top of page
  • Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Avrupa’da Tıp Eğitimi

Avrupa'da tıp okumak, detaylı araştırmalar neticesinde alınacak bir karardır. Her şeyden önce adayın lise akademik geçmişi ve İngilizce & Medikal İngilizce bilgisi esas alınmalıdır. Sonrasında ise Avrupa'da tıp okumak ve ideal kurumu seçebilmek için başvuru yapılacak üniversitenin:

-Eğitim Ücreti

-Eğitim Kalitesi

-Kalite-Fiyat Dengesi

-Kabul Koşulları

-Staj İmkânları

-YÖK Denkliği

-Uluslararası Geçerliliği

-USMLE, UKMLA, MCCQE-MCCEE Akreditasyonları

-Ülke Güvenliği ve Yabancı Öğrenciye Yaklaşımı

gibi faktörler karar aşamasında etken olmaktadır. Avrupa'da tıp eğitimi için adaylara önerdiğimiz ve danışmanlık hizmetleri verdiğimiz Avrupa tıp üniversitelerini bu yazımızda detaylıca inceleyebilirsiniz. Tıp eğitimi almak isteyenlere bütçelerine, lise fen bilimleri bilgilerine istinaden seçenekler sunan bu Avrupa tıp üniversiteleri Bologna Sürecine tabidirler. Yazının devamında inceleyebileceğiniz ve mezunlarının YÖK denkliği alma hakkının olduğu bu üniversitelerde tıp eğitiminin yıllık ücretleri 7,000-25,000 EUR arasında değişir.

Avrupada Tıp Okumak İçin Kimler Uygundur?

Yurtdışında tıp okumak, hem yabancı bir ülkede hem İngilizce dilinde hem de yerel halkın dili ile debelleşerek ayakta kalmaktır:) Bu durumlar bazen insanın gözünü korkutsa da ki buna daha yurtdışı tıp giriş şartları da eklenmedi, gelecekte elde edilecek statü ve kariyerin sağlayacağı imkânlar göz önünde bulundurulduğunda yurtdışında tıp okumak muhteşem bir fırsat olsa gerek.

Avrupa'da tıp okumak için karar verdiğinizde Sophia Academy'ye ulaşmanızda fayda var. Çünkü Sophia Academy, yurtdışında tıp eğitimi danışmanlığında 20 yıllık tecrübeye sahip; doktor adaylarının en doğru ülke ve tıp üniversitesinde eğitim almaları konusunda tecrübeli ve etkin bir kurumdur.

En önemlisi adayın yurtdışında tıp okumak için kendisinin yeterli olup olmadığının farkında olması gerekir. En basit söylemle, lisede fen ağırlıklı eğitim almamış, biyoloji, kimya ve hatta bazen de fizik derslerinde beklenilen başarıyı yakalayamamış öğrencilerin sırf Türkiye’de yapılan üniversite sınavında ilk 50,000 giremedim ama illa da doktor olmalıyım fikri ile cesurca yurtdışı tıp eğitim macerasına atılması doğru olmaz.

Elbette ilk 50,000'nde olmak %100 doğru bir kriter değildir.
Elbette ilk 50,000 giremeyen bir öğrenci yurtdışı tıp eğitiminde yapılan giriş sınavlarında başarılı olabilir.
Elbette yurtdışında tıp hazırlık programlarında yoğun bir çalışma ile eksiklerini giderebilme fırsatı mevcuttur.

Fakat bunlar olabilir de, olmayabilir de:) Eğer lise hayatınız yurtdışında tıp okumak için uygun şekilde geçmemiş ise biraz önce bahsi geçen ihtimaller sizin için geçerli olmayabilir. Hayal etmek güzel bir şey ama bir de gerçekler var işte:)

Ama lütfen unutmayın ki Avrupa'da tıp eğitimi sizin fen bilimleri alanında bilgili olduğunuz ön kabulü ile verilmektedir. Yani, eğer lise biyoloji ve kimya dersleriniz iyi değil ise yurtdışında tıp hazırlık programlarında bile eksiklerinizi kapatmanız zor olur. Bir de, insan hayatı ile ilgili zor bir mesleği hem de yabancı bir dilde elde etmeye çalışacağınızın da altını çizmekte fayda var.

