklinde dönemsel olarak ödenmektedir.

Bulgaristan’da konaklama seçenekleri hakkında bilgi alabilir miyim?

Öğrenciler üniversite yurtlarında kalabileceği gibi dayalı döşeli dairelere de yerleşmektedirler. Bulgaristan’da çoğu eski Doğu Bloku ülkelerinde olduğu gibi yurtlar iyi şartlar sunmaz. Sadece Amerikan Üniversitesi dünya çapında bir kampüs ve konaklama imkânı sunmaktadır. Yurtların aylık gideri 140-250 Euro arasında değişirken; dayalı döşeli dairelerin aylık kira bedelleri ( şehre, semte, dairenin büyüklüğüne istinaden) 400-700 Euro arasındadır.

Bulgaristan’da üniversite okumak için ayda ne kadar para harcarım?

Hayat tarzına ve yaşanılan şehre bağlı olmakla beraber, biz genel bir yaklaşımla bu sorunuza cevap verebiliriz. Aylık yaşam giderleriniz (konaklama hariç) normal şartlarda 400-600 Euro olacaktır.

Eğitime başladığım bir Bulgar psikoloji üniversitesinden başka bir Bulgar psikoloji üniversitesine yatay geçiş yapabilir miyim?

Kesinlikle yapabilirsiniz ve herhangi bir kredi kaybına da uğramazsınız.

Bir Bulgar psikoloji üniversitesinden başka bir Avrupa üniversitesine, Amerika veya Kanada üniversitesine yatay geçiş yapabilir miyim?

Kesinlikle yapabilirsiniz, yeter ki transfer olunacak üniversitenin kabul şartlarını karşılayabilin.

Bulgaristan’da psikoloji eğitimine başladıktan sonra Türkiye’de bir üniversiteye yatay geçiş yapabilir miyim?

Evet yapabilirsiniz. Geçiş yapacağınız sene Türkiye’de yapılan üniversite sınavında yeterli puanı alarak veya YÖK’ün de kabul ettiği uluslararası bir sınavdan yeterli puanı alarak. Eğer Türkiye’de yeterli puanı almadan yurtdışında eğitime başladıysanız ve Türkiye’ye transfer olmak istiyorsanız şimdiki yönetmeliklere göre sadece bu iki yol vardır. Siz yine de, YÖK denklik birimi ile görüşerek en güncel bilgilere sahip olabilirsiniz.

Türkiye üniversitelerinden Bulgaristan psikoloji üniversitelerine yatay geçiş başvurusu yapabilir miyim?

Kesinlikle yapabilirsiniz.

Bulgaristan psikoloji üniversitelerinde lisans tamamlama yapabilir miyim?

Kesinlikle, evet.

Bulgaristan’da psikoloji eğitimi alırken çalışabilir miyim?

Evet. Haftada 20 saat yasal çalışma izniniz vardır.

Erasmus yapabilir miyim?

Kesinlikle. Hatta öğrencilerimizi bu konuda ciddi şekilde teşvik eder ve destekleriz.

Work & Travel yapabilir miyim?

Elbette. Bu konuda da gerekli tüm desteği sağlarız.

Askerlik tecili yapılır mı?

Evet. Öğrenci olduğunuz müddetçe askerliğinizi tecil ettirebilirsiniz.

Araba alabilir miyim? Türk ehliyetim Bulgaristan’da geçerli midir?

Evet. Bulgaristan’da oturum aldığınız andan itibaren araba satın alabilirsiniz. Evet, ehliyetiniz Bulgaristan’da geçerlidir.

Yurtdışı psikoloji eğitiminde neden Bulgaristan üniversitelerini seçmeliyim?

Coğrafi yakınlık. Ortak geçmiş ve kültür. Ekonomik eğitim ve yaşam giderleri. Kaliteli eğitim. Uluslararası geçerlilik ve YÖK denkliği. Herhangi bir Avrupa veya Amerika üniversitesine her zaman transfer imkânı. İkinci, üçüncü bir batı dili öğrenme fırsatı. Uluslararası psikoloji ve bilişsel bilimler yaz okullarına katılım.

Study smart. Live wise. Go with Sophia Academy.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page