top of page
  • Yazarın fotoğrafıIvanka Martinova

Adı DOĞU ama tüm BATI orda-Avrupa'da En Çok Tercih Edilen Tıp Üniversiteleri

ABD'den bir tıp öğrencisi, 19. yüzyıldan bir konferans salonunun girişine kaykayını bıraktığında, Budapeşte'de tıp ve sağlık bilimlerinde eğitim sunan 250 yıllık bir kurum olan Semmelweis Üniversitesi profesörü, gence “Burada işleri farklı yapıyoruz” dedi. Mesela Amerika’da öyle olmayabilir ama bizde ders zili çaldığında profesörleri içeri girene kadar öğrencilerin sınıflarında dikkatli olmaları beklenir.” diye de devam etti.

Bu tür kültürel farklılıklar Batılı gençlerin gözüne batsa da, her yıl giderek artan sayıda yabancı öğrenci tıp, dişçilik, veterinerlik veya eczacılık çalışmaları için Doğu Avrupa'yı tercih ediyor. Bölge halen Batı Avrupa'dan çok daha az uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapmasına rağmen, artan bu ilgi esas alındığında çok yakında Doğu Avrupa’da tıp bilimlerinde okumak için gelen öğrenci sayısı Batı Avrupa’dakilere yaklaşacak gibi görünüyor. Unesco İstatistik Enstitüsü'ne göre, Macaristan'daki yabancı üniversite öğrencilerinin sayısı 2005'ten 2019'a yüzde 38 artarken Polonya'da, rakamların mevcut olduğu son yıl olan 2005'ten 2010'a kadar yabancı öğrenci sayısında yüzde 80'lik bir artış oldu. Unesco'ya göre, Çek Cumhuriyeti yabancı öğrencilerin 2005'ten 2011'e iki katına çıktığını bildirirken, Slovakya yabancı öğrenci nüfusunda beş kattan fazla artış gördü.

Macaristan, Slovakya, Bulgaristan, Polonya, Çekya, Romanya ve Sırbistan ülkelerinin bulunduğu bölgeyi seçen uluslararası öğrenciler daha çok tıp veya diğer sağlık disiplinlerini tercih ediyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yurtdışında tıp ve sağlık alanlarında eğitim alan yabancı öğrenciler Polonya'daki yabancı öğrenci kayıtlarının yüzde 30'unu oluşturuyor. OECD'ye göre Slovakya'da yabancı öğrencilerin yüzde 45'i sağlık bilimlerinde eğitim alıyor. Yine OECD'ye göre, Macaristan’da tıp eğitimini İngilizce dilinde sunan Semmelweis Üniversitesi, Szeged Üniversitesi, Debrecen Üniversitesi ve Peç Üniversitesi tıp ve dişçilik programlarında eğitim alan uluslararası öğrenciler Macaristan’da üniversite okumak için gelen yabancı öğrenci sayısının yüzde 42'sini oluşturuyor.

Uluslararası bir dilde yani İngilizcede tıp eğitimi sunması ve esnek kabul şartlarının yanında bir de İngilizce tıp programlarının artan itibarına sahip olması ve en önemlisi de makul yaşam masrafları ve eğitim ücretleri sunması Doğu Avrupa ülkelerinde sunulan tıp eğitimini daha da öne çıkaracağı aşikar. Semmelweis Üniversitesi tıp eğitimi mezunu New Yorklu Tomer Portnoy, Macaristan’a geldiğinde eğitime kabul edilişinin şimdilere göre daha kolay olduğunu belirtiyor, hatta o zamanlar şimdiki kadar talebin de olmadığının altını çiziyor.

