top of page
  • Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Akdeniz'in Farklı Bir Yüzünde Hırvatistan'da Tıp Eğitimi

Avrupa’da tıp eğitimi planlayanlar belki de araştırmalarında göz ardı ettikleri veya danışmanlık hizmeti aldığı firmanın da seçenekler arasında sunmaması ile Hırvatistan’ın Adriyatik Denizi kıyılarını kapsayan, girintili çıkıntı sahil şeridi, yüzlerce adası, körfezleri ve yarımadalarıyla düşsel manzaralar sunan; doğa ve kültür değerleriyle, azizlerin koruduğu yüksek surlarla çevrili tarihi kentleriyle Akdeniz’in farklı bir yüzünü sergileyen Dalmaçya’yı keşfetmeden Rijeka Tıp Üniversitesi veya Zagreb Tıp Üniversitesi ya da Split Tıp Üniversitesi’nde İngilizce tıp eğitimi aldım diyemeyecektir.

Yurtdışında üniversite eğitimi sadece dersten ibaret değildir, hele hele dünyanın en güzel ülkelerinden olan Hırvatistan’da eğitim alınmaya karar veriliyorsa, ülkenin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek elzem olmalıdır. Yüzlerce kara parçasının mavi sularla serpilmiş olması, ortaçağdan çıkıp gelen tarihi kentler, Venedik hikayeleri ve korsanları…Dalmaçya kıyısı boyunca Dubrovnik’e yaklaşırken surların büyüdüğünü hissedersiniz. Gördükleriniz karşısında duyduklarım bir hiçmiş; çok görkemli bir kent demekten kendinizi alamayacaksınız. Hırvatistan’da doktorluk hayallerine giden derslerden biraz uzaklaşıp şöyle bir Dalmaçya turu yapalım mı? Ne de olsa hayat, hayatın kendi içindedir! Çünkü, Batı Avrupa’nın yüksek binaları da güzel ama hayat, hayatın içindedir. Yani, hayat Adriyatik’in sahillerindedir, Tuna’nın boylarındadır!

Dubrovnik. Cennetten bir yer.G.Bernard Shaw

Sur duvarlarıyla kapının kesiştiği üst kısımdaki nişte, elinde kentin temsili modelini tutan Aziz Blaise (Sveti Vlaho) heykeli yer alır. Ortaçağ kentlerinde yaygın olan bu tarz heykeller kentin koruyucu azizini temsil eder. Dubrovnik turizm rehberlerinin anlattığına göre Aziz Blaise’ni kentte hiç yaşamamış ve aslen Kapadokyalıdır.


Anlatılanlara göre Aziz Blaise 971 yılında Papaz Stojko’nun rüyasına girer ve ona Dubrovnike yaklaşan tehlikeyi haber verir. Su takviyesi bahanesi ile Gruz ve Lokrum yakınlarında demirleyen, ancak aslında şehrin savunma sistemini gözetleyen Venedik gemilerinin saldırıları konusunda papazı uyarır. Önlem alarak tehlikeyi atlatan kent Aziz Blaiseyi kentin koruyucu azizi olarak ilan eder. Hırvatistan’ın ve Dalmaçya’nın önemli kentleri arasında olan Dubrovnik 14. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Ragusa Cumhuriyeti olarak bilinirdi. Tam anlamıyla bir ticaret merkezi olan Dubrovnik dönem dönem Venediklilerle rekabet edebilecek biçimde gelişmişti. Stradun Caddesi’nin sonunda yer alan Luza Meydanı ticaretin kalbinin attığı yerdir. Aziz Vloho Kilisesi’nin, Büyük Konsey Sarayı’nın, Ana Muhafız Binası’nın, Çan Kulesi’nin, Sponz Sarayı’nın bulunduğu meydana bakan surların ardındaki gümrük limanı hareketliliğin merkezidir. Günümüzde doğal olarak Dubrovnik’te denizaşırı ticaret yerini turizm almış durumdadır. Luza Meydanı da tüccarların yerine kenti gezmeye gelen turistlerle dolup taşar. Gezerken birbirini dik kesen sokaklar, merdivenli yokuşlar ve kenti çevreleyen 2 kilometre uzunluğundaki surlara tanık olursunuz.


