top of page
  • Yazarın fotoğrafıMira Marinovsky

Bulgaristan’da Mühendislik Eğitiminde Merak Edilen Sorular

Bulgaristan'da mühendislik eğitimine dair merak ettiğiniz her soruyu, üniversite yönetmeliklerini ve YÖK yurtdışı yükseköğrenim diplomaları denklik yönetmeliğini esas alarak cevapladık. Yazımızın sonuna geldiğinizde Bulgaristan'da mühendislik okumak ile alakalı merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulamadıysanız lütfen bize yazınız.

Yurtdışında mühendislik eğitiminde neden Bulgar teknik üniversitelerini seçmeliyim?

Çünkü Avrupa Birliğinde ve Schengen Bölgesinde makul ücretlere iyi mühendislik eğitimi sunan ve kabulde giriş sınavı uygulamayan (esnek kabul şartları ile öne çıkan) Bulgar teknik üniversitelerinde mühendis olma hayallerinizi gerçekleştirebileceksiniz de ondan.

Bulgaristan’da mühendislik okumak için başvuru ve kabul şartı nedir?

Diploma genel notuna bakılmaz. Başvuruda dikkat edilen nokta lise matematik ve fizik dersi notlarının yıllık ortalamalarının 100 üzerinden en az 62,00 olmasıdır. Kabul için gerekli diğer kriter adayın İngilizce dil seviyesinin en az B2 olmasıdır.

Lise matematik ve fizik notlarım başvuru için yeterli değil. Bulgaristan’da mühendislik eğitimi alamaz mıyım?

Smartversity UNIPREP Pathway programında hazırlık eğitimi alarak bu engeli yasal şekilde aşabilir ve Bulgaristan teknik üniversitelerinde yerinizi garantileyebilirsiniz.

Başvuruda İngilizce dil yeterlilik şartı nedir?

Eğer hazırlık eğitimi almayı planlıyorsanız, başvuruda İngilizce bilme şartı aranmaz.

Eğer başvuru gerekçeniz birinci sınıftan başlamak ise en az B2 seviyesinde İngilizce diline hakim olmanız gerekir.

Bulgaristan’da mühendislik okumak için Türkiye’de yerleşmiş olma şartı var mı?

Hayır. Macaristan, Polonya, Romanya, Letonya, Çekya gibi diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Bulgaristan'da mühendislik okumak için Türkiye’de yapılan üniversite sınavında yerleşmiş olma şartı aranmaz.

Hazırlık eğitimini öğrenim görmeyi planladığım üniversitede mi almalıyım?

Hayır. Kalitesine güvendiğiniz bir Bulgar üniversitesinde veya uluslararası geçerli hazırlık eğitimi veren bir pathway programında de alabilirsiniz. Bulgaristan'da hazırlık eğitimi öğrenim görülecek üniversitede alınmalıdır veya sadece bir tek üniversitede veriliyor gibi bir kaide yoktur, asla da olmadı. Bu sadece bazı firmaların alacakları komisyonlardan dolayı yarattıkları spekülasyonlardır. Yani uydurmadır! Çünkü siz hazırlığı bizde almadınız, o yüzden bizde eğitim alamazsınız diyen bir Bulgar teknik üniversitesi yoktur:)

Mesela Egehan Kot. Kendisi İngilizce üniversite hazırlık eğitimini Bulgaristan Amerikan Üniversitesinde aldı ve Sofya Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği bölümünde doğrudan birinci sınıf öğrencisi olarak başladı. Aynı şekilde Zeren Toplu, Bulgaristan Amerikan Üniversitesi Smartversity programında hazırlık eğitimini tamamlayarak Sofya Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümüne doğrudan birinci sınıftan eğitimine başladı. Esen Lazaryan ise Bulgaristan Amerikan Üniversitesinde aldığı hazırlık eğitimi neticesinde Sofya Ekonomi Üniversitesi İşletme Enformatiği bölümüne doğrudan birinci sınıftan başladı.

Sizce, Bulgaristan'da üniversite hazırlık eğitimi nerede alınmalıdır?

Bulgaristan'da, kaliteli bir hazırlık eğitimi almak ile vasat bir hazırlık almanın zaman ve parasal maliyeti aynıdır! Neden en iyisinde hazırlanmayasınız!!! Lütfen, hazırlık eğitimlerinde bu gerçeği esas alın!

