top of page
  • Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Bulgaristan’da Psikoloji Eğitimi

Bulgaristan'da psikoloji eğitimi adaylarına sunulan akademik destek ve Bulgaristan'a varış sonrası yereldeki rehberlik hizmetlerinin ücretini yazının sonunda görebilirsiniz.

Neden Bulgaristan’da Psikoloji Eğitimi?

Yurtdışında eğitim almaya karar verildiğinde aslında satın alınan sadece üniversite programı değildir; üniversitenin bulunduğu ülkenin tarihi, kültürü ve vaat ettiği kariyer fırsatları da satın alınır. Uzun ve zengin bir tarihe sahip, AB üyesi ve Schengen Bölgesi ülkesi olan Bulgaristan, şu anda başka birçok ülkede konuşulan Slav dilinin mucididir. Atina okullarının geleneğinden etkilenerek başlatmış olduğu yükseköğrenim reformu sayesinde ciddi deneyime sahip olan Bulgaristan üniversiteleri, yurtdışında psikoloji okumak isteyen uluslararası öğrencilere kaliteli yükseköğrenim fırsatları sunar. Bulgaristan psikoloji bölümü uluslararası alanda tanınır ve güçlü fakültelere sahiptir. Bulgaristan'da psikoloji eğitiminin İngilizce olması, programların BPS (British Psychology Society) standartlarına uygunluk arz etmesi ve uygun eğitim ücretleri ve yaşam giderleri sebebiyle son yıllarda, psikolog olmak isteyen yurtdışı psikoloji eğitimi adayları Bulgaristan’ı tercih etmeye başlamışlardır. Bulgaristan psikoloji üniversiteleri YÖK tanınırlığına ve denkliğine sahiptir.

Bulgaristan’da Psikoloji Okumak Doğru Bir Karardır

Yurtdışında psikoloji okumak isteyenler dünyaca ünlü psikolog, psikiyatrist ve sügostoliji (telkin yöntemi ile öğretim) biliminin kurucusu olan Georgi Lozanov’un memleketi Bulgaristan’ı seçebilirler. Yurtdışında psikoloji eğitimi için kaliteli bir Avrupa üniversitesinden beklenen standart ve kriterlere uygunluk arz eden Bulgaristan psikoloji üniversiteleri sadece ulusal değil uluslararası akreditasyonlara da sahiptirler. Bulgaristan’da İngilizce psikoloji okurken Avrupa özel ödüllü Yeni Bulgar Üniversitesi Kognitif ve Psikoloji Okulunun yaz kampına katılabilir veya biri Amerikan diğeri Avrupa olmak üzere AUBG'den çift diploma ile de mezun olabilirsiniz.

 

Bulgaristan’da Psikoloji Eğitimi Üniversiteleri

Bulgaristan'da psikoloji eğitimi almak ve uluslararası geçerliliğe sahip bir diploma ile mezun olmak isteyenler aşağıdaki iki üniversiteden birini seçebilirler.

AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ

Avrupa’daki Amerikan üniversiteleri arasında tam teşekküllü tek kampüs Amerikan üniversitesi olan Bulgaristan Amerikan Üniversitesi-AUBG liberal arts ve teknoloji eğitimleri ile son yıllarda sadece uluslararası öğrenciler tarafından değil Türk öğrenciler tarafından da tercih edilmeye başlanmıştır. Bulgaristan Amerikan Üniversitesi, dünya standartlarında bir kampüste eğitim gören ve birlikte yaşayan 50'den fazla ülkeden gelen genç zihinleri bir araya getirir. Her yıl Bulgaristan üniversiteleri sıralamasında Bulgaristan Amerikan Üniversitesi doğal olarak lider pozisyondadır.

AUBG Global Çift Diploma & Çift Ana Dal + Yan Dal

Bulgaristan Amerikan Üniversitesi psikoloji programı öğrencileri biri Amerikan diğeri Avrupa olmak üzere çift diploma ile mezun olurlar. Aynı zamanda, Bulgaristan'da psikoloji eğitiminin yanında ikinci bir ana dal daha seçerek mezun olabilirler. Mesela, psikoloji eğitiminin yanında siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler ikinci ana dal yapabilirler. AUBG psikoloji lisans eğitimi 8 dönemdir. Dönem ücreti 6,450 EUR. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları akademik geçmişlerine istinaden %10-15-25-40 oranlarında burslar alabilirler.