Semmelweis'ta, yabancı tıp öğrencileri yılda 20.000 dolardan az harç öderler ve Avrupa Birliği ülkelerinden gelen öğrenciler genellikle burs veya öğrenci kredisi alabilirler. Prag'da bulunan ve aynı zamanda İngilizce tıp programı sunan Charles Üniversitesi'nde yıllık eğitim ücreti 14.100 € veya 18.600 $ ile sınırlıdır. Çekya'da Diş Hekimliği programları, eğitimde dolgu ve kalıp gibi malzemelerin maliyeti nedeniyle biraz daha pahalı olma eğilimindedir.

Neredeyse hiçbir ücret ödemeden kendi ülkelerindeki tıp okullarına erişimi olan Avrupalılar için bu tür ücretler yüksek görünebilir. Ancak, devlet üniversitelerinde eyalet içi eğitimin bile yılda 30.000 doları aşabileceği Amerika Birleşik Devletleri'ndeki öğrenciler için maliyetler nispeten uygun. Doğu Avrupa'daki akredite üniversitelerden dereceleri olan doktorlar, diş hekimleri ve eczacılar, Avrupa Birliği içinde hemen hemen her yerde çalışabilirler. Semmelweis'in tıp öğrencileri genellikle altıncı yıl rotasyonlarını Avrupa'daki hastanelerde, genellikle daha sonra çalışmayı umdukları ülkede yaparlar. Macaristan’da tıp okumak için İsveç'in Göteborg kentinden Budapeşte'ye taşınan Sarah Moslehi, “Temelde, Avrupa şimdi büyük bir Amerika Birleşik Devletleri gibi” dedi. "Bir yerde eğitim alabilir ve sonra başka bir yere taşınabilir ve orda çalışabilirsin."

Dünyanın herhangi bir ülkesinden mezun olanlar gibi Avrupa’da tıp eğitimi alan ve Amerika’da doktor olarak çalışmak isteyenler, ABD Tıbbi Lisans Sınavlarını geçmek zorundalar. Yerel sertifikasyon için benzer gereksinimler, Kanada, Hindistan ve İsrail dahil olmak üzere diğer birçok ülkede mevcuttur. Macaristan’da tıp eğitimi almış Türk öğrenciler ise şu anki YÖK yurtdışı diploma tanıma ve denklik yönetmeliğine göre herhangi bir sınava tabi olmadan direk denklik alırlar. İlk binde olmayan bir Avrupa tıp üniversitesinde eğitim alanlar ise STS veya klinik sınavlara girerek yine denklik alabilirler. Türkiye dönüşü denklik alan yurtdışı tıp mezunları, 6 ay staj yaptıktan sonra sağlık sistemine entegre olurlar.

Yurtdışında tıp eğitiminde öncü üniversitelerden biri olan Semmelweis Üniversitesi Macaristan’da tıp okumak isteyen yabancı öğrencileri çekmek için 1980'lerin başında Almanca tıp eğitimi vermeye başladı. On yıl sonra, Doğu Avrupa'nın siyasi açılımı sırasında da Macaristan’da İngilizce tıp öğretmeye başladı. Yabancı bir ülkede ve kültürde olmalarına ve yabancı bir yerel dilin hakim olduğu bir yerde yaşamalarına rağmen Macaristan’da tıp eğitimi alan uluslararası öğrenciler Budapeşte'de geçirdikleri zamanı çok seviyorlar. Semmelweis'te diş hekimliği eğitimini tamamlayan İsveçli Charlie Attariani, "Her yerden insanlarla çalışmak harikaydı" dedi. Semmelweis Üniversitesi, İngilizce ve Almanca tıp ve diş hekimliği öğreten tek Budapeşte üniversitesidir, ancak Macaristan'daki diğer prestijli üniversiteler - Szeged Üniversitesi, Pecs Üniversitesi ve Debrecen Üniversitesi – bu bölümleri İngilizce olarak da sunmaktadır.