Kentin doğu kapısı Ploca yönündeki girişten surlara çıkınca, güneyde Adriyatik Denizi surların ardından gümüş bir tepsi gibi parladığını fark edersiniz. Lokrum Adası denizin ortasında yeşil bir ormanı andırmaktadır. Tek yönlü sur güzergâhını takip ederseniz panoramik bir görselliğe tanık olursunuz. Kenti daha yüksekten görebilmeye olanak sağlayan Srd Tepesi’ne teleferikle vardığımda manzara karşısında donakalırsınız. Aşağıda Dubrovnik, karşınızda ise Adriyatik Denizi kendini gösterir.


Batıya doğru kıyı boyunca uzayıp giden yolları, aynı yönde Mljet, Lastovo ve Korçula adalarıyla başlayan, birbirine paralel irili ufaklı adaları seyre dalarken aklınıza yazar G. Bernard Shaw’ın bu bölgeyle ilgili yaptığı “cennetten bir yer” tasviri mutlaka gelecektir. Dalmaçya, Hırvatistan’ın Adriyatik Denizi kıyılarının önemli bir kısmını kapsayan, doğa ve kültür değerleriyle bezeli önemli bir bölgedir. Adını, bölgenin bilinen ilk sakinlerinden, İlir kabilelerinden gelen Dalmatlardan almıştır. İlir kabileleri İÖ 4. yüzyılda Ardiyev adıyla Kral Argon ve Kraliçe Teuta idaresinde bir ittifak gerçekleştirir ve yeni krallığın merkezi de bu bölge olur.


Roma İmparatorluğu’nun İÖ 3. yüzyılda krallığa karşı başlattığı savaşla beraber bölge imparatorluğun bir eyaleti haline gelir. Dalmatların savunduğu bölge 100 yıl süren savaş sonucunda imparatorluğa bağlanır ve artık Dalmaçya ismiyle anılmaya başlar. Roma İmparatorluğu’ndan sonra zaman zaman Venedik yönetimine giren bölgede bir süre Osmanlıların da hâkimiyeti görülür. Karlofça ve Pasarofça antlaşmalarından sonra bölge tekrar Venediklilere bırakılır. Bölgede yer alan yerleşimlerde Venedik dokusuna tanık olmuştum. Mimari yapılar, sokaklar, kaleler ve surlarda bu dokuyu hissetmek mümkün.

 

Diocletianus’un Kenti Split’te Tıp Okumak

Dalmaçya kıyıları yolculuğunuzda bir başka önemli kent Split’ten önce önünüze Makarska çıkar. Bir kıyı kenti olan Makarska, Dubrovnik’e göre daha sakindir. Yerli turistlerin de tercih ettiği kent küçük bir körfezde yer alır. Batıdan başlayan ve hilal gibi kenti içine alan yarımadanın ucunda bulunan heykel görülmeye değer. Elinde kentin temsili anahtarını bulunduran ihtişamlı Aziz Petar heykeli, Makarska’nın koruyucusudur. Makarska’dan devam edince Hırvatistan’ın Zagreb’den sonra ikinci büyük kenti Split’e geçersiniz. Zagreb demişken, her ne kadar yolumuzun üstünde olmasa da, Zagrep Üniversitesi Tıp Fakültesinden iki cümle ile bahsedelim. Zagreb Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hırvatistan'ın en eski ve en büyük tıp fakültesidir. Mükemmel itibarı ve yenilikçi öğretim yöntemleri ile dikkat çekmektedir. Zagreb Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde problem çözme ve öğrenci odaklı öğretim gibi metodolojik yaklaşımlar kullanılır. Klinik rotasyonlar, çalışmanın son yılında Hırvatistan'daki yerel sağlık kurumlarında ve hastanelerde yapılır. Zagreb Üniversitesi tıp fakültesinin yıllık eğitim ücreti 12,000 Euro olup öğrenim süresi 6 yıldır. Fakülteye lise mezunu olarak başvuru yapabilir ve giriş sınavını başarıyla vermenizin ardından eğitim alabilirsiniz. Hırvatistan da tıp eğitimi alacakların üç tercihinden biri olan Zagreb Üniversitesinin YÖK tanınırlığı ve denkliği de mevcuttur.