Yurtdışında tıp okumak sağlık alanında en çok tercih edilen eğitimlerden olmakla beraber yurtdışı tıp üniversitelerine giriş oldukça zorlu ve rekabetçidir. Nihayetinde Türk öğrencilerin de hedefinde olan Avrupa tıp üniversitelerinin Danimarka, Almanya, Norveç, İran, Çin, Avusturya, İngiltere ve Amerika gibi ülkelerden de oldukça taliplileri var. Yurtdışında tıp veya diş hekimliği alanında kariyer yapmayı umut eden herkes için rekabet yıldan yıla da artmaktadır. Fakat başvuru ve kabullerde ABD veya Kanada'ya istinaden biraz daha esnek kabul şartları uygulayan ve makul eğitim ücretleri sunan Avrupa (Macaristan, Hırvatistan, Çekya, Litvanya, Slovakya ve Sırbistan gibi ülkeler) tıp üniversiteleri son yılların gözdeleri haline geldiler. Bu üniversiteleri popüler ve son derece cazip kılan başlıca sebepler:

♦Lise diploması ile başvuru yapma hakkı,

Türkiye’de yapılan üniversite sınavında ilk 50,000 girme şartının aranmaması

♦Üniversitelerin dünyada ilk bin arasında olması,

YÖK tanınırlığı ve denkliği,

♦Diplomaların AB, Kanada ve Amerika’da geçerli olması,

USMLE, MCCEE ve MCCQE gibi sınavlar için akredite fakültelerin olması,

İngilizce dilinde makul ücretlere tıp eğitimi fırsatları sunması,

♦Çok kültürlü ve uluslu atmosferde eğitim,

Schengen Bölgesi’nde vizesiz gezme imkânı,

Erasmus değişim programlarının eğitim hayatına kattığı hareketliliğin olmasıdır.

Avrupa'da Tıp Eğitimi Başvuru ve Kabul Şartları

Avrupa’da tıp eğitimi alacak adayların başvurusunda aranan kriterler; adayın lise mezunu olması, lise kimya ve biyoloji derslerinde başarılı olmasıdır. (bazı tıp üniversiteleri fizik dersinde de başarılı olunmasını talep edebilir)

Avrupa’da tıp üniversitelerine başvuruda Türkiye’de yapılan üniversite sınavını kazanmış olma ya da ilk 50 bin arasına girmiş olma şartı aranmaz. Avrupa’da tıp üniversiteleri kabul şartı B2 İngilizce seviyesine ve Medikal İngilizce bilgisine sahip olmak, başvuru yapılan tıp üniversitesinin düzenlemiş olduğu giriş sınavında başarılı olmaktır. Avrupa tıp giriş sınavları lise kimya, biyoloji (bazı üniversitelerde fizik) müfredatından oluşan sorular içermektedir. Yazılı test şeklinde yapılan tıp giriş sınavı sonrasında kısa bir mülakat da yapılır.

Avrupa'da Tıp Eğitimi Ücreti

Avrupa'da tıp üniversiteleri eğitim ücretleri Avrupa, Kanada veya İngiltere'de tıp eğitimi ücretlerine kıyasla makul olmakla beraber yıllık 7,000-25,000 EUR arasındadır.

Avrupa'da Tıp Eğitimi YÖK Denkliği

Avrupa'da tıp okumak için başvuru yapılan ve Sophia Academy olarak çalıştığımız üniversitelerin mezunları mevcut yurtdışı tıp diplomaları tanıma ve denklik yöneteliğine göre YÖK'e denklik başvurusu yapabilir ve denklik alabilirler.

Bu yazıda bahsi geçen Avrupa tıp üniversitelerinin herhangi birinde eğitim almak için YKS'de yerleşmiş puanı almak zorunda değilsiniz. Hatta dilerseniz YKS'ye bile girmeyebilirsiniz. Avrupa tıp üniversiteleri adayların yeterliliğini kendileri ölçer.

Avrupa’da Tıp Eğitimi Üniversiteleri

Sophia Academy olarak çalıştığımız ve YÖK'ün kabul ettiği değerlendirme ajanslarının en az ikisinde (Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmiş olan sıralama kuruluşları: Academic Ranking of World Universities -ARWU, CWTS Leiden Ranking, QS World University Rankings, Times Higher Education-THE) dünya sıralamalarında ilk 1000’de olan ve mezunlarının YÖK denklik başvurusu yapabileceği okullar aşağıdaki gibidir.

MACARİSTAN'DA TIP EĞİTİMİ

Macaristan’da İngilizce tıp, eczacılık, diş hekimliği, veterinerlik, diyetisyenlik, fizyoterapi eğitimi sunan üniversiteler dünya sıralamasında ilk bindedir ve mevcut yönetmeliğe göre Macaristan mezunları YÖK denkliği alabilirler.

●Tıp Diş Hekimliği Eczacılık Hemşirelik Diyetisyenlik Fizyoterapi

●Tıp Diş Hekimliği Eczacılık Hemşirelik Fizyoterapi

ÇEKYA'DA TIP EĞİTİMİ

Çekya’da tıp, eczacılık, diş hekimliği eğitimi sunan üniversiteler dünyada ilk bin arasında olduğundan mezunları YÖK denkliği alabilirler.