Sofya Teknik Üniversitesi, Amerikan Üniversitesi (Bulgaristan), Sofya Kliment Ohridski Üniversitesi gibi üniversiteler Bulgaristan'da üniversite hazırlık eğitimi sunarlar. Ama hangisinde eğitim alınmalıdır ve neden sorusunun cevabını Bulgaristan Mühendislik Hazırlık Programlarının Kıyaslanması adlı makalemiz size verecektir.

Ticareten baktığınızda hangisinde hazırlık eğitimi alırsanız alın, bizim için fark etmez. Çünkü bu hazırlık eğitimleri ile alakalı sağladığımız destek hizmetleri aynıdır ve dolayısı ile danışmanlık ücreti de aynıdır. Kurum olarak, bizim için zerre değişen bir şey yok.

Vicdanen değerlendirme yaptığınızda ve akademik açıdan meseleye baktığınızda (kıyaslama yazısında gerçekler ile zaten tanıştınız) elbette Amerikan Üniversitesinde hazırlık eğitimi almanızdan yanayız. Lakin, nihai karar sizindir:)

Bulgaristan teknik üniversitelerinden başka bir Avrupa üniversitesine yatay geçiş yaptığımda kredi veya yıl kaybına uğrar mıyım?

Genel çerçevede hayır, çünkü tüm Bulgaristan teknik üniversiteleri diğer Avrupa teknik üniversiteleri gibi Bologna Surecine taraftır ve ECTS sistemini uygularlar.

Türkiye’de yapılan üniversite sınavında herhangi bir mühendislik fakültesine yerleşemedim. Bulgaristan’da mühendislik eğitimi almaya başladım. Acaba Türkiye üniversitelerine yatay geçiş yapabilir miyim?

YÖK’ün tanıdığı uluslararası sınavlardan (ACT, SAT vs.) minimum puanı alarak veya geçiş yapacağınız sene YÖK sınavlarına girerek yerleştiğiniz takdirde yatay geçiş yapabilirsiniz. Ya da birinci sınıfı Bulgaristan Teknik Üniversitelerinde, ikinci sınıfı ise Avrupa'da bulunan ve YÖK'ün kabul ettiği dört derecelendirme kuruluşunun en az üçünde ilk 400 arasına giren bir üniversitede okuyarak Türkiye üniversitelerine yatay geçiş yapabilirsiniz.

Bulgar teknik üniversitelerinden başka bir Avrupa üniversitesine yatay geçiş yaptığımda akademik transkriptime göre mi kabul alırım yoksa ayriyeten bir kabul sınavına tabi olur muyum?

Bazı üniversiteler not ortalamasına yani akademik transkripte göre kabul ederken bazıları da hem akademik transkripti esas alır hem de kısa bir mülakat yapar. Her teknik üniversite yatay geçişlerde farklı prosedürler uygulayabiliyor. Siz yatay geçiş yapmaya karar verdiğinizde hedefinizdeki okullar ile alakalı detaylı bilgi sahibi olacaksınız.

Bulgarisistan teknik üniversitelerinin tanınırlığı ve YÖK denkliği var mıdır?

Evet, tanınırlığı mevcuttur ve mezunlar YÖK denkliği başvurusunda bulunabilirler. Başvurunuzun değerlendirilmesi neticesinde ne şekilde denklik alacağınızı merak ediyorsanız yönetmeliğe göz atabilirsiniz.

Bulgaristan’da mühendislik eğitimim sonucunda alacağım diplomam hangi ülkelerde geçerli olacak? Mesela Bulgaristan diploması ile Almanya veya İngiltere ya da Amerika'da yüksek lisans yapabilir miyim?

Bulgaristan mühendislik diplomaları tüm Avrupa ülkelerinde, Amerika ve Kanada dahil dünyanın hemen hemen her yerinde geçerlidir. Dileyenler bu ülkede rahatlıkla çalışabileceği gibi yüksek lisans eğitimlerine de devam edebilirler.

Bir üniversite mezunu kişi Bulgaristan’da mühendislik eğitimi alabilir mi?

Alır. Herhangi bir yasal engel söz konusu değildir.

Bulgaristan’da mühendislik eğitimi için başvuru tarihlerini kaçırırsam bir sene beklemek zorunda mıyım?

Eğer birinci sınıftan eğitime başlamayı planlıyorsanız, evet bir sene beklemek zorundasınız. Ama hazırlık eğitimine ihtiyacınız varsa başvuru tarihlerini kaçırsanız bile pathway programlarına yine de kayıt olabilirsiniz.

Birden fazla Bulgar teknik üniversitesine başvuru yapabilir miyim?