Tarihte “Diocletianus’un Kenti” olarak da bilinen Split, Dalmaçya’nın en önemli merkezidir ve Split’in, Dalmaçya’nın en önemli merkezi olmasının sebebi tarihteki misyonuyla ilgilidir aslında. Split kurulmadan önce kente yakın yerde bulunan Salona liman kenti, Dalmaçya bölgesinin yönetim yeri olarak işlev görmüş. İmparator Diocletianus yaşlandıktan sonra hayatının geri kalan zamanını geçirmek için bir saray yaptırmak isteyince, liman kenti Salona’nın elverişsizliği üzerine bugünkü Split’te karar kılmış. Sarayın güney kapısından Split’i gezmeye başlayabilirsiniz. Yarımada üzerine kurulu kentin merkezindeki sarayın kuzeyde Altın Kapı (Porta Aurea), doğuda Gümüş Kapı (Porta Argentea), batıda Demir Kapı (Porta Ferrea) ve güneyde Tunç Kapı (Porta Aenea) olmak üzere dört ana kapısı bulunur. Saray bölgesinde Diocletianus döneminden kalma yapıların yanında Roma sonrası ve yakın zaman yapıları da mevcut. Yine UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak seçilen sarayın içinde dükkânlar, evler, restoranlar ve oteller yer alır. Labirentleri andıran dar sokaklarda gezinirken yeşil panjurlu evler, binaların arasında saklı kalmış küçük meydanlar, meydanlardan yükselen müzik sesleri insanı Dalmaçya havasına sokar. Sveti Duje Katedrali’nin bulunduğu Peristil Avlusu çevresinde yer alan yapıların başında Jüpiter Tapınağı, gotik mimarinin temsili olan ve günümüzde Şehir Müzesi olarak kullanılan Papaliç Sarayı yer alır. Şehir Müzesi’nde sergilenen eşyalar, sanat eserleri, gotik mimari ve ortaçağ silahları sizi skolastik dönemlere götürür. Küçük meydanlarda yer alan irili ufaklı heykellerin çoğu ise Split’in ünlü heykeltıraşı İvan Mestroviç’e aittir. Split aynı zamanda Dalmaçya Adaları’na açılan denizyolu trafiğinin de merkezi durumundadır. Limandan Dalmaçya’nın adalarına ve çevre ülkelere günde 200’ün üstünde sefer düzenlenir. Yüzlerce adanın yer aldığı Dalmaçya bölgesinin en fazla rağbet gören adalarının başında Braç ve tatlı şaraplarıyla, zeytinyağı, kekik, lavanta üretimiyle bilinen Hvar Adası gelmektedir. Split aynı zamanda onlarca ülkeden yüzlerce öğrencinin Hırvatistan’da İngilizce tıp eğitimi almaya geldikleri Split Tıp Üniversitesi’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Split Üniversitesi Tıp Fakültesi ABD'deki Wisconsin Tıp Koleji ve Kanada'daki Ottawa Üniversitesi ile resmi bir ortaklığa sahiptir. İngilizce tıp programı Amerikan USMLE ve Kanada MCC tıp doktorluğu sınavlarına istinaden dizayn edilmiştir ve akreditedir. Split Üniversitesi Tıp Fakültesinin İngilizce tıp eğitimi 6 yıldır ve yıllık ücreti ise 12,000 Euro’dur. Fakültenin kendi giriş sınavları vardır ve üniversitenin YÖK denkliği de mevcuttur.

 

Split Sonrasında Taş Güzeli

Dalmaçya kıyıları boyunca süren yolculuğunuzda Split'ten sonra kıyıya çok yakın Trogir Adası’na bir köprüyle geçersiniz. Takma adı “taş güzeli” olan adanın romanesk yapısı ve sakinliği göze çarpan ilk özellikleridir. Trogir Adası’na köprüyle bağlanan Ciovo Adası’nda küçük bir yat limanı bulunur. Yat limanının hemen karşısında Trogir Adası’nın güneybatısında yer alan Kamerlengo Kalesi ihtişamlı bir biçimde yükselmektedir.


Adriyatik’te korunmuş en iyi romanesk-gotik mimari örneklerine sahip Trogir Adası’nda büyük bir tersane de yer alır. Zadar, Dalmaçya kıyılarının diğer önemli bir kentidir ve oraya giderken yolda karşınıza çıkan Şibenik’in yapısı sizi etkileyecektir. Körfezin dibinde, yüksek bir tepenin üstüne kurulu kalenin yamacından denize doğru inen kent, diğer Hırvat kentlerine göre farklıdır. Zadar, Split’ten sonra Hırvatistan’ın Dalmaçya kıyılarının en büyük ikinci kentidir. Güneyde Dubrovnik’le başlayan, Split, Şibenik’le devam eden yolculuğunuzun son noktasıdır. Venedik etkisini diğer kentlerden daha çok üzerinde taşıyan Zadar, bir yarımadaya kurulmuştur.


