top of page
  • Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi (BUTE)

Macaristan’da mühendislik veya Macaristan’da mimarlık eğitimi denilince akla gelen ilk üniversite Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi’dir. Macaristan teknik üniversiteleri arasında akademik olarak en başarılı ve dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında en yüksek yere sahip olan üniversitelerinden biridir.

Türk adaylar tarafından Budapeşte Teknik Üniversitesi (BUTE) olarak da bilinen üniversite mühendislik ve mimarlık alanlarında dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk 300 içerisindedir. Dünyanın en iyi 18 araştırmacısı bu üniversitede görev yapmaktadır. 1782 yılında kurulan üniversitede en çok tercih edilen bölümler mimarlık, inşaat mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği ve bilgisayar bilimleridir. Orta Avrupa’daki mühendislik alanlarındaki en büyük yükseköğrenim kurumlarından biri olan Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi 230 yılı aşan tecrübesi ve gelenekler üzerine kurulu yüksek kaliteli eğitimin garantisini vermektir. Bu durum, okula uluslararası bir itibar katmanın yanı sıra dünyanın dört bir tarafından öğrencileri ve profesörleri de okula çekmektedir. Yurtdışında eğitim düşünen ve haliyle Macaristan’da İngilizce mühendislik ve mimarlık planlayan adaylar, kurumu keşfedin!

Budapeşte Teknik Üniversitesi Akreditasyonları

Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi Macaristan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından akredite bir Avrupa üniversitesidir. Macaristan Akreditasyon Komitesi, Avrupa Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Derneği (ENQA) ve Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvence Kaydı (EQAR) tam üyesidir. Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi mezunlarının diplomaları tüm Avrupa Birliğinde, Avrupa Ekonomik Topluluğunda, Amerika, Kanada ve dünyadaki birçok ülkede geçerlidir. BUTE Bologna Sürecine tabidir ve Avrupa Kredi Transfer Sistemini uygular. Avrupa Üniversiteler Birliği üyesi olan Budapeşte Teknik Üniversitesi mavi diploma diye bilinen Avrupa Diploma Eki de verir. Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi Avrupa’nın en iyi 300 üniversitesi arasındadır. Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi, Avrupa ve Amerika’dan toplamda 100’den fazla üniversiteyle anlaşmalı olup bu üniversitelerle ortak projeler yürütmekte, öğrenci değişimi yapmaktadır. Üniversite aynı zamanda EAU (Avrupa Üniversiteler Birliği), IAU (Uluslararası Üniversiteler Birliği), CESAEER (Conference of European Schools for Advanced Engineering Education & Reseasrch) gibi çeşitli önemli akademik oluşumlarca da tanınmaktadır. Üniversite YÖK tarafından da tanınmaktadır. Üniversiteden alınan diplomalar tüm Avrupa’da, Amerika’da ve diğer deniz aşırı ülkelerde geçerlidir. Audi ile işbirliği çerçevesinde, özellikle Ulaştırma ve Araç Mühendisliği fakültesi öğrencileri ürün geliştirme ve test uygulamalarında Audi araçlar üzerinde çalışmaktadırlar. Audi ile yakın temasta bulunan üniversite öğrencileri, Audi ve daha birçok partner firmada staj ve çalışma imkanına sahip olabilmektedirler.

Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi YÖK tanınan üniversiteler listesindedir ve mezunları Yurtdışı Yükseköğrenim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğine istinaden denklik başvurusu yapabilir ve denklik alabilirler. Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi İngilizce programlarının kalite güvencesi Avrupa Yükseköğretim Alanında Kalite Güvence hükümlerinin uygulanmasıdır.

Budapeşte Teknik Üniversitesi Dünya Sıralaması

Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesinin dünyaca prestijli ve güvenilirliği yüksek derecelendirme ajanslarına istinaden dünya ve Avrupa üniversiteler sıralaması aşağıdaki gibidir.

QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması

801-1000

QS Konulara Göre Sıralaması

151-200

THE Dünya Üniversiteleri Sıralaması

1001+

THE Avrupa Üniversiteleri Sıralaması

361

THE Eğitimde Kalite Sıralaması

301+

Shanghai (ARWU) Dünya Üniversiteleri Sıralaması

801-900

CWUR Dünya Üniversiteleri Sıralaması

862

Leiden Dünya Üniversiteleri Sıralaması/Mühendislik/

399


Budapeşte Teknik Üniversitesi Bölümleri ve Ücretleri

♦Mimarlık (Lisans+Master-5 yıl)

♦İnşaat Mühendisliği – 4 yıl

♦Kimya Teknolojileri ve Biyoteknoloji – 3,5 yıl

♦Elektrik Mühendisliği ve Bilişim – 3,5 yıl

♦Makine Mühendisliği – 3,5 yıl

●Eğitim dili İngilizce. Yıllık eğitim ücreti 6,400 €.

Budapeşte Teknik Üniversitesi Başvuru ve Kabul Şartları

Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesinde lisans eğitimi planlayanlar lise diploması ile başvuru yapabilirler.

Macaristan’da mimarlık okumak isteyen ve Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi kabul şartlarını merak edenler bilmelidir ki eğer kendilerini hazır hissediyorlar ise matematik, fizik, el çizimi içeren sınava direk girerek başarılı oldukları takdirde direk mimarlık eğitimlerine birinci sınıftan başlayabilirler.

Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesinde lisans eğitimi için kendilerini hazır hissetmeyen adaylar ise bölüm hazırlık ( foundation ) programlarıma katılabilirler. Macaristan'da Pre-Engineering (mühendislik hazırlık programı ) veya Pre- Achitecture (mimarlık hazırlık ) programlarından birini seçen adaylar İngilizce eğitimi görür; bir yandan da hedeflerindeki lisans bölümü için teknik dersleri ve mesleki İngilizceyi öğrenirler. Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi hazırlık programlarına katılabilmek için adayın İngilizce seviyesinin B1 olması gerekir.

Budapeşte Teknik Üniversitesi Hazırlık Eğitimi Ücretleri

Macaristan’da mühendislik veya mimarlık okumak isteyen adaylar Budapeşte Teknik Üniversitesi'nin hazırlık programlarına katılabilirler. Budapeşte Teknik Üniversitesi mühendislik hazırlık programı veya Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi mimarlık hazırlık programının dönem ücreti 3,200 Euro.

Budapeşte’de Konaklama Çözümleri

Macaristan’da üniversite eğitimi alan adaylar genelde özel yurtlarda kalmayı veya daire kiralamayı tercih etmektedirler.

• Macaristan’da özel yurtlarda iki kişilik odalar aylık 200-300 Euro aralığındadır.

• Tek kişilik yurtlar ise aylık 350-500 Euro aralığındadır.

• Öğrenci evlerinde tek kişilik bir odayı ise aylık ortalama 300 Euro karşılığı tutabilirsiniz. Bu evlerde genelde 2 veya 3 oda olur. Salon, mutfak , banyo ve tuvalet ortak kullanılır.

• Tek başınıza stüdyo bir daire tutmak isterseniz aylık 350-400 Euro aralığında kira ödemeniz olur.

Neden Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesinde Eğitim Almalısınız?

Dünya üniversiteleri sıralamasında mühendislik ve mimarlık alanlarında ilk 300 arasında yer alan Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi Türk adaylar arasında Budapeşte Teknik Üniversitesi olarak ünlenmiştir. 1782 yılında kurulan Budapeşte Teknik Üniversitesinin en çok tercih edilen bölümleri mimarlık, inşaat mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği ve bilgisayar bilimleridir. Nobel Ödüllü akademisyenlerin de görev aldığı Budapeşte Teknik Üniversitesi Orta Avrupa'nın en iyi teknik üniversitelerinden biridir. 230 yıllık bilgi birikimi ve eğitim geleneği ile BME kaliteli eğitim taahhüt eder. Onlarca ünlü bilim insanının öğretim üyesi olarak çalıştığı Budapeşte Teknoloji Üniversitesi üstün eğitim kalitesi sunarken her yıl yüzlerce yabancı öğrencinin eğitim almaya geldiği gerçek bir uluslararası üniversitedir. Macaristan’ın inovasyon sahibi üniversitelerinden biri olan Budapeşte Teknik Üniversitesi Avrupa’nın en heyecan verici ve öğrenci dostu şehirlerden biri olan Budapeşte’de bulunur. Bir şehir havasında tasarlanan kampüsünde sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere doyacaksınız.