YENİ BULGAR ÜNİVERSİTESİ

Yeni Bulgar Üniversitesi Avrupa’nın psikoloji, kognitif bilimler ve semiyolojide özel ödüllü üniversitesidir. Ulusal mükemmellik üniversitesi olarak da bilinen Yeni Bulgar Üniversitesi-NBU dünya çapında bir IT Merkezine de sahiptir. Onlarca laboratuvar ve eğitim merkezleri ile Beşeri ve Doğal Bilimleri, Modern Teknolojiler, Güzel Sanatlar ve Dil Bilimlerinde Avrupa’nın saygın üniversiteleri arasındadır. Bulgaristan'da psikoloji eğitimi almayı planlayanlar zengin, huzurlu ve güvenli kampüs yaşamı sunan Yeni Bulgar Üniversitesini tercih edebilirler. NBU psikoloji öğrencileri araştırma ve uygulamalarında Deneysel Psikoloji Laboratuvarı, Sinirbilim Laboratuvarı, Bilişsel Robotik ve Yapay Bilişsel Sistemler Laboratuvarı merkezlerinden istifade ederler. Program aynı zamanda Avrupa Psikolog Dernekleri Federasyonu (EFPA) tarafından da tanınmaktadır; bu, mezunların diğer AB ülkelerinde psikolog olarak çalışmaya uygun olabileceği anlamına gelmektedir.

Psikoloji lisans programı 8 dönem. Dönem ücreti 1,800 EUR.

Peki, AUBG Psikoloji Mi Yoksa NBU Psikoloji Mi?

Her iki üniversite de eğitim anlamında iyidir. İlk bakışta AUBG eğitim ücretinin NBU eğitim ücretine kıyasla daha pahalı olduğu intibasına kapılırsınız. Bunun böyle olmadığınız birazdan size detayları ile paylaşacağız fakat önce bazı parametreleri tabloda kullanarak her iki üniversite imkanlarına göz atmanızı isteyeceğiz.

ÖZELLİKLER

AUBG

NBU

TAM TEŞEKKÜLLÜ KAMPÜS

EVET

HAYIR

YABANCI AKADEMİSYENLER

EVET

HAYIR

ULUSLARARASI ATMOSFER

EVET

HAYIR

SPOR TESİSLERİ & RESTORAN

MÜKEMMEL

İYİ

TEKNOLOJİK ALTYAPI

MÜKEMMEL

İYİ

KAMPÜS/YURT KONAKLAMA

EVET

HAYIR

ÇİFT DİPLOMA

EVET

HAYIR

ÇİFT ANA DAL + YAN DAL

EVET

HAYIR

İKİNCİ BATI DİLİ/Almanca, İspanyolca/

EVET

HAYIR

ULUSLARARASI PRESTİJ & DİPLOMA

MÜKEMMEL

İYİ

SANAT - KÜLTÜR - SPOR ETKİNLİKLERİ

MÜKEMMEL

İYİ

AMERİKAN ÜNİVERSİTELERİNDE DEĞİŞİM

EVET

HAYIR

WORK & TRAVEL / ISEP

EVET

HAYIR

ERASMUS EXCHANGE PROGRAMS

EVET

EVET

YÖK DENKLİĞİ

EVET

EVET

TOPLAM YILLIK MALİYET

16,600 EUR

15,600 EUR

Peki, yazının biraz üstünde yıllık eğitim ücretleri arasında ciddi bir fark varken psikoloji eğitiminin yıllık maliyeti her iki üniversitede neredeyse aynı çıkmasının sebebi nedir diye merak ediyorsunuz haklı olarak. Sebebi yıllık konaklama + beslenme maliyetidir.

NBU bir kampüs üniversitesi değil ve yurtta konaklama imkanı sunmaz. Öğrenciler aylık ücreti ortalama 500 EUR olan daireler kiralamak zorundadır. Aynı zamanda beslenme ihtiyacınızı bazen evde bazen dışarda geçirmek zorundasınız çünkü AUBG kampüsündeki gibi makul ücretlere beslenme fırsatı sunan 5 yıldızlı bir restoranı yoktur. Sofyada bir aylık beslenme ihtiyacı minimum 500 EUR. Toparlamak gerekirse,

NBU Psikoloji Eğitiminin Yıllık Maliyeti

Eğitim (3,600 EUR) + Kiralık Daire (6,000 EUR) + Beslenme (6,000 EUR) = 15,600 EUR