Dalmaçya Bölgesi’nde 915 yılında kurulan ilk Hırvat Krallığı’na 12. yüzyılda Macarlar son verince bu sefer bölgenin yeni sahipleri ve Venedikliler arasında savaşlar başladı. Macar Kralı Ladislaus 1409’da Zadar dahil bölgeyi 100 bin Duka altını karşılığı Venediklilere satınca, bölgede İtalyan yaşam tarzı ve eserleri hâkim oldu. Romanesk bir coğrafyada başlayan yolculuğunuz romantik bir günbatımıyla son bulurken sahildeki ahengi geride bırakıp aslanlı kapıdan geçip Narodni Meydanı’ndaki kalabalığa karışarak üniversite yurduna veya dairenize dönebilirsiniz:)


Dalmaçya kıyı turuna çıkmadan önce Hırvatistan’da İngilizce tıp eğitimi veren üç üniversite olduğundan bahsetmiştim. Zagreb Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Split Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden söz ettim ve etti iki, üçüncüsü hangisi diyorsunuz:) O da, Rijeka Üniversitesi Tıp Fakültesi. Rijeka Üniversitesi Tıp Fakültesi, 60 yılı aşkın bir süredir sağlam bir tıp eğitimi ve yenilik tarihine sahiptir. Kısa zamanda, Avrupa'daki en iyi öğrenme ve araştırma üniversitelerinden biri haline geldi. Hırvatistan'da Rijeka Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimi alanlar, mükemmel eğitim seviyesine sahip uluslararası standartlara odaklanan akademik bir toplulukla beraber olurlar. Ve yıllık eğitim ücreti 10,000 Euro olan tıp eğitiminin süresi 6 yıldır.


Hırvatistan’da tıp okuyun veya okumayın. Bizce, bu güzellikleri mutlaka ziyaret edin. Turistik gezi olabilir, değişim öğrencisi olarak olabilir… Ama mutlaka gidin, yoksa bu dünyadan gözünüz açık giderseniz. Demesi bizden:)


Bu arada, Split veya Zagreb ya da Rijeka'da tıp eğitimi almayı planlayanlar olursa bize yazabilirler. İstanbul ofisimizde yapılan değerlendirmeler sonucunda Hırvatistan’da doktorluk hayallerini gerçekleştirmek isteyen adaylara en doğru ve profesyonel hizmetleri sağlayarak, Avrupa’nın en güzel üç ülkesinden biri olan Hırvatistan’da tıp eğitimi almalarını sağlayacağımızdan emin olabilirler. Zagreb yerleşik partner ofisimiz ile de varış sonrası yerinde hizmetler alan yurtdışı eğitim adayları yurtdışında eğitimlerinin bilgece olacaklarından emin olabilirler.

Hırvatistan'da Tıp Eğitimi Danışmanlık Politikamız

Hırvatistan'da tıp okumak isteyen adaylar ikiye ayrılır. Dolayısı ile onlara sunulan akademik destek & rehberlik servisleri ücreti de farklıdır.

1. Giriş Sınavı Sonrası Birinci Sınıftan Başlayacaklar

Giriş sınavını başarıyla veren öğrencilere Hırvatistan öncesi sağlanan akademik danışmanlık ve Hırvatistan'a varışta sunulan yereldeki rehberlik hizmetlerinin ücreti 2,250-3,000 EUR.

2. Premed Eğitimi Alacaklar

A. Premed eğitimini Smartversity Premed Pathway programında alanlara sunulan akademik destek ve yerelde rehberlik hizmetlerinin ücreti 2,000 EUR.

B. Premed eğitimini Hırvatistan'da alanlara sunulan akademik destek ve yerelde rehberlik hizmetlerinin ücreti 3,500 EUR.

Hırvatistan'da Tıp Eğitimi Danışmanlığı

Hırvatistan'da tıp okumak için profesyonellerden destek alarak planlama yapmak ve başvuru sürecini başlatmak isteyen adaylar iletişim kanallarından birini tercih ederek bize ulaşabilirler.

►05368372934 (WhatsApp)

STUDY SMART. 🕺LIVE WISE.❤️GO WITH SOPHIA ACADEMY.

 


Bình luận


Bình luận đã bị tắt.
bottom of page