Elbette yapabilirsiniz. Bunda herhangi bir engel yoktur.

Bulgar teknik üniversitelerinin kabullerinde TOEFL, Cambridge veya IELTS tarzı dil belgesi istenir mi?

Evet, istenir. Fakat, aday bu tarz bir sertifika ibraz edemiyor ama dil seviyesine güveniyorsa İngilizce muafiyet sınavında adaydan yeterliğini ispatlaması istenir.

Kabul edilen uluslararası İngilizce dil sertifikaları nelerdir?

IELTS Academic (Overall Band Score 6.5) ve üstü

Cambridge English in ESOL International (CPE 180 - 199, CAE B veya C, FCE A 180 – 190) ve üstü

TELC (The European Language Certificates, veya TELC - language tests) - FCE A 180 – 190) ve üstü

TOEFL iBT (computer-based test) – 90 ve üstü

TOEFL PBT (paper-based test) – en az 577 ve yazma 12–13 ve üstü

PTE Academic - 65 ve üstü

ECL – Level B2 ve üstü

Bulgaristan teknik üniversitelerine kimler başvuru yapabilir?

T.C. vatandaşı, lise mezunu her kişi Bulgaristan üniversitelerine başvuru yapabilir.

Başvuru evrakları nelerdir? Bu evraklar Türkiye'de tercüme edilmeli midir?

Bulgar teknik üniversitelerine başvuruda istenen evraklar aşağıdaki gibidir:

  • Başvuru Formu

  • Lise diploması - noter onaylı ve apostilli suret (aslı sizde kalır)

  • Lise transkripti - apostilli

  • Nostrifikasyon (lise denklik) belgesi

  • Yükseköğrenim Görme Hakkı Belgesi - apostilli

  • Adli Sicil Kaydı - apostilli

  • Nüfus Kayıt Örneği - apostilli

  • Pasaport fotokopisi

  • Dört adet fotoğraf

Evrakların noter onaylı suretleri apostilli şekilde Bulgaristan'a iletilmeldir. Bulgaristan'da notere kayıtlı ve Bulgaristan Dışişleri Bakanlığında sicili bulunan mütercim tercümanlar tarafından tercüme edilmelidir.

Bulgaristanda mühendislik ve IT eğitimleri veren üniversiteler hakkında, ücretler dahil, kısa bilgi alabilir miyim?

Danışmanlık hizmetleri verdiğimiz üniversiteler aşağıdaki gibidir. Üniversite ismine tıklayarak üniversite hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Türkiye ve Bulgaristan'da yerleşik misiniz?

Evet, her iki ülkede de kendimize ait ofislerimiz vardır. Aşağıdaki iletişim kanallarından birini tercih ederek bize ulaşabilirsiniz.

05368372834 (WhatsApp)

Danışmanlık hizmetleri neleri kapsar ve ücreti nedir?

Bulgaristan'da mühendislik ve teknoloji bilimleri eğitimi sunan üniversitelere başvuru yapacak adaylara taahhüt ettiğimiz kabul garantili ve stressiz süreç aşağıdaki danışmanlık hizmetlerini içermektedir:

Bilgi Danışmanlığı (telefon, zoom, yüz yüze)

Evrakların uygunluğunun kontrolü ve Sofya Ofisine iletilmesi

Evrakların Bulgaristan'da tercüme ve legalize edilmesi

Bulgaristan MEB'den lise denklik belgesinin alınması

Üniversite başvurusunun yapılması ve kabulün alınması

Bulgaristan MEB onayının alınması

D vize başvurusu için gerekli evrakların adaya ulaştırılması

Seyahat planlaması ve Bulgaristan'da karşılama

Transfer ve konaklama işlemlerinin tamamlanması

Gsm kartı alımı, banka hesabı açılması gibi işlemlerin yapılması

Okul, şehir oryantasyonu

Oturum işlemlerinin yapılması

Erasmus ve W&T desteği

Eğitim boyunca Sofya Ofisi desteği

Bahsi geçen danışmanlık hizmetlerinin ücreti:

SOFYA: 2,750 EUR (1,750 EUR sözleşme esnasında ödenir; 1,000 EUR öğrenci D vizesini alarak Bulgaristan'a geldiği hafta öder.)

VARNA: 3,250 EUR (2,000 EUR sözleşme esnasında ödenir; 1,250 EUR öğrenci D vizesini alarak Bulgaristan'a geldiği hafta öder.)

STUDY SMART. 🕺LIVE WISE.❤️GO WITH SOPHIA ACADEMY.

 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page