Çekya'da tıp okumak için Prag'daki Charles Üniversitesi, Brnodaki Masaryk Üniversitesi, Olomoucda Palacky Üniversitesi veya Ostrava Üniversitesi;

Bulgaristan'da tıp okumak için Sofya’daki Tıp Üniversitesi ile Sofya Kliment Ohridski Üniversitesi Tıp Fakültesi, Varna Tıp Üniversitesi, Plovdiv Tıp Üniversitesi;

♦Bu sene İngilizce tıp eğitimi sunmaya başlayan Selanik Aristotle Üniversitesi;

♦Ekonomik ücretlere iyi eğitim sunan Niş Üniversitesi Tıp Fakültesi;

♦Cluj-Napoca'daki Iuliu Hatieganu Tıp ve Eczacılık Üniversitesi gibi Romanya'da tıp eğitimi sunan okullar giderek artan sayıda geleceğin doktor, eczacı ve diş hekimini kendine çekmektedir. Sınırlı sayıda öğrenci kabul eden Semmelweis Üniversitesine giriş gerçekten rekabete dayalıdır. Özellikle Almanya, İsveç, Norveç, İsrail ve İran ülkelerinden ciddi talep olmaya var. Yabancı öğrenciler, Macaristan'da tıp eğitimi almanın en büyük avantajlarından birinin tıp eğitimine Eski Dünya yaklaşımı olduğunu söylüyor. Görgü kurallarına güçlü bir şekilde riayet edilen Doğu Avrupa Tıp Üniversitelerinin tıp öğrencileri, diğer Batı tıp üniversiteleri öğrencilerine istinaden daha erken bir aşamada hastalarla temas halindedir ve patoloji ve anatomi gibi disiplinlerde daha fazla uygulamalı pratiğe sahip olurlar.

Yeni diş hekimliği mezunu Dr. Attariani, “Belki İsveç ve İskandinavya'da teknolojiye sahipler, ancak deneyim açısından çok daha fazlasına sahibiz.” diyor. Örneğin, Macaristan'daki birinci sınıf diş hekimliği ve tıp öğrencileri, formaldehit içinde korunan vücut parçaları, organlar ve embriyoların bulunduğu kavanozların bulunduğu maun ve cam dolaplara sahip Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji Binası'ndaki bir anatomi müzesinde ders çalışarak sayısız saatler geçirirler. Tıp öğrencileri ikinci yıllarından sonra insan kadavralarına Batı Avrupa'daki meslektaşlarından daha fazla erişime sahip oluyorlar. Semmelweis'deki beşinci yılını yeni bitirmiş olan Bayan Moslehi, sekiz öğrenciden oluşan grupların, kabaca iki haftada bir, otopsi için tek bir kadavrayı paylaştığını söyledi.

“Bunu İsveç'te asla göremem” dedi. Eski Dünya pedagojisi, eğitimlerin yapısında ve müfredatlarda da görülebilir. Örneğin diş hekimliği öğrencileri, eğitimlerinin ilk iki yılını tıp öğrencileriyle geçirerek onlara daha geniş bir temel sağlayarak ve nihayetinde Batı okullarında daha yaygın olan Diş Cerrahisi Doktoru derecesi yerine Diş Hekimliği Doktoru derecesi verilir. Ancak doktorluğa giden yolda biraz farklılıklar olsa da, sonuç aynı ve tek bir hedef var. O da, "Doktor olmak!"

Ücretsiz Bilgi Danışmanlığı

Doğu ve Orta Avrupa Tıp Üniversitelerinde eğitim almayı planlıyorsunuz! Başvuru, kabul şartları dahil hedef ülkenizdeki tıp giriş sınavları, en iyi tıp hazırlık okulları, üniversite eğitimi ve üniversite yaşamına dair her konuda detaylı bilgiye ihtiyacınız var. Merak ettiğiniz her konuda bize ulaşabilirsiniz. Ücretsiz bilgi danışmanlığı için bize yazabilir ya da detaylı bilgi için 0536 8372834 nolu telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.

"Avrupa'da yerleşik, profesyonel bir kurumdan danışmanlık almanın keyfini yaşayın."

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page