AUBG Psikoloji Eğitiminin Yıllık Maliyeti (%10 burs garantisi ile)

Eğitim (11,600 EUR) + Kampüs Yurtları (1,600 EUR) + Beslenme (3,400 EUR) = 16,600 EUR

*Öğrenciler her sene için garanti %10 BAIE bursu alırlar. Bu burs dışında extra akademik burslar ve aile yardımları alarak yıllık eğitim ücretlerini %20-30-40 oranında daha az ödeyebilirler. Sadece %10 yıllık bursta kalan bir öğrencinin bile neredeyse NBU maliyetine mükemmel bir Amerikan üniversitesinde psikoloji eğitimi alabileceğini sizler ile detaylıca paylaşmış olduk.

Bulgaristan’da Psikoloji Okuyabilirsiniz!

Bulgaristan’da psikoloji eğitim almak için karar verdiniz ama hala tereddütleriniz varsa:

  • Uluslararası tanınan diploma sahibi olacağınızı,

  • Dünya standartlarında öğrenim göreceğinizi,

  • Makul eğitim ücretleri ve yaşam giderlerinizin olacağını,

  • Modern üniversite kampüslerinde eğitim alacağınızı,

  • AB üyesi ve Schengen Bölgesi ülkede olmanızdan kaynaklan fırsatlardan yararlanacağınızı,

  • Başka AB psikoloji üniversitesine transfer olabileceğinizi,

  • Esnek başvuru ve kabul şartları ile muhatap olacağınızı bilmek kesin kararınızı vermenize yardımcı olacaktır.

İngilizce ve Psikoloji Hazırlık Eğitimi

Bulgaristanda psikoloji eğitimi almayı planlayan fakat İngilizce ve Akademik Beceriler eğitimine ihtiyaç duyan adaylar Smartversity UNIPREP Pathway programına kayıt olabilirler. Programı başarıyla tamamlayanlar AUBG ya da NBU'daki yerini garantiler ve birinci sınıftan psikoloji eğitimlerine başlarlar.

Bulgaristan'da Psikoloji Eğitimi Başvuru & Kabul Şartları Nelerdir?

  • Bulgaristan'da psikoloji okumak için Türkiye’de yerleşmiş olma şartı var mı?

  • Bulgaristan’da psikoloji okumak için ne zaman başvurmalıyım?

  • Bulgaristan’da psikoloji eğitimi başvuru şartı nedir?

  • Bulgaristan psikoloji fakültesi kabul şartı nedir?

  • Başvurum ne kadar zamanda sonuçlanır?

  • Başvuru esnasında İngilizce bilmek şart mı?

  • Bulgaristan’da psikoloji eğitimi almak için giriş ya da yatkınlık sınavı var mı?

  • Bulgaristan’da İngilizce psikoloji hazırlık eğitimi var mı?

  • Kabul edilen uluslararası İngilizce dil sertifikaları hangileridir?

Soruların cevapları dahil merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını Bulgaristan’da Psikoloji Okumak İçin Sorulanlar yazımızda bulabilirsiniz.

Bilgi Danışmanlığı

Bulgaristan'da psikoloji eğitimi ve üniversite yaşamına dair doğru bilgilere ihtiyacınız var ise aşağıdaki iletişim kanallarından birini tercih ederek bize ulaşabilirsiniz.

► 05368372934 (WhatsApp) 
 

Akademik Destek & Rehberlik Ücreti

Bulgaristan'da psikoloji okumak isteyen adaylara sunulan akademik destek & rehberlik servisleri ücretleri aşağıdaki gibidir.

1. Giriş Şartlarını Sağlayarak Birinci Sınıftan Başlayacaklar

Bu adaylara sunulan akademik destek, başvuru desteği ve Bulgaristan'a varış sonrası yerelde rehberlik hizmetlerinin ücreti 2,500 EUR.

2. İngilizce Hazırlık Eğitimi Sonrası Birinci Sınıftan Başlayacaklar

İngilizce hazırlık eğitimi sonrasında birinci sınıftan eğitimlerine devam edecek adaylara sunulan akademik destek, başvuru desteği ve Bulgaristan'a varış sonrası rehberlik hizmetlerinin ücreti 2,750 EUR.

✅STUDY SMART. 🕺LIVE WISE.❤️GO WITH SOPHIA ACADEMY.

 

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page