●Tıp Diş Hekimliği

●Tıp Diş Hekimliği

●Tıp Diş Hekimliği ●Eczacılık

SLOVAKYA'DA TIP EĞİTİMİ

Slovakya’da tıp eğitimi veren Comenius Üniversitesi ilk bin üniversite arasında yer aldığından mezunları YÖK denkliği alabilirler.

●Tıp Diş Hekimliği Eczacılık

POLONYA'DA TIP EĞİTİMİ

Polonya'da tıp eğitimi sunan bu üç üniversite dünyada ilk bin üniversite arasında olduğundan mezunları YÖK denkliği alabilirler.

●Tıp Diş Hekimliği Eczacılık

●Tıp Diş Hekimliği

●Tıp Diş Hekimliği

LİTVANYADA'DA TIP EĞİTİMİ

Litvanya’da tıp ve diş hekimliği eğitimi sunan ümiversite dünyada ilk bin arasındadır. Vilnius Üniversitesi mezunları YÖK denkliği alabilirler.

●Tıp Diş Hekimliği

YUNANİSTAN'DA TIP EĞİTİMİ

Yunanistan’da İngilizce tıp eğitimi sunan ve dünya sıralamasında ilk bin arasında olan iki üniversite vardır. Selanik Aristotle Üniversitesi ve Atina Üniversitesi Tıp Fakülteleri uluslararası saygınlığa sahip, mezunlarının YÖK denkliği aldığı kurumlardır.

●Tıp

●Tıp

HIRVATİSTAN'DA TIP EĞİTİMİ

Hırvatistan’da tıp, eczacılık, diş hekimliği eğitimi sunan Zagreb Üniversitesi YÖK'ün de kabul ettiği derecelendirme kuruluşlarına göre dünyada ilk bin üniversite arasındadır ve mezunları YÖK denklik hakkı elde ederler.

●Tıp Diş Hekimliği ●Eczacılık

SIRBİSTAN'DA TIP EĞİTİMİ

Sırbistan’da tıp eğitimi sunan üniversite sayısı ikidir. Mezunlarının YÖK denklik hakkı elde ettiği Belgrad ve Novi Sad Üniversiteleri dünyada ilk bin üniversite arasındadırlar.

●Tıp

●Tıp Diş Hekimliği Eczacılık

Avrupa'da Premed/Tıp Hazırlık/ Eğitimi

Yurtdışında tıp okumak isteyen fakat akademik İngilizcesini kabul için gerekli seviyeye taşımak isteyen; bölüm derslerinde takviye ihtiyacı duyan her aday sunduğumuz premed opsiyonlarını değerlendirebilir.

Avrupa'da premed/tıp hazırlık/ eğitimi adayın İngilizce seviyesine ve lise bölüm dersleri bilgisine istinaden bir ya da iki dönem olabilmektedir.

Yazımızda size tanıttığımız sekiz Avrupa ülkesinde hangi premed okulunun (adayın mevcut akademik durumu esas alınarak ve gerekçelendirilerek) en iyi olduğunu hem tecrübeye hem de verilere dayanarak bilmekteyiz. Dolayısı ile hangi premed okulunun sizi başarılı bir şekilde hazırlayacağını ve hedefinizdeki Avrupa tıp üniversitesine kabulünüzü sağlayacağından peşinen eminiz.

Biz, Sophia Academy olarak adayların hedef üniversite ve İngilizce + Bölüm bilgilerine istinaden genelde şu üç premed okulunu önermekteyiz.

🎯Charles University Premed Pathway

Bu üç okulun birinde hazırlık eğitimi alan adayın hedef üniversitesinin giriş sınavını başarıyla vermesinin akabinde transfer ve kayıt işlemlerini, gidilen ülkedeki/şehirdeki yerel rehberlik hizmetlerini sağlamaktayız.

Bu üç ülke de AB üyesi ve Schengen Bölgesi ülkesi olduklarından hazırlık öğrencileri hem hazırlık eğitimleri esnasında hedef üniversitelerini ziyaret edebilecekler; hem de kabul sonrası hedeflenen ülkeye herhangi bir viza ihtiyacı duymadan rahatlıkla yolculuk edebileceklerdir. Premed programları hakkında buradan bilgi edinebilirsiniz.

Bilgi & Başvuru Danışmanlığı

Avrupa'da tıp okumak için profesyonellerden destek alarak planlama yapmak ve başvuru sürecini başlatmak isteyenler bize ulaşabilirler.

►05368372834 (WhatsApp)

STUDY SMART. 🕺LIVE WISE.❤️GO WITH SOPHIA ACADEMY.

 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page