top of page
  • Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Brno'ya Aşık Oldum-Çekya'da Tıp Eğitimi Almak

İsrail'den Roye Mauthner, Masaryk Üniversitesi'nde tıp eğitimi aldı ve altı yıl geçirdi.

Onu Brno'ya getiren Çek kökenleriydi ve - dediği gibi - şehre hemen aşık oldu. Roye MU'daki öğrencilik hayatı ve tıp eğitimi ilgili görüşlerini ve yakın geleceğe yönelik planlarını paylaştı.

  • MU'da okumak için motivasyonunuz neydi?

Çek Cumhuriyeti'ne karşı her zaman diğer ülkelere göre daha olumlu bir tavır aldım.

Köklerim burada yatıyor - büyükbabam Prag'da doğdu. Ayrıca o zamanlar burada okumaya karar verdiğimde Brno'da çok fazla İsrailli öğrenci yoktu ve ben sadece öncülerden biri olma fikrini hayal ettim. Çekya’da tıp okumayı düşündüğümde, Brno'ya bir gezi yaptım - ve önümüzdeki altı yılı geçireceğim yerin burası olduğunu hemen anladım.

  • Yeni ülkedeki ilk günlere dair anılarınız neler?

Farklı bir kültürden gelen bir öğrenci olarak çifte zorlukla karşı karşıyaydım: Yalnızca farklı alışkanlıklar ve kültürlerle ayırt edilen başka bir şehre gelmekle kalmaz, aynı zamanda yepyeni bir yaşam evresine girdiğiniz gerçeğine de katlanmanız gerekir. Başlangıçta hem tanıdık olmayan şehirden hem de seçtiğim yoldan korkuyordum. İyi bir öğrenci olup olmayacağımı düşündüm. Dil başka bir engeldi. Çekçe konuşmadığınızda ve insanlara İngilizce hitap etmeniz gerektiğinde sıradan bir yaşamda yönünüzü bulmak oldukça zordur. Ancak bu altı yıl içinde çok şey değişti. İnsanlar İngilizce konuşmak veya yabancı öğrencileri kabul etmek konusunda giderek daha az isteksizdir. Ve Çekçem gelişti.

  • Masaryk Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki uluslararası öğrenciler için tek eğitim dili İngilizce değil mi?

İngilizce eğitiminin yanı sıra, sekiz sömestr Çekçe de eğitim alıyoruz-haftada bir buçuk saat. Bu çok fazla değil, ama esas olarak tıbbi terimleri öğrendiğimiz şey.

Yine de dile hakim olmanın gerekliliğinin farkındayım - doktorlar olarak sadece hastalarla iletişim kurmamız gerekiyor, çünkü çoğu İngilizce bilmiyor ve birbirlerini anlamanın tek yolu Çekçe iletişim kurmak. Ama Çek dilini seviyorum. Elimden gelenin en iyisini yapmaya devam ediyorum; daha çok atalarım yüzünden. Ayrıca yabancı dil öğrenmekten keyif alıyorum. Yine de kolay değil, örneğin hala “ř” sesinizle uğraşıyorum. Tıbbi Çekçem hala günlük olandan çok daha iyi.

  • Kulağa zor geliyor. Çalışmalarınız dışında başka şeyler için vaktiniz kaldı mı?

İyi bir zaman yönetimine sahipseniz, spor yapmak, arkadaşlarla parti yapmak veya okul sonrası aktiviteler gibi başka şeyler için zamanınız olmaması için hiçbir neden yoktur. Bir buçuk yıl MIMSA üyesiydim ve ilk eğitim yılından beri de çalıştım. Başarılı olmak istiyorsan sadece disiplinli olmalısın.

  • İsrail ve Çek Cumhuriyeti arasındaki temel farklar nelerdir?

İsrail çok sıcak bir ülkedir - sadece hava durumu açısından değil, aynı zamanda mizaç açısından da. "Daha soğuk" ve daha resmi bir kültürle karşılaşmak benim için çok ilginçti. Örneğin, öğrencilerin sınava girerken daha resmi giyinmeleri gerekiyor. İsrail'de kıyafet kuralı çok daha rahattır - sınava şort ve parmak arası terlik ile girebilirsiniz; öğretmenlere adları veya soyadları hitap edebiliyoruz - hiçbir derece kullanılmaz. İsrail'de insanlara akademik dereceleri için değil, kim oldukları için değer veriyoruz. Çek Cumhuriyeti'nde mesleklere büyük bir saygı vardır. Ve uyumsuzluk yüksek: İnsanlar yüzeyde üşüyor ama onları biraz daha iyi tanıdığınızda, çok arkadaş canlısı olduklarını anlayacaksınız. İsrail'de de daha az bürokrasi var.

  • Brno hakkında en çok neyi seviyorsun?

Brno her mevsim harikadır. Karlı Avrupa kışını seviyorum - bugünlerde burada pek fazla olmasa da kayak yapabileceğiniz yerlere ulaşmak sadece bir buçuk saat sürüyor.

Harika şarap ve biranın tadını çıkarabilirsiniz. Şehir harika bir doğa ile çevrilidir. Uzun hafta sonları için karakteristik olan spor, aile ve toplumlar arası kültürü seviyorum (İsrail'de haftada sadece bir gün boş var). Gerçekten takdir ettiğim şey, Brno'nun Avrupa'nın gerçek bir kalbi olması, diğer ülkelere hızlı ve kolay bir şekilde gidebilirsiniz. Sanırım hepimiz uluslararası öğrencilerle işbirliğinin şehrin kalkınmasına fayda sağladığını görebiliyoruz. Artık hem insanlar hem de altyapı açısından çok daha güzel. Gittikçe renkleniyor ki bu da Brno'da en çok sevdiğim şey. Brno'yu ve tüm Çek Cumhuriyeti'ni seviyorum.

  • MU'daki çalışmalar size ne kazandırdı?

Bu, başka bir kültürde yaşamanın genel deneyimiyle ilgilidir. MU'nun gelecekteki profesyonel yaşamım için beni çok iyi donattığına gerçekten inanıyorum. İnsanların fakültemizin ve mezunlarının itibarını takdir ettiği giderek daha açık hale geliyor. Üçüncü eğitim yılımı tamamladığımda İsrail'e dönmeyi düşündüm. Ama sonunda kaldım. Tel Aviv'deki önceki çalışmalarıma kıyasla, yerel yepyeni tesislere, laboratuvarlara, sınıflara ve genel öğrenci ortamına değer verdim. Bu yüzden yeni kampüse aşık oldum ve ilk etapta buraya gelmeye karar verdim.

  • Eğitiminizi tamamladığınıza göre şimdi nereye gidiyorsunuz?

Şu anda düşündüğüm daha fazla seçenek var: Büyük Britanya'da kendi muayenehanemi başlatmak istiyorum ama hala biraz tereddüt ediyorum. İsrail'e geri dönebilirim; Ancak bunu yapmak için tıp bilgimin yeterli olduğunu onaylayan bir ruhsat almam gerekecek. ABD Tıbbi Ruhsatlandırma Sınavı başka bir seçenektir - bu benim için hem ABD'ye hem de İsrail'e kapıları açar. Şu anda Brno'da kalıyorum ve Amerikan USMLE sınavına ve İngilizce sınavına hazırlanıyorum.

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page