BUTE’de Eğitim Almak Macaristan'da Eğitim Prestijini Yakalamak Demektir

Prestijli ve dünyada saygın bir konuma sahip bir Avrupa üniversitesinde mühendislik ve mimarlık eğitimi planlıyorsanız Macaristan’ın bu konudaki lideri Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesini seçebilirsiniz. Dört Nobel ödülü sahibi üniversite bünyesinde onlarca ünlü bilim insanı bulundurmaktadır. Her yıl 1000’den fazla gelen yabancı öğrencisi ile gerçek bir uluslararası üniversite deneyimi sunan Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi (Budapeşte Teknik Üniversitesi) Macaristan’ın alanında en yenilikçi üniversitesidir. Canlı şehir yaşamı sunan Budapeşte’de bulunan kampüsü ile üniversite adeta ayrı bir şehir gibidir. Velhasıl, hem kaliteli eğitim hem de prestij peşinde iseniz Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi sizin için doğru bir yerdir. Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi'nin uluslararası öğrencileri, Macaristan'da eğitim almanın tüm ulusal ve uluslararası boyutlarından yararlanırlar. BUTE mühendislik, işletme ve yönetim bölümlerindeki akademik çalışmalarına paralel olarak, üniversite tarafından düzenlenen kültür kursları ve gezileri yurtdışında eğitim deneyimlerini zenginleştirirler. Macaristan’ın gerdanlığı Tuna Nehri kıyısında bulunan Budapeşte Teknik Üniversitesi, Budapeşte'nin kalbinde yer almaktadır. Kampüs başlı başına bir şehirdir ve güzel binaları ve büyük parkları ile yıl boyunca hoş bir yerdir. BUTE mühendislik eğitiminde mükemmeliyet arz eder ve uluslararası bir üne sahiptir.

YÖK denkliği, Eğitim Sistemi ve Eğitim Alma Koşulları

Macaristan’da teknik bilimlerde ve mimarlık eğitiminde öğrenim görmek isteyenlerin bir numaralı tercihi Budapeşte Teknik Üniversitesi (BUTE)dir. Bu konularda Avrupa’nın prestijli ve kaliteli üniversitelerden biri olarak kabul edilen BUTE’de bu eğitimleri alabilmek için üniversite sınavını kazanma şartı aranmaz. YÖK denkliğine sahip BUTE, Macaristan’ın AB tam üyesi olmasından dolayı diploması tüm Avrupa’da geçerlidir. BUTE üniversitesinde eğitim dünyaca kabul gören çok sayıda akreditasyonlara da sahiptir. Bu nedenle gerek Avrupa ülkeleri gerek Amerika’dan çok sayıda öğrenci kaliteli ve ekonomik bir eğitim almak için Budapeşte Teknik Üniversitesine gelmektedir. Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesinde mühendislik veya işletme bölümlerinde eğitim planlayan adayların iyi derecede İngilizce ve matematik ve fizik bilgilerinin olması beklenir.

Macaristan’dasın ama evindesin!

Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesin'de yanındayız!

Sophia Academy, Macaristan’da da yerleşik bir kurumdur. Macaristan’daki Sophia Academy Budapeşte Ofisi tarafından tüm varış sonrası işlemleriniz tamamlandıktan sonra ülkedeki ve üniversitedeki hayatınıza adapte olmanızı kolaylaştıracak Sophia Academy-BUTE Akran Danışmanı üniversitedeki ilk gününüzden itibaren yanı başınızdadır.

Macaristan'da Destek Servisleri

Resmi temsilcisi olduğumuz Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi'nden kabul alan danışanımız Macaristan'a varış sonrası dilediği takdirde aşağıdaki hizmetlerin birinden istifade edebilir:

  • Kısmi Danışmanlık Hizmeti: 1,500 EUR

  • Bütünsel Danışmanlık Hizmeti: 2,000 EUR

Sophia Academy, yurtdışı eğitim danışmanlığı hizmetleri sunan; Türkiye ve Macaristan ofisleri ile akredite bir Avrupa Birliği kuruluşudur